Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Neurochirurgia endoscopică - intervenții minim invazive pentru tumori cerebrale

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Neurochirurgia minim invazivă endoscopică sau neuroendoscopia reprezintă suma tehnicilor chirurgicale care permit accesul la creier, la baza craniului și la coloana vertebrală, printr-o abordarea minim invazivă, cu mari beneficii pentru pacient.

Chirurgia neurologică endoscopică folosește căile naturale, cum sunt nările, de exemplu, sau utilizarea unor incizii mici în locul intervențiilor deschise pentru a accesa leziuni și/sau, tumori cerebrale complexe, mari sau plasate în zone foarte greu accesibile, cum sunt cele hipofizare.  
Utilizarea căilor naturale elimină o bună parte dintre riscurile intervenției, reduce substanțial complicațiile și susține o recuperare rapidă și ușoară.  

 

Ce patologii pot fi tratate minim invaziv

Neuroendoscopia folosește tehnici inovatoare și instrumente endoscopice pentru a trata boli complexe ale creierului și ale coloanei vertebrale printr-o tehnică minim invaziv. Instrumentul principal este endoscopul. Acesta este adaptat pentru fiecare tip de intervenție în parte dar și la particularitățile anatomice ale pacientului. 

Endoscopia este tehnica de utilizare a unui tub cu o lentilă și o sursă de lumină pentru a privi în cavitatea corpului printr-o deschidere mică. Endoscopul are o sursă de lumină și este conectat la un monitor de înaltă definiție unde medicul poate vedea și analiza detaliile anatomice ale structurii asupra căreia intervine.

Echipa de neurochirurgie din Ponderas Academic Hospital pot aborda prin intervenții minim invazive patologii complexe ale coloanei vertebrale și ale creierului. Nu toate afecțiunilor pot fi tratate în acest fel, dar situațiile în care se poate interveni prin proceduri endoscopice sunt soluția ideală pentru cele mai frecvente boli ale coloanei vertebrale și ale creierului. 

Printre bolile coloanei vertebrale care pot fi tratate neuroendoscopie se numără și:

Câteva dintre patologiile cerebrale care pot beneficia neuroendoscopie sunt:

Ce avantaje oferă intervențiile minim invazive

Filosofia și practica chirurgiei minim invazive au schimbat fundamental chirurgia generală și oferă oportunități excepționale pentru neurochirurgie. Beneficiul general valabil al chirurgiei endoscopice este că limitează la minimum distrugerea țesutului, iar dacă sunt necesare incizii acestea vor fi mereu cele mai mici posibil.  

Neurochirurgia minim invazivă cerebrală folosește de fiecare dată când este posibil orificiile naturale pentru a accesa tumori sau leziuni foarte complexe. Atunci când nu este posibil acest lucru, inciziile sunt foarte mici și se utilizează tehnici microchirurgicale, care permit realizarea unor proceduri complexe,  cu un nivel de afectare similar celui obținut cu accesul prin orificii naturale. Aceasta limitează sau chiar elimină expunerea țesutului nervos, în ciuda locațiilor profunde și sensibile care trebuie tratate.  

Chirurgia endoscopică a coloanei vertebrale reduce la minimum trauma musculară, discreția tisulară este foarte redusă, ceea ce înseamnă recuperare rapidă, o sângerare intraoperatorie foarte redusă și reducerea riscului de fibroză epidurală (acumularea de țesut fibros în spațiul epidural, în aria chirurgicală). 

Toate intervențiile minim invazive au mari avantaje pentru pacient. Acesta le va percepe imediat, după operație, concretizate în recuperarea foarte rapidă, ușoară și nedureroasă. La aceasta se adaugă avantajele din timpul intervenției propriu-zise: precizia absolută a manevrelor și durata semnificativ mai scurtă a operației, deci și a perioadei în care este nevoie de sedare. Toate acestea sunt completate de riscul care tinde spre zero al complicațiilor postoperatorii de tipul infecțiilor, scurtarea timpului petrecut la terapie intensivă și a perioadei de spitalizare.

În plus, intervențiile chirurgicale minim invazive ajută substanțial la diminuarea efectelor psihologice pe care o intervenție clasică îl poate avea asupra unui pacient, deoarece, în majoritatea circumstanțelor, procedura nu necesită eliminarea părului de pe scalp în vederea inciziei. 

Imagistica interactivă cu stereotaxie (tehnică chirurgicală și metodă de ghidare precisă în timpul procedurilor medicale, inclusiv neurochirurgie), tehnicile ultrasonografice și endoscopice folosite independent și în combinație permit medicului chirurg să execute abordări minim invazive în interiorul craniului sau coloanei vertebrale, în condițiile în care vizualizarea câmpului operator este posibilă din mai multe unghiuri, este clară și superioară intervențiilor clasice, deschise. În plus, intervenția poate fi înregistrată. 

