Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana Mondiala a Alaptarii in pandemie

Saptamana Mondiala a Alaptarii in pandemie
In Saptamana Mondiala dedicata Alaptarii (1-7 august), sarbatorita anual inca din 1992, numeroase intrebari apar in jurul acestui subiect: Ce se intampla cu mamele care trebuie sa alapteze in aceasta perioada de pandemie? Este sigura alaptarea la san pentru nou-nascut? Alaptarea trebuie amanata daca mama este infectata? Care ar putea fi efectele adverse pentru sugar daca mama este pozitiva cu noul coronavirus?

Ce arata studiile

Mamele infectate cu COVID-19 care poarta masca si se spala pe maini conform recomandarilor isi pot alapta copiii in siguranta, potrivit unei cercetari ale carei rezultate au fost publicate in iulie de reputata publicatie The Lancet Child & Adolescent Health. Acelasi studiu arata ca niciunul dintre sugarii alaptati la san nu au fost depistati pozitivi cu SARS-CoV-2 in primele doua saptamani de viata. Studiul a avut in vedere 116 mame infectate cu SARS-CoV-2 la momentul nasterii. Toti nou-nascutii au fost testati pentru virus la 24 de ore dupa nastere si majoritatea au fost testati de inca doua ori, la 5-7 zile si la 2 saptamani, cu un control efectuat la 1 luna. Toate rezultatele au iesit negative si niciunul dintre nou-nascuti nu a prezentat simptome. Nou-nascutii care nu au fost supusi la testarea suplimentara au ramas asimptomatici pe perioada de observare. “Speram ca acest studiu realizat de noi sa convinga mamele ca riscul de a transmite COVID-19 catre fat este foarte scazut,” afirma coordonatorul cercetarii, Christine Salvatore, directorul Departamentului de Pediatrie infectioasa din cadrul NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.
Pe durata spitalizarii, aproape toti nou-nascutii au stat in camera mamei, in cate un incubator inchis. Proaspetele mamici au purtat masca si s-au spalat pe maini inainte sa ii alapteze, sa ii tina in brate sau sa le schimbe scutecele. Odata ajunsi acasa, aceste standarde de igiena nu au continuat pe parcursul a 2 saptamani decat cu exceptia catorva parinti care au decis sa poarte masca timp de 1 luna.
“Infectarea mamei nu pare sa determine imbolnavire severa la sugari,” declara pentru BBC Marian Knight, profesor in domeniul sanatatii publice in cadrul Departamentului de Epidemiologie al Universitatii din Oxford. Specialistul nu a participat la efectuarea studiului, insa coordonatorii acestei cercetari recunosc ca nu este suficient, fiind totusi necesare mai multe informatii privind transmiterea de la mama la fat.
“Cel putin pana acum nu avem dovada ca nou-nascutii iau virusul de la mame dupa nastere,” declara pentru Science News Karen Puopolo, medic neonatolog la University of Pennsylvania Perelman School of Medicine. Puopolo nu a participat la realizarea studiului citat, insa a fost autorul celor mai recente ghiduri publicate de Academia Americana de Pediatrie (AAP), in cadrul carora mentioneaza recomandarea de a purta masca si de a pastra igiena mainilor. Anterior, AAP recomanda ca mamele infectate sa foloseasca pompe de san pana in momentul in care nu mai sunt contagioase si abia dupa aceea sa isi alapteze copilul la san.

