Atingerea varstei de 50 de ani este un moment foarte bun pentru evaluarea cu atentie a starii de sanatate si de a incepe adoptarea unui plan de masuri pentru protejarea starii de sanatate, prin reducerea riscurilor si prin actiuni si comportamente sanatoase, care pot aduce beneficii pentru sanatate, pe termen lung.
Un prim pas il reprezinta identificarea factorilor de risc care nu pot fi controlati sau schimbati, astfel incat energia sa poata fi canalizata spre acei factori care pot fi modificati sau imbunatatiti in relatie cu starea de sanatate.
Factori de risc care nu pot fi controlati sau schimbati:
- Varsta – o data cu inaintarea in varsta organismul sufera modificari fizice treptate, care sunt normale si inevitabile;
- Antecedentele familiale - atunci cand o ruda de gradul I, parinte sau frate/sora, dezvolta o problema de sanatate, cum ar fi cancer, diabet zaharat, boli cardiovasculare, este posibil ca urmasii sa aiba un risc crescut de a face boala respectiva. Transmiterea genetica poate explica o parte din acest risc, dar si stilul de viata asemanator, din punctul de vedere al alimentatiei si al activitatii fizice.
Factori de risc care pot fi controlati:
- Alimentatia nesanatoasa sau in exces
- Fumatul
- Activitatea fizica
- Somnul insuficient
- Consumul de alcool
- Consumul de droguri
Stilul de viata poate fi oricand modificat
Cele mai importante recomandari pentru un stil de viata sanatos pe care barbatii cu varsta trecuta de 50 de ani le pot urma sunt acelasi recomandari facute persoanelor de orice varsta, indiferent daca sunt femei sau barbati:
- Adoptarea unei alimentatii sanatoase
- Mentinerea greutatii corporale in limite normale
- Respectarea unei rutine de somn: 7-8 ore de somn pe noapte
- Practicarea constanta de exercitii fizice usoare-moderate
- Renuntarea la fumat
- Limitarea consumului de alcool
- Efectuarea examenelor si investigatiilor medicale de rutina
Respectarea acestor recomandari poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a unor afectiuni medicale a caror frecventa este mai mare dupa implinirea varstei de 50 de ani, de exemplu bolile cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat. In plus, niciodata nu este prea tarziu pentru a urma recomandarile de mai sus si pentru a incepe sa facem alegeri mai bune.
Importanta alimentatiei sanatoase
O dieta sanatoasa ajuta la reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2, obezitatii si a anumitor tipuri de cancer. Consumul de fructe, legume, cereale integrale si produse lactate cu continut redus in grasimi reprezinta alegeri sanatoase. Carnea slaba, pestele, fasolea, ouale si nucile sunt, de asemenea, surse recomandate de proteine. Pentru sanatatea inimii si controlul greutatii corporale este incurajat consumul de alimente cu un continut scazut de grasimi saturate, colesterol, sare si zahar.
Activitatea fizica
Reprezinta cea mai buna metoda de a imbunatati sanatatea inimii, forta musculara, flexibilitatea si echilibrul. Mai mult, activitatea fizica reduce riscul de aparitie a unor boli, inclusiv a dementei.
Mersul pe jos, ciclismul, inotul sunt activitati fizice utile pentru buna functionare a inimii si a grupelor musculare mari. Exercitiile cu greutati, de tipul ganterelor sau a aparatelor cu greutati, sunt antrenamente de forta care construiesc si dezvolta musculatura. Ambele tipuri de activitati sunt recomandate barbatilor, inclusiv celor trecuti de 50 de ani. Autoritatile din domeniu, de exemplu Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, recomanda efectuarea a 150 minute de exercitii fizice de intensitate moderata (de exemplu mers rapid), pe saptamana, si activitati de intarire a muschilor de doua sau mai multe ori pe saptamana.
Renuntarea la fumat
Nu este niciodata prea tarziu sa renuntati la fumat. Imediat ce un fumator renunta la acest obicei nociv, organismul incepe sa vindece “daunele” produse de fumul de tigara. Pe termen scurt, persoanele care renunta la fumat observa ca pot respira mai usor, au mai multa energie, sunt mai active, li se imbunatatesc gustul si mirosul. Pe termen lung, renuntarea la fumat se asociaza cu scaderea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, afectiuni frecvente dupa varsta de 50 de ani.
Monitorizarea starii de sanatate dupa 50 de ani
Monitorizarea starii de sanatate este foarte importanta la toate varstele, dar mai ales dupa 50 de ani.
Controlul periodic de rutina efectuat cel putin o data pe an poate scadea semnificativ riscul de producere a unor afectiuni care pot avea consecinte grave pentru sanatate.
Pentru a sti ce invesigatii trebuie efectuate constant dupa implinirea varstei de 50 de ani, pentru a preveni sau depista precoce anumite afectiuni severe, fiecare persoana trebuie sa discute cu medicul de familie si, impreuna, sa stabileasca un plan constant de monitorizare a starii de sanatate.
De obicei, se recomanda monitorizarea urmatorilor indicatori ai starii de sanatate:
- Valorile tensiunii arteriale. Cresterea valorilor tensiunii arteriale poate determina aparitia hipertensiunii arteriale, ale carei consecinte pot fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si alte boli cardiovasculare. Masurarea tensiunii arteriale este o examinare simpla, nedureroasa si rapida.
- Nivelul colesterolului din sange. Un nivelul ridicat de colesterol creste riscul de boli cardiovasculare.
- Antigenul specific prostatic (PSA, prostate-specific antigen) este un test simplu care poate depista cancerul de prostata in stadii incipiente. Conform recomandarilor internationale, barbatii cu varsta peste 50 de ani ar trebui sa discute cu medicul lor despre efectuarea unui test PSA.
- Sanatatea colonului. Barbatii cu varsta trecuta de 50 de ani ar trebui sa discute cu medicul lor despre modalitatile de depistare a cancerului de colon in stadii incipiente, mai ales daca in familie exista cazuri cu cancer de colon.
Sanatatea sexuala a barbatilor trecuti de 50 de ani
Mai multe studii stiintifice sugereaza ca bolile cronice, cum sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si bolile de inima, afecteaza functia sexuala a barbatilor cu varsta peste 50 de ani. Cu cat aceste afectiuni sunt mai severe, cu atat disfunctia erectila este mai accentuata.
Surse:
my.clevelandclinic.org
www.health.harvard.edu
www.cdc.gov
ec.europa.eu/health