Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Schimbarile corpului in adolescenta

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Modificarile fizice ale corpului in timpul anilor adolescentei sunt dramatice - adolescentii par ca au crescut peste noapte, corpul lor si-a schimbat forma si aspectul si vocea s-a modificat, totul dintr-o data. Aceasta transformare este complexa, uneori surprinzatoare, putand chiar sa provoace anxietate. Intelegerea acestui proces de schimbare si cunoscand la ceea ce sa se astepte ii poate ajuta pe adolescenti si pe parintii lor sa fie pregatiti sa faca fata tranzitiei de la copilarie catre varsta de adult tanar.

Ce este pubertatea?

Pubertatea este perioada in care un copil dobandeste maturitatea sexuala. Asta inseamna ca fata si baiatul sufera modificari fizice care ii fac capabili de reproducere sexuala. Desi pubertatea este cunoscuta ca un eveniment care apare la adolescenta, schimbarile incep de fapt mult mai devreme - in jurul varstei de 8 ani la fete si de 11 ani la baieti. 
 

Schimbarile generale ale corpului la pubertate

Adolescentii baieti si fete experimenteaza schimbari fizice ale corpului in 4 zone mari:

Maturizarea caracterelor sexuale secundare 

  • Caracterele sexuale secundare sunt legate, dar nu sunt direct implicate in reproducere. De exemplu:
  • Incepand cu varsta de 8 ani, fetele experimenteaza aparitia „mugurilor” sanilor, iar parul axilar si pubian incepe sa apara.
  • Incepand cu varsta de 11 ani, baietii experimenteaza cresterea testiculelor si incepe sa se dezvolte parul facial, de la subrat si pubian.

Cresterea in inaltime

  • In timpul pubertatii, hormonii semnalizeaza corpului sa creasca mai repede, un proces cunoscut ca „salt de crestere”:
  • Cresterea incepe in jurul varstei de 10 ani la fete, respectiv de 12 ani la baieti. Astfel, fetele devin in general mai inalte decat baietii in timpul acestor ani de adolescenta, desi baietii frecvent recupereaza si in final devin mai inalti decat fetele. 
  • In momentul varfului puseului de crestere, baietii cresc in inaltime cu aproximativ 10 cm pe an, iar fetele cu 9 cm/an.
  • Cresterea nu se produce in mod egal la nivelul intregului corp. Initial cresc capul, mainile si picioarele, urmate de cresterea membrelor superioare si a celor inferioare si in final se dezvolta toracele si umerii. Astfel, adolescentii par ca au un corp disproportionat initial, cel putin pentru o scurta perioada de timp.

Modificarea proportiei corpului

  • alta modificare la pubertate este felul in care corpul devine proportionat. Inainte de pubertate, corpul fetelor si al baietilor era destul de similar. In timpul pubertatii, se dezvolta muschii si creste tesutul adipos, care vor fi distribuite in moduri care vor da aspectul caracteristic al corpului adultilor femei si barbati.
  • Atat baietii, cat si fetele prezinta o crestere a tesutului adipos si muscular.
  • Baietii au o crestere mai mare a muschilor, in timp ce fetele a tesutului adipos.
  • La sfarsitul pubertatii, baietii au mai multi muschi decat fetele. Raportul muschi: grasime este de 3:1 la baieti si de 5:4 la fete.

Cresterea puterii si a andurantei

  • Partial din cauza cresterii muschilor, pubertatea este perioada in care puterea si anduranta cresc:
  • In plus fata de cresterea masei musculare, are loc maturizarea plamanilor si a inimii, cu cresterea capacitatii respiratorii si cardiace.
  • Modificarile sunt mai mari la baieti si la sfarsitul pubertatii, acestia au o mai mare putere si anduranta globala.
  • In plus, adolescentii vor experimenta o serie de modificari care frecvent sunt legate de activitatea hormonala de la pubertate. Aceste tranzitii includ: ingrosarea vocii la baieti, aparitia acneei, aparitia mirosului corpului si modificarile emotionale. Toate acestea sunt legate de maturizarea corpului, si, in mod particular, de hormoni si dezvoltarea sexuala.
     

Cum se schimba corpul fetelor la pubertate

La fete, pubertatea incepe de obicei intre 8-13 ani si se va continua pana la varsta de 16 ani. Comparativ cu baietii, pubertatea la fete apare mai devreme, in medie existand o diferenta de 2 ani.

