Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Noul coronavirus si infectia COVID-19 la persoanele in varsta

Noul coronavirus si infectia COVID-19 la persoanele in varsta

Boala determinata de noul coronavirus (denumit SARS-CoV-2) este o infectie respiratorie acuta care are potentialul de a deveni severa, mai ales la persoane care sufera si de alte afectiuni severe si au sistemul imunitar slabit. Boala a fost numita de Organizatia Mondiala  Sanatatii COVID-19, COVID de la Coronavirus, D de la “Disease” (boala) si 19 de la anul in care a fost descoperit virusul: 2019.

Deoarece sunt multe informatii care circula si exista multa ingrijorare determinata de aparitia cazurilor de infectie COVID -19 si la noi in tara este foarte important sa avem informatii corecte pe baza carora sa luam decizii. Pentru a putea limita transmiterea infectiei este necesar ca actiunile noastre sa fie determinate in cunostinta de cauza, cu grija si fara panica.

Simptomele uzuale sunt cele ale unei “raceli”, cu o severitate care poate sa varieze de la simptomele simple ale unei raceli usoare, pana la pnemumonie severa si insuficienta respiratorie acuta (care pot sa determine inclusiv decesul persoanei afectate).

Simptome cheie:

  • Febra
  • Tuse uscata
  • Dificultate in respiratie

La acestea se pot adauga dureri musculare, oboseala, dureri de cap, dureri in gat si mult mai rar greata, varsaturi, diaree.

Aceste simptome pot sa fie prezente si in cazul persoanelor infectate cu virus gripal sau alte virusuri respiratorii, insa in situatia unei persoane care are aceste simptome si a calatorit intr-o zona cu risc mare de infectare, se poate ridica suspiciunea unei infectii cu noul coronavirus. Infectia poate fi diagnosticata doar utilizand teste de laborator; la noi in tara testarea se realizeaza in cadrul spitalelor de boli infectioase desemnate de Ministerul Sanatatii sa gestioneze cazurile de COVID-19.

Persoanele care au calatorit in zone cu transmitere mare a COVID -19 si prezinta astfel de simptome in mai putin de 14 zile de la intoarcere, trebuie sa sune la 112 si sa se prezinte imediat la spitalul de boli infectioase desemnat de Ministerul Sanatatii.

Infectia cu noul coronavirus (COVID-19) este mai periculoasa pentru persoanele in varsta cu boli asociate

Persoanele cu varsta peste 60 - 65 de ani care sufera de alte afectiuni medicale, precum boli de inima, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli respiratorii cronice sau cancer, au un risc mai mare de a dezvolta o forma severa de infectie cu noul coronavirus. Numarul cel mai mare de decese raportat la numarul de cazuri diagnosticate a fost inregistrat mai ales la persoanele cu varste peste 80 de ani care aveau concomitent si alte boli.

Riscul pare sa fie mai mare mai degraba in legatura cu prezenta altor boli in acelasi timp cu infectia COVID-19.

Pana in present, mortalitatea a fost mai mare in randul barbatilor, comparativ cu femeile. In urma analizei situatiei din China, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii considera ca riscul de a dezvolta o forma severa a bolii variaza in functie de amploarea transmiterii si de regiunea afectata: au fost mai multe decese raportat la numarul total de cazuri diagnosticate la inceputul epidemiei din Wuhan si mai putine decese raportat la numarul de cazuri in restul provinciilor afectate din China. De asemenea, au fost mai multe decese in randul cazurilor depistate in luna ianuarie, decat in randul cazurilor depistate in februarie.

In ceea ce priveste cazurile de COVID-19 la copii, datele raportate arata ca simptomele manifestate sunt mai usoare decat la adultii in varsta.

Sfaturi pentru a reduce riscul de infectie cu noul coronavirus la persoanele in varsta:

Persoanele in varsta, mai ales seniorii care sufera de afectiuni cronice, parintii si bunicii nostri, pot fi protejate de riscul de a fi infectati prin aplicarea regulilor generale de prevenire a infectiilor cu transmitere pe cale respiratorie.

S-a dovedit ca aceste masuri aplicate corect reduc riscul de a fi infectat cu noul coronavirus:

  • Practicarea corecta a igienei mainilor, ori de cate ori este posibil
  • Evitarea atingerii gurii, nasului si ochilor cu mainile
  • Evitarea contactului cu persoane care sufera sau sunt suspecte de boli respiratorii
  • Pastrarea distantei fata de alte persoane (distanta sociala – cel putin 1 m)
  • Evitarea aglomeratiei
  • Evitarea calatoriilor in zone afectate
  • Obtinerea de informatii corecte din surse de incredere

Daca alegeti sa evitati aglomeratiile in aceasta perioada - o masura corecta de limitare a riscului, nu inseamna ca trebuie sa renuntati la un stil de viata sanatos: o alimentatie corecta, odihna si activitate fizica. Ramaneti in legaturi apropiate cu membrii familiei, pastrati prin telefon, sau email, legatura cu prietenii.

Surse:
Clinical findings in a group of patients infected with the 2019 novel coronavirus (SARS-Cov-2) outside of Wuhan, China: retrospective case series. Xu Xiao-Wei, Wu Xiao-Xin, Jiang Xian-Gao, Xu Kai-Jin, Ying Ling-Jun, Ma Chun-Lian et al. BMJ 2020; 368 :m606
World Health Organization. Report of the WHO-China Joint Mission  on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 16-24 February 2020, https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf
World Health Organization. Novel Coronavirus (2019-nCoV). Situation report-5. 25 January 2020. www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200125-sitrep-5-2019-ncov.pdf?sfvrsn=429b143d_4.
Institutul National de Sanatate Publica, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, Infectia cu noul coronavirus (SARS-CoV-2)
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-guidance-management-patients.html
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200301-sitrep-41-covid-19.pdf?sfvrsn=6768306d_2