Gratie progresului tehnologic si medical, copiii cu tumori cerebrale si spinale au un prognostic mai bun in prezent. Prin neurochirurgia minim-invaziva, asa numita chirurgie prin „gaura cheii”, majoritatea tumorilor cerebrale pot fi rezecate prin incizii foarte mici la nivelul cutiei craniene. Dr. Gobej Ionut, medic specialist neurochirurg in Departamentul de Neurochirurgie Spinala si Cerebrala din Ponderas Academic Hospital, ne vorbeste despre tratamentele moderne disponibile. „Din punct de vedere chirurgical, nu exista diferente intre cele mai bune clinici din occident si ceea ce facem aici”, afirma medicul.
Cat de frecvente sunt tumorile spinale si cerebrale la copii?
Cele mai frecvente tumori la copii, dupa localizare, sunt tumorile cerebrale. Numarul de copii care dezvolta tumori cerebrale in fiecare an in Romania este de aproximativ 100-150 anual. Sunt putin mai frecvente la baieti decat la fete. Aceste leziuni pot fi benigne sau maligne.
Care sunt manifestarile care ar trebui sa le dea de gandit parintilor ca micutii ar putea avea o astfel de afectiune?
Simptomele si semnele tumorilor pot fi foarte variate, insa frecvent sunt reprezentate de: dureri de cap, convulsii, greata si varsaturi, iritabilitate, letargie si somnolenta, modificari ale personalitatii si ale comportamentului, macroencefalia (capul marit) la sugarii ale caror oase craniene nu sunt complet formate. Daca sunt lasate netratate, acestea pot evolua catre coma si moarte.
Cum se diagnosticheaza tumorile cerebrale si spinale la copii?
Pentru diagnostic, majoritatea copiilor vor avea nevoie de un CT sau RMN, care arata in detaliu anatomia creierului. Un examen CT este un test rapid si adesea este utilizat ca o investigatie in urgenta, dar nu ofera imagini detaliate comparativ cu un examen RMN. CT-ul utilizeaza o doza semnificativa de raze X, deci este important sa ne asiguram ca nu vom folosi prea mult acest tip de examinare, cu exceptia cazului in care este necesara o investigatie urgenta. RMN-ul nu utilizeaza raze X si ofera imagini mai detaliate, dar dureaza mult mai mult (30 min -1 ora). Masinile sunt zgomotoase si, adesea, copiii nu pot sa stea nemiscati suficient timp pentru a obtine imagini adecvate. Este uneori necesara o sedare sub supravegherea unui medic anestezist, pentru a putea efectua examenul RMN. Radiografiile obisnuite nu sunt utile in diagnosticul si urmarirea tumorilor cerebrale.
Pentru stabilirea tipului tumoral, pe langa investigatiile noninvazive, cum ar fi RMN-ul, este necesar si un examen histopatologic (mai rar doar citologic), care necesita frecvent completare cu examene imunohistochimice si de genetica.
Care sunt optiunile de tratament pentru tumorile spinale si cerebrale la copii?
Tratamentul variaza in functie de tipul de tumora. Odata stabilit diagnosticul exact, in functie de acesta, se urmeaza un protocol terapeutic ce poate cuprinde: chirurgie, chimioterapie, radioterapie conformationala, radioterapie stereotactica, radiochirurgie, protonterapie etc. Pentru tumorile benigne, frecvent este nevoie doar de tratament chirurgical, in schimb, in cele maligne, chimioterapia si diferite variante de radioterapie sau radiochirurgie joaca un rol foarte important.
Ce tipuri de interventii neurochirurgicale pentru tumori la copii efectuati la Ponderas Academic Hospital?
In spitalul Ponderas putem opera tumori cerebrale si spinale la copiii de toate varstele si in toate localizarile. Spitalul detine o platforma tehnica deosebita si un personal medical de exceptie.
Ce inseamna o interventie neurochirurgicala minim-invaziva la copii?
In neurochirurgia cerebrala, notiunea de minim-invaziv este una foarte noua. In literatura de specialitate poarta numele de „keyhole neurosurgery”, adica o chirurgie „prin gaura cheii”.
Neurochirurgia minim-invaziva sau prin „gaura cheii” ofera pacientilor posibilitatea de a fi operati cu riscuri minimizate, fie ele neurologice, infectioase, medicale sau estetice.