Principalele modificari ale corpului fetelor la pubertate sunt:

  • Intre 8-13 ani: apar „mugurii” sanilor; parul pubian incepe sa se formeze
  • Dupa varsta de 12 ani: apare acneea; parul de la subrat se formeaza; cresterea in inaltime atinge cea mai mare rata de crestereIn jur de 12-13 ani: apare prima menstruatie
  • In jur de 15-16 ani: organele reproductive si genitale sunt dezvoltate complet

Dezvoltarea sanilor 

Dezvoltarea sanilor are loc intre 8-13 ani si este cel mai timpuriu semn al pubertatii la majoritatea fetelor. Incepe cu „inmugurirea” sanilor, cand se dezvolta sub mamelon umflaturi ferme, mici, de dimensiunea unei monede. Uneori, inceperea cresterii sanilor poate fi inegala, aparand initial la un san si apoi la celalalt. De asemenea, poate provoca o usoara durere. Aceste aspecte sunt normale si se imbunatatesc cu timpul. Sanii vor continua sa creasca si vor deveni mai putin fermi in urmatorii 1-2 ani. Sanii vor ajunge la forma si dimensiunea adulta intre 12-16 ani.

Aparitia parul pubian si axilar 

La scurt timp apare parul pubian si axilar (de la subrat). La 15% dintre fete aparitia parului pubian poate fi primul semn al inceperii pubertatii. Initial, firul de par pubian este lung si fin, localizat in jurul labiilor, pentru ca apoi sa devina mai inchis la culoare si mai gros pe masura ce continua sa se extinda. In cele din urma, parul pubian va arata ca cel al femeii adulte, insa este raspandit pe o zona mai mica. Se poate intinde si pe coapse si, uneori, pe abdomen.

Saltul de crestere

Tot atunci incepe cresterea in inaltime, de obicei in jurul varstei de 10 ani. Cresterea este mai rapida relativ devreme in pubertate (inainte de inceperea menstruatiei) si atinge un varf la aproximativ 12 ani. Apoi cresterea se micsoreaza considerabil, oprindu-se de obicei intre 14-16 ani, cand se va atinge inaltimea de adult. 

In medie, fetele cresc in inaltime in timpul pubertatii cu aproximativ 28 cm. Fetele vor avea puseul de crestere mai devreme cu aproximativ 2 ani decat baietii, de aceea in clasele secundare, in mod frecvent, vor fi mai inalte decat acestia. 

Debutul menstruatiei

Menarha (primul ciclu menstrual) este punctul culminant al pubertatii. Apare, de obicei, la 2 ani de la inceputul cresterii sanilor si dupa ce cresterea in inaltime incetineste dupa atingerea maximului. Aparitia menarhei este variabila ca moment: cele mai multe fete au prima menstruatie la 12-13 ani. Perioada in care poate sa apara menstruatia este cuprinsa intre 9-16 ani.  

Menstruatia poate fi abundenta sau in cantitate mica, iar ciclurile menstruale pot fi absente mai multe luni in primii 1-2 ani, aceste modificari fiind normale. Daca totusi, sangerarea devine prea abundenta sau daca adolescenta trebuie sa lipseasca de la scoala din cauza fluxului menstrual sau a durerii, este important sa mergi cu ea la un consult la medicul ginecolog. 

Modificarea proportiilor corpului

La fete, soldurile si pelvisul se latesc, adolescenta capatand conturul corpului de femeie. Creste tesutul adipos care se acumuleaza la nivelul toracelui si al soldurilor si coapselor, ceea ce da aspectul cu forme al corpului.

Modificarile la nivelul pielii

Pielea devine grasa si apare transpiratia. Poate sa apara acneea. Igiena zilnica devine importanta.
 

Cum se schimba corpul baietilor la pubertate

La baieti, este mai dificil sa se recunoasca exact momentul de inceput al pubertatii. Exista modificari care se produc, insa acestea apar treptat de-a lungul unei perioade de timp. La baieti, pubertatea apare de obicei intre 10-14 ani, putand insa sa inceapa si la 9 ani si sa continue pana la 16 ani.

Principalele modificari ale corpului baietilor la pubertate sunt:

  • In jur de 11 ani: scrotul si testiculele incep sa se mareasca; parul pubian incepe sa se formeze
  • In jur de 13 ani: vocea incepe sa se schimbe si sa devina „sparta”; muschii devin mai mari
  • In jur de 14 ani: poate sa apara acneea; parul de la subrat incepe sa se formeze
  • In jur de 15 ani: parul facial incepe sa apara

Cresterea in marime a organelor genitale

Modificarea initiala consta in marirea scrotului si a testiculelor, care aproape isi dubleaza volumul. In acest moment de inceput, penisul nu se mareste. In timp ce testiculele si scrotul continua sa se mareasca, incepe si penisul sa creasca, initial in lungime, iar apoi in latime.