Sistemul endoscopic utilizat ajută chirurgul să evite oboseala brațului, susțin coordonarea dintre ochi și mână și flexibilitatea, iar mișcarea bruscă sau tremurul poate fi atenuate. Instrumentele fine oferă chirurgului, care poate lucra cu ambele mâini, posibilitatea de a efectua precis toate manevrele necesare. 
 

Neurochirurgie și neuronavigație

Tehnologia performantă permite medicului neurochirurg abordări de finețe și depășirea limitelor unor intervenții clasice, oferind acces în zone extrem de greu abordabile ale creierului. Fie că sunt folosite proceduri clasice deschise sau tehnici minim invazive și utilizarea căilor anatomice, neuronavigația este unul dintre instrumentele esențiale. 

Neuronavigația, supranumită și GPS-ul neurochirurgului, ghidează în timpul intervențiilor chirurgicale fie că sunt la nivelul creierului sau al măduvei spinării și implică soluții de imagistică avansată și instrumente computerizate pentru a oferi o orientare precisă în timp real în cursul operației. 

Endoscopia transsfenoidală în adenoamele hipofizare

Adenoamele hipofizare sunt afecțiuni medicale complexe care se dezvoltă în glanda pituitară. Se localizează, cel mai frecvent, in lobul frontal (anterior) al acesteia.

Incidența anuală a tumorilor hipofizare variază de la 2 la 7 cazuri la fiecare 100.000 de persoane pe an. Ele reprezintă între 10-15% din toate tumorile intracraniene. Sunt cele mai frecvente la femei și apar între treizeci și șaizeci de ani. Majoritatea tumorilor hipofizare sunt de obicei benigne și au o rată de creștere scăzută, deși nu este neobișnuit să găsim tumori de dimensiuni mici și mijlocii care se infiltrează în structurile adiacente. 

Simptomele tumorilor hipofizare pot include: dureri de cap, tulburări de vedere, luarea inexplicabilă în greutate, sângerare și echimoze fără un factor extern, dereglare menstruala, lactație fără sarcina, disfuncție erectilă și intoleranță la căldură. 

Terapia chirurgicală este una dintre soluții și se poate realiza minim invaziv prin cavitatea nazală oferind acces la părți ale creierului care ar fi foarte greu de abordat folosind tehnicile chirurgicale tradiționale cu incizii foarte largi, risc major pentru pacient și recuperarea dificilă. 
Abordul transsfenoidal cu ajutorul endoscopului permite vizualizarea tuturor structurilor anatomice vitale din vecinătatea adenomului, cum ar fi arterele carotide interne care vascularizează porțiunea anterioară a creierului, sinusurile cavernoase, care drenează sângele venos și nervi cranieni vitali. 

Stenoza de canal vertebral 

Stenoza de canal vertebral este o afecțiune caracterizată prin îngustarea canalului vertebral  care protejează măduva spinării. Această îngustare poate exercita presiune asupra măduvei spinării și/sau a rădăcinilor nervoase, ceea ce produce simptome diverse (dureri în spate sau în picioare, furnicături, slăbiciune musculară sau dificultăți în mers, incontinență urinară, fecală, disfuncții erectile etc). Stenoza de canal vertebral poate afecta orice segment al coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în zona lombară (partea inferioară a spatelui) sau cervicală (partea superioară a coloanei vertebrale).

Cauzele principale sunt: degenerarea discului intervertebral, formarea de osteofite, îngroșarea ligamentelor spinale, malformații congenitale.

Tratamentul implica administrarea de medicamente pentru controlul durerii, terapie fizică, antiinflamatoare, iar în cazurile severe sau rezistente la alte opțiuni de tratament, intervenția chirurgicală este soluția care vindecă prin eliberarea presiuni exercitate asupra măduvei spinării și/sau a rădăcinilor nervoase. Intervenția chirurgicală poate fi realizată și minim invaziv, dar alegerea procedurii depinde de gradul de afectare, zona afectată și de numărul vertebrelor unde este necesară decompresie. 

Tehnici minim invazive performante sunt utilizate și pentru tratamentul herniilor de disc și fracturilor vertebrale, prin vertebroplastie și kyphoplastie. Intervențiile se realizează cu anestezie locală, durează circa 20 de minute, recuperarea este foarte rapidă și elimină complet durerea, starea de bine fiind resimțită de pacient la câteva ore după intervenție. 
 

Patologii tumorale pediatrice

Una dintre caracteristicile intervențiilor chirurgicale