Neuronavigatia permite alegerea traseului optim cu distructie tisulara minima, atat cutanata, dar mai ales cerebrala, astfel incat expunerea de tesut cerebral sanatos este minima. O recuperare ultrarapida, reducerea stresului perioperator, lipsa necesitatii de a rade capul copiilor si de a face pansamente sunt avantaje de luat in seama.
Astfel, folosind incizii foarte mici si deschideri de aproximativ 2 cm in diametru ale cutiei craniene, este posibila rezectia majoritatii tumorilor cerebrale, prin acest tip de incizii fiind posibila atingerea oricarui punct din interiorul craniului. Pentru a putea folosi o astfel de tehnica, este necesara o tehnologie de varf, care ne ghideaza in timp real in efectuarea interventiei. Neuronavigatia (GPS-ul neurochirurgului), microscopul operator, electrofiziologia si cavitronul sunt cateva dintre elementele tehnice indispensabile pentru neurochirurgia cerebrala minim-invaziva.
Pentru succesul unei operatii de neurochirurgie, o importanta majora o are neuroanestezia. Ce fel anestezie se practica in operatiile neurochirurgicale la copii si care sunt avantajele acesteia? Este posibila si la copii folosirea procedurii Awake Brain Surgery, adica operatia cu pacientul treaz?
Neuroanestezia este o supraspecializare a anesteziei, care permite realizarea de conditii optime intraoperatorii in timpul interventiilor cranio-cerebrale. Astfel, mentinerea unei presiuni intracraniene mici, posibilitatea de a trezi rapid pacientii, posibilitatea de a monitoriza electrofiziologic functii importante ale creierului si tesuturilor nervoase sunt cateva elemente care fac neuroanestezia o piesa esentiala din ansamblul echipei care realizeaza interventia. Neuroanestezia moderna se practica folosind medicatie intravenoasa, fara gaze anestezice si se numeste generic TIVA (Total intravenous anesthesia – anestezie totala intravenoasa). Chirurgia cu pacientul treaz este posibila doar la copiii cu varste mai mari, care pot colabora cu echipa medicala, in cazuri bine selectionate.
Care sunt etapele parcurse de un copil in Ponderas Academic Hospital, de la consult, la diagnostic, tratament si urmarire postoperatorie?
Copii ajung la noi, de cele mai multe ori, diagnosticati. Daca este necesar, se completeaza examenul RMN, astfel incat sa fie adecvat utilizarii lui intraoperator (cu sistemele de navigatie). Dupa consultul neurochirurgical si indicatia operatorie, urmeaza un consult pediatric general, analize de sange, apoi un consult anesteziologic. Se realizeaza interventia chirurgicala, apoi copilul ramane pentru 24 de ore (de cele mai multe ori) in terapie intensiva. A doua zi se realizeaza un RMN cranio-cerebral, necesar pentru evaluarea rezectiei tumorale si a eventualelor complicatii in postoperator. Apoi, copilul este internat in rezerva sa, unde mai ramane, in medie, 3 zile. Mobilizarea se face dupa mutarea in salon.
La externare, se fac toate recomandarile pentru tratamente complementare si se stabileste un calendar pentru controalele periodice, in functie de tipul de tumora.
Care este prognosticul tumorilor spinale si cerebrale la copii?
Prognosticul este in functie de tipul tumoral, dar si de localizare. Astazi, avansul tehnologic si medical a ameliorat foarte mult prognosticul copiilor cu tumori cerebrale. Tumorile benigne au, de regula, un prognostic excelent, insa exista supravietuiri prelungite semnificativ si chiar vindecari si in tumorile maligne.
Putem spune ca tratam in Ponderas Academic Hospital tumorile cerebrale si spinale la copii asa cum se trateaza in strainatate?
Din punct de vedere chirurgical, nu exista diferente intre cele mai bune clinici din occident si ceea ce facem aici. In ceea ce priveste tratamentul complementar, Romania nu dispune de tratamente cum ar fi protonterapia, insa guvernul faciliteaza tratamentul in strainatate, in astfel de cazuri.
Care este cel mai dificil caz pe care l-ati operat la Ponderas Academic Hospital?
Toate cazurile au dificultatea lor si nu pot face un clasament. Insa exista copii care au fost refuzati sau au fost operati subtotal in centre de renume din tara si strainatate, care la noi au gasit o rezolvare a problemelor lor.