Aparitia parul pubian si la nivelul corpului

Dupa cateva luni apare parul pubian care initial este lung si moale, localizat doar intr-o zona mica din jurul organelor genitale. Acesta devine apoi mai inchis la culoare si mai gros pe masura ce continua sa se extinda. In cele din urma, parul pubian va arata ca cel al barbatului adult, insa este raspandit pe o zona mai mica. Se poate intinde si pe coapse si, uneori, pe abdomen.

La aproximativ 2 ani de la aparitia pilozitatii pubiene apare si pilozitatea axilara (sub brate), faciala (pe fata), precum si la nivelul pieptului, bratelor si picioarelor. Va deveni mai evidenta spre sfarsitul pubertatii.

Saltul de crestere

La 1 an dupa marirea in volum a testiculelor, apare saltul in crestere. Acesta incepe cu cresterea mainilor si a picioarelor, urmata mai tarziu de cresterea bratelor si antebratelor, coapselor si gambelor si in final a toracelui si abdomenului. Astfel, baiatul adolescent va avea initial un aspect al corpului disproportionat, cu brate si picioare lungi in raport cu trunchiul, ceea ce il poate face sa se simta stangaci. 

Baiatul va observa o crestere semnificativa in inaltime. Daca era supraponderal, acum pare ca a slabit, pe masura ce creste in inaltime. La sfarsitul pubertatii, baiatul va creste cu aproximativ 30 de centimetri. 

Varful de crestere la baieti apare mai tarziu cu aproximativ 2 ani comparativ cu cel al fetelor. 

Abilitatea de a ejacula

Prima ejaculare survine la 1 an dupa ce cresterea in lungime a penisului se accelereaza. Varsta la care se produce prima ejaculare - intre 11-15 ani - este influentata de factori psihologici, culturali si biologici. Pe masura ce penisul se mareste, baiatul adolescent poate sa aiba erectie, cand penisul devine dur, mai mare si se indreapta in afara corpului, deoarece se umple cu sange. 

Erectia apare ca urmare a schimbarilor hormonale, fie spontan, fie declansata de fanteziile sexuale. Uneori erectia este insotita de ejaculare, cand se elimina sperma. Atunci cand apare in timpul noptii, baiatul poate experimenta ceea ce se numeste popular „un vis umed”. Este o parte normala a pubertatii.

Incepe sa se produca sperma, care contine spermatozoizi si alte fluide. Sperma poate fi eliberata in timpul unei ejaculari, astfel incat baiatul adolescent devine capabil sa se reproduca. Cu fiecare ejaculare se elimina aproximativ o lingurita de sperma care contine 200-500 milioane de spermatozoizi.

Ingrosarea vocii

Vocea se modifica, pentru ca in final sa devina mai profunda si groasa. Modificarea vocii se produce in jurul varstei de 11-14 ani, in timpul puseului de crestere. Este o etapa normala in cadrul pubertatii ca urmare a faptului ca laringele si corzile vocale se maresc. Inainte de pubertate, laringele si corzile vocale sunt mici si subtiri, ceea ce face ca tonalitatea vocii unui copil sa fie mai inalta decat cea a adultului. 

Aceasta modificare apare atat la fete, cat si la baieti. Daca la fete se modifica doar cateva tonuri, la baieti vocea se schimba semnificativ. Acest proces in care vocea baiatului poate trece brusc de la tonuri inalte la tonuri joase, ceea ce poate fi deranjant, este o conditie temporara, care se va imbunatati in cateva luni.

Ginecomastia (marirea sanilor)

La 50% dintre baieti poate sa apara cresterea in dimensiuni a glandelor mamare (ginecomastie). Frecvent, se remite in 1-2 ani. 

Modificarile la nivelul pielii

Pielea devine grasa si apare transpiratia. Poate sa apara acneea. Igiena zilnica devine importanta.

Largirea umerilor si a pieptului si dezvoltarea muschilor

In final, umerii se latesc si musculatura se dezvolta. Chiar daca nu practica exercitii de ridicare de greutati, adolescentul va constata ca are o musculatura mai bine definita. La sfarsitul pubertatii, baietii au de 1.5 ori mai multi muschi decat fetele. 
 

Dezvoltarea precoce sau intarziata

Dezvoltarea precoce sau intarziata a corpului adolescentilor poate avea implicatii diferite pentru fete comparativ cu baietii. 

