Vezi infograficul aici.
Somnul este deosebit de important pentru copii. Cand dorm, ei nu stau pur si simplu intinsi in pat, ci isi ajuta corpul sa creasca si sa se odihneasca, pentru a functiona mai bine.
Copiii au parte de o viata foarte activa. Merg la scoala, au grija de animalele de companie, merg cu parintii sau cu bunicii in parc, alearga impreuna cu prietenii, joaca fotbal, basket sau volei, isi fac temele, se joaca in fata casei sau a blocului etc. Si fac asta in fiecare zi. Evident, seara, corpul lor are nevoie de odihna. Iar somnul ii ajuta sa se odihneasca si sa se pregateasca pentru activitatile din ziua urmatoare. Somnul ii ajuta sa creasca mari si puternici, la fel ca parintii lor.
Somnul ajuta corpul si creierul sa creasca si sa se dezvolte!
Creierul copilului are nevoie de somn. Atunci cand doarme suficient copilul:
- Tine minte ce a invatat in timpul zilei
- Este atent
- Se concentreaza mai bine
- Rezolva cu succes probleme
- Este creativ
- Este bine-dispus
Corpul are si el nevoie de somn, pentru ca:
- Muschii si oasele sa poata creste
- Ochii, fata si pielea sa arate mai sanatoase
- Pielea si alte parti ale corpului sa se poata vindeca mai repede
- Organismul sa lupte impotriva bacteriilor si bolilor
Ajuta-ti copilul sa doarma linistit!
Multi oameni au probleme cu somnul, din cand in cand. Explica-i copilului ca nu este nimic iesit din comun daca adoarme cu greu in anumite seri, dar daca acest lucru se intampla timp de mai multe nopti la rand, trebuie sa discute cu tine. Copilul trebuie sa stie ca parintii lui ii sunt aproape si ca il vor ajuta sa descopere problemele si sa le rezolve.
Exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-i asigura copilului un somn linistit si odihnitor:
Invata-l sa mearga la culcare la aceeasi ora, in fiecare noapte. In acest fel, organismul lui va invata sa se pregateasca de culcare la o anumita ora, in fiecare seara.
Obisnuieste-l sa practice o activitate relaxanta inainte de culcare. De exemplu, sa faca o baie calda sau sa citeasca.
Explica-i ca jucariile care produc zgomot nu trebuie sa stea cu el in dormitor peste noapte pentru ca ii pot perturba somnul.
Indeamna copilul sa nu bea sucuri si sa nu manance ciocolata seara. Aceste alimente contin adesea cofeina si il pot agita.
Nu lasa copilul sa se uite la televizor sau sa se joace jocuri video inainte de culcare. Explica-i ca televizorul si jocurile video ii pot ingreuna somnul.
Faceti impreuna cateva exercitii fizice, in timpul zilei. Sportul va va ajuta pe amandoi sa dormiti mai bine.
Invata copilul sa se gandeasca la lucruri frumoase cand se baga in pat la somn. De exemplu, incurajeaza-l sa se gandeasca si sa vorbeasca cu tine despre lucrurile pe care le-a facut si le-a invatat in timpul zilei.
Unii copii pot avea probleme cu somnul chiar si atunci cand urmeaza toate sfaturile despre un somn odihnitor. Ei pot avea o tulburare de somn care ii impiedica sa doarma suficient. Daca nu dorm bine, pot fi foarte obositi in timpul zilei. Exista si copii cu probleme de somn care nu se simt obositi, dar care au in schimb probleme de atentie, se cearta des cu parintii si prietenii sau sunt tristi.
Atunci cand copilul nu doarme suficient:
- Uita lucrurile pe care le invata in timpul zilei
- Raceste mai usor
- Poate avea probleme cu greutatea
- Se descurca mai greu la scoala
- Ia cu dificultate decizii importante
- Este morocanos si nervos
- Nu are suficienta energie sa se joace sau sa practice sporturile preferate
- Nu mai are rabdare sa-si ajute fratii si prietenii
Ce inseamna un somn suficient?
Copiii au nevoie de ore diferite de somn pentru a creste mari si pentru a fi sanatosi. Unii trebuie sa doarma mai putin, iar altii mai mult, in functie de cat de mari sunt. De exemplu, bebelusii au nevoie de cele mai multe ore de somn, intre 10 si 18 ore pe zi.
Somnul si nou-nascutii (0-3 luni)
Pentru nou-nascuti, somn ocupa cea mai mare parte a timpului. Atat ziua, cat si noaptea, nou-nascutii dorm, se trezesc sa manance, dupa care iar dorm, iar se trezesc sa manance sau pentru ca trebuie sa fie schimbati. Ei dorm, per total, intre 10 si 18 ore pe zi. Si dorm neintrerupt, fara sa se trezeasca fie timp de 30 de minute, fie timp de cateva ore. Perioadele scurte de somn nu trebuie sa te ingrijoreze, deoarece acestea sunt perfect normale la bebelusi. In timpul somnului, bebelusii sunt adesea activi, zvarcolindu-si bratele si picioarele, zambesc mult si par destul de agitati.
Somnul si sugarii (4-11 luni)
In jurul varstei de 6 luni, majoritatea copiilor nu se mai trezesc pe timp de noapte pentru a manca si, prin urmare, dorm toata noaptea. De obicei, ei dorm intre 9 si 12 ore pe noapte. Dorm fara sa se trezeasca intre 30 de minute si 2 ore incontinuu. Ca si la nou-nascuti, este normal ca sugarii sa aiba cicluri scurte de somn.
Somnul si copiii mici (1-2 ani)
Dupa ce implinesc un an de zile, copiii au nevoie de aproximativ 11-14 ore de somn. Treptat, ei incep sa doarma mai putin dupa-amiaza si se pot trezi de mai multe ori pe noapte din cauza imaginatiei lor tot mai bogate.
Somnul si prescolarii (3-5 ani)
Prescolarii dorm, de obicei, intre 11-13 ore in fiecare noapte, iar dupa ce implinesc varsta de 5 ani, majoritatea refuza sa mai doarma dupa-amiaza. Ca si in cazul copii mici, prescolarii se trezesc in timpul noptii. Dezvoltarea continua a imaginatiei ii face pe acestia sa simta frica pe timp de noapte si sa dezvolte cosmaruri – o serie de vise urate, care nu sunt reale si in timpul carora nu poti fi ranit.
Somnul si scolarii (6-13 ani)
Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 13 au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte. Intervine timpul petrecut la scoala, apar temele, activitatile sportive si alte activitati extracurriculare. Problemele si tulburarile de somn sunt frecvente la copiii care merg la scoala si ele trebuie prevenite. Asta pentru ca somnul insuficient poate duce la modificari ale dispozitiei, la probleme comportamentale, o atentie scazuta la scoala si prea putina energie pentru joaca.
Consultant: Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, competenta in somnologie
Surse:
www.somn-copii.ro
www.sleepfoundation.org
www.sleepforkids.org
www.kidshealth.org