Psihiatria se situează la intersecția dimensiunilor socială, psihologică și medicală a funcționarii unei persoane, planul terapeutic în psihiatrie ține deci cont de toți factorii care conduc la suferință psihică, adică de factorii biologici, mediul social(familial, profesional), factori care țin de personalitatea individului.
Domeniul psihiatriei se adresează simptomelor din sfera psihozelor, tulburărilor afective(depresie, manie), diverselor forme de anxietate(atacuri de panică, fobii, tulburare obsesiv – compulsivă) , adicțiilor.
Tratamentul implică medicamente și /sau psihoterapie, fiecare formă de suferință psihică necesitând o abordare psihoterapeutică care asociază un tratament medicamentos, cel din urmă având în tratament o pondere mai mica sau mai mare în funcție de moment /context.
Planul terapeutic adecvat este propus în cadrul unei consultatii de evaluare.
Psihoterapia și tratamentul medicamentos se completează, astfel o persoană care experimentează o suferință psihică reactională și care necesită psihoterapie poate beneficia la începutul psihoterapiei de un tratament medicamentos care să-i dea posibilitatea să participe la psihoterapie fără interferența simptomelor care îi împiedică funcționarea în cotidian.
Pacienții care prezintă boli psihice severe cu dificultăți de integrare socială necesită de asemenea pe lângă medicamente o acompaniere psihoterapeutică care să-i ajute să-și accepte boala și să-și amelioreze capacitatea de integrare socială.