Deoarece maturizarea fizica a fetelor se dezvolta oricum cu aproximativ 2 ani mai devreme decat in cazul baietilor, fetele care incep sa se dezvolte precoce vor fi diferite atat fata de colegii baieti, dar si fata de colegele lor. Mai mult, maturizarea fizica poate avea loc inainte de maturizarea mentala, sociala si emotionala, ceea ce ingreuneaza si mai mult posibilitatea de a face fata acestei situatii.

Preocuparile fetelor care se dezvolta fizic precoce sunt legate de urmatoarele aspecte:

  • Arata diferit fata de colegii de clasa.
  • Sunt tratate diferit din cauza aspectului „mai in varsta”.
  • Sunt obiectul atentiei baietilor mai mari.
  • Le lipsesc abilitatile de a face fata acestei atentii.

In cazul baietilor, preocuparile pot fi mai mult legate de intarzierea dezvoltarii. Majoritatea baietilor sunt deja in urma din punct de vedere fizic in comparatie cu colegele lor de clasa. Daca exista o dezvoltare intarziata, diferentele devin si mai evidente. Poate sa apara tachinarea sau intimidarea - bullying-ul, ducand la o stima de sine scazuta sau chiar la depresie.
 

Imaginea corporala sanatoasa

O imagine corporala sanatoasa este o parte importanta a stimei de sine a unui adolescent aflat in crestere. Imaginea corporala este modul in care cineva gandeste si simte despre aspectul si corpul sau si despre cum se simte in propria piele. Mentinerea unei imagini corporale normale si sanatoase in perioada adolescentei, o perioada de schimbari fizice si emotionale majore, poate fi dificila. 

Factorii care ar putea dauna imaginii corporale a unui adolescent sunt:

  • Cresterea naturala (asteptata) in greutate si alte modificari cauzate de pubertate
  • Presiunea colegilor de a arata intr-un anumit fel
  • Un parinte care este prea ingrijorat de propria greutate sau de greutatea sau aspectul copilului sau
  • Retelele de socializare si alte imagini media care promoveaza corpul „ideal” ca fiind unul in forma, subtire sau musculos si incurajeaza utilizatorii sa aspire la idealuri corporale nerealiste sau de neatins
  • Obiectivizarea sexuala, frecventa in randul adolescentelor care invata sa se gandeasca si sa-si trateze propriul corp ca pe un obiecte al dorintelor sexuale ale altora. Standardul cultural de a fi „sexy” o poate determina pe fata adolescenta sa-si evalueze si sa-si aprecieze corpul mai mult in ceea ce priveste dorinta sexuala exprimata de ceilalti decat in ceea ce priveste propriile dorinte, sanatate, bunastare, realizari sau competenta.

Consecintele unei imagini corporale negative

  • Adolescentii care au ganduri negative despre corpul lor au un risc crescut de a avea:
  • Stima de sine scazuta
  • Depresie
  • Probleme de nutritie si crestere
  • Tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie)
  • Obezitate

In plus, unii adolescenti ar putea incerca sa-si controleze greutatea fumand sau sa ia suplimente nutritive pentru a-si „mari muschii” sau sa-si schimbe aspectul folosind produse de infrumusetare sau efectuand operatii estetice. Timpul petrecut de un adolescent ingrijorandu-se cu privire la corpul sau si la modalitatile prin care ar putea sa si-l imbunatateasca ar putea sa scada capacitatea lui de a se concentra asupra altor activitati.
 

Ce pot sa faca parintii

Iata ce poti face tu, ca parinte, pentru a-ti ajuta adolescentul sa treaca prin aceasta faza dificila a vietii:

  • Explica-i efectele pubertatii si modificarile fizice care vor apare la nivelul corpului. Atunci cand copilul stie la ce sa se astepte, va fi mult mai bine pregatit sa faca fata acestor schimbari importante, ceea ce va ameliora confuzia si anxietatea. Incepeti inca de la varsta de 8 sau 9 ani sa vorbiti despre schimbarile fizice viitoare. Unii copii vor deveni curiosi mai devreme si vor pune intrebari. Adapteaza discutiile despre schimbarile fizice la varsta adolescentului. Reia periodic aceste conversatii bazandu-te pe discutiile anterioare.
  • In egala masura, ofere-i spatiu daca nu este pregatit sa vorbeasca. Continua sa-l asiguri ca esti prezent si suportiv si ca vrei sa discuti cu el atunci cand va fi pregatit. 
  • Explica-i si ajuta-l sa inteleaga ca aceste schimbari sunt normale si ca nu trebuie sa simta rusine. De exemplu, prima menstruate la fete sau prima ejaculare nocturna la baieti sunt ambele procese normale ale dezvoltarii lui. Mai mult, explica-i ca si ceilalti colegi sau prieteni trec prin aceleasi modificari.
  • Ia in serios preocuparile adolescentului tau. Asculta cu atentie si nu ignora sentimentul lui de a se simti diferit sau ca „ceva nu este in regula cu mine”. Asigura-te ca intelege ca luarea in greutate este o parte sanatoasa si normala a dezvoltarii in timpul pubertatii.
  • Evita orice comentarii care il vor stanjeni si mai mult pe adolescent. De exemplu, nu face remarci despre aspectul lui fizic. Incurajeaza-i si pe ceilalti membri ai familiei si prieteni adulti sa faca acelasi lucru.
  • Foloseste un limbaj pozitiv. In loc sa vorbesti despre atributele fizice ale copilului tau sau ale altora, lauda-i caracteristicile personale precum puterea, perseverenta si bunatatea. Evita sa subliniezi atributele fizice negative ale altora sau pe ale tale. Nu da porecle si nu permite comentarii sau glume daunatoare bazate pe caracteristicile fizice, greutatea sau forma corpului unei persoane.
  • Fii un exemplu bun. Modul in care iti accepti corpul si vorbesti despre corpul altora poate avea un impact major asupra copilului tau adolescent. Explica-i copilului ca faci exercitii fizice si ca ai o alimenatie echilibrata pentru sanatatea ta, nu doar pentru a arata intr-un anumit fel. Tine cont, de asemenea, de mesajul pe care il transmit alegerile tale in ceea ce priveste ceea ce citesti si vizionezi, precum si ce produse cumperi.
  • Ajuta-l sa se adapteze la aceste schimbari. Multe dintre aceste modificari sunt noi si adolescentii au nevoie sa invete cum sa procedeze. In mod particular, parintii trebuie sa discute despre preocuparile practice pe care pubertatea le aduce, ca de exemplu nevoile de igiena (cum trebuie sa procedeze cu parul inestetic, sangerarea din timpul menstruatiei, ejacularea nocturna sau mirosul corpului), imbracaminte (ca de exemplu, cumpararea unui sutien) si produse de igiena (cum sunt deodorantele sau produsele de ras).
  • Vorbiti despre mesajele media. Retelele de socializare, filmele, emisiunile de televiziune si revistele de moda ar putea transmite mesajul ca doar un anumit tip de corp este acceptabil si ca mentinerea unui aspect atractiv este cel mai important obiectiv. Chiar si mass-media care incurajeaza sa fii sanatos, atletic sau in forma ar putea descrie un ideal de corp - unul care este tonifiat si slab. Retelele sociale si imaginile din reviste sunt, de asemenea, modificate (editate) in mod frecvent. Prin urmare, adolescentii ar putea incerca sa ajunga la acele idealuri care nu exista in lumea reala.
  • Verifica ceea ce adolescentul citeste, vizioneaza sau urmareste si discuta despre acestea. Incurajeaza-ti copilul sa puna la indoiala ceea ce vede si aude.
  • Contracareaza mesajele media negative. Sugereaza-i adolescentului sa urmareasca persoane care sunt renumite pentru realizarile lor, si nu pentru aspectul lor. De exemplu, cititi carti de memorii si biografice sau vizionati filme despre oameni inspirationali, care prin perseverenta lor au depasit provocarile din viata lor.
  • Apreciaza-i realizarile. Ajuta-ti copilul sa pretuiasca ceea ce face, mai degraba decat cum arata. Cauta oportunitati de a lauda efortul, abilitatile si realizarile sale.
  • Incurajeaza prieteniile pozitive. Prietenii care il accepta si il sustin pe copil pot fi o influenta sanatoasa. In special, prietenii care au relatii sanatoase cu propriul corp pot fi un model pozitiv.
  • Stabileste obiceiuri alimentare sanatoase si promoveaza practicarea de activitate fizica.
  • Nu confunda maturitatea fizica cu maturitatea generala. Poate dura o perioada mai lunga pana cand maturitatea emotionala sa ajunga la nivelul dezvoltarii corpului unui adolescent.
     

Surse de informatie:

  • www.nebraska.edu
  • www.mayoclinic.org
  • www.menstrupedia.com
  • www.betterhealth.vic.gov.au 
  • www.hopkinsmedicine.org