    Cat de importanta este alaptarea pentru copil

    Laptele matern reprezinta alimentatia optima pentru sugari, deoarece le asigura cantitatea potrivita de substante nutritive, este usor de digerat (nu provoaca diaree, constipatie sau dureri de stomac) si este disponibila imediat. Cu toate acestea, rata alaptarii la san este de doar 30% - in timp ce unele nu pot alapta, altele aleg sa nu o faca, desi majoritatea organizatiilor din sanatate recomanda alaptarea la san pentru cel putin 6 luni, intrucat laptele matern contine tot ce are nevoie sugarul, in proportiile potrivite.
    In prima zi dupa nastere, sanii produc un lichid gros si galbui denumit colostru – acesta este bogat in proteine, scazut in zaharuri si plin de nutrienti esentiali. Colostrul este hrana ideala – acesta contribuie la dezvoltarea sistemului digestiv al nou-nascutului. Dupa cateva zile, mama incepe sa produca lapte in cantitate mai mare, pe masura ce stomacul bebelusului creste.
    Este important de stiut ca laptele matern contine anticorpi, in special imunoglobina A, care ajuta la prevenirea sau la combaterea virusurilor si bacteriilor si, astfel, copilul nu se mai imbolnaveste usor. Potrivit studiilor, laptele matern poate reduce cu 50% infectiile urechii medii, iar alimentarea exclusiv la san timp de 4 luni reduce cu 72% riscul de spitalizare pentru infectiile respiratorii. De asemenea, nou-nascutii hraniti la san timp de 6 luni au risc cu 63% mai scazut de a se confrunta cu raceli sau diferite infectii. Totodata, acestia au risc mai redus de a face alergii, boala celiaca, diabet sau leucemie. Alaptarea la san mai este asociata cu reducerea cu 50% a riscului de Sindrom de moarte subita.
    Laptele matern contribuie la prevenirea obezitatii – studiile arata ca rata obezitatii este cu 15-30% mai scazuta in randul copiilor hraniti la san in comparatie cu cei hraniti cu lapte formula. Alte cercetari evidentiaza ca alaptarea la san poate face diferenta si in privinta dezvoltarii cognitive – sugarii alimentati cu lapte matern au inregistrat la maturitate rezultate mai mari in privinta IQ-ului si au fost mai putin predispusi la a dezvolta probleme de comportament sau de invatare.

    De ce este importanta alaptarea si pentru mama

    Si mamele care alapteaza pot fi mai sanatoase: acestea au risc scazut de diabet de tip 2, alte boli metabolice sau de anumite cancere precum cancerul de san sau ovarian (de fapt, femeile care alapteaza mai mult de 2 luni au risc cu 28% mai scazut de a dezvolta aceste cancere). Femeile care alapteaza de-a lungul vietii timp de 1-2 ani isi pot reduce riscul de hipertensiune arteriala, artrita, hipercolesterolemie sau boli cardiovasculare cu 10-50%. Depresia postpartum este un tip de depresie care poate sa apara la scurt timp dupa nastere, afectand 15% dintre mame. Cercetarile scot la iveala faptul ca femeile care alapteaza au risc redus de a dezvolta depresie postnatala in comparatie cu cele care isi hranesc nou-nascutii cu formula.

    Situatia la nivel global si la noi in tara

    La nivel global, datele privind situatia alaptarii evidentiaza o situatie cu mult sub nivelul necesar pentru a proteja optim sanatatea femeilor si a copiilor. Astfel, mai putin de jumatate dintre nou-nascuti primesc lapte matern in prima ora de la nastere, doar 41% dintre nou-nascutii sub 6 luni sunt hraniti exclusiv la san, cu mult mai putin decat tinta globala de 70% care se doreste a fi atinsa in 2030. Totodata, doar doua treimi din mamici continua sa isi alapteze la san copilul timp de cel putin 1 an, iar la 2 ani, rata de alaptare a copiilor scade la 45%. Potrivit datelor Organizatiei Monidale a Sanatatii (OMS) cu privire la situatia alimentatiei la san in Romania 88,3% copii au fost alaptati, dar doar 15,8% dintre copii au primit alimentatie exclusivă cu lapte matern in primele 6 luni de viata si doar 12% dintre mame au initiat alaptarea timpurie. Potrivit studiilor, doar 56% dintre romance discuta cu medicul in timpul sarcinii despre beneficiile alaptarii. Aceste beneficii sunt imense, se arata in publicatia medicala Lancet, citata de UNICEF: “un copil care nu este hranit deloc la san este mai probabil sa decedeze in primele sase luni de viata in comparatie cu un nou-nascut hranit exclusiv la san”. Alaptarea optima este vitala pentru starea de sanatate de-a lungul vietii si starea de bine a femeilor si a copiilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recomanda:

    • Initierea timpurie a alaptarii in decurs de 1 ora de la nastere.
    • Hranirea exclusiva la san in primele 6 luni de viata
    • Continuarea alaptarii pana la 2 ani si mai mult, concomitant cu introducerea la 6 luni a diversificarii adecvate nutritional

     

    Surse de informatie:

    www.the-scientist.com
    https://waba.org.my/wbw/
    www.health.ny.gov
    www.healthline.com
    www.ncbi.nlm.nih.gov
    worldbreastfeedingweek.org

    www.who.int

     

    Citeste si:

    De ce alaptarea este atat de importanta

    Alaptarea este speciala

    Afla mai multe in pagina noastra dedicata special alaptarii:

    Alaptarea. Sfaturi practice

    Afla detalii despre problemele care ar putea aparea cand alaptezi si cum sa le rezolvi:

    Probleme legate de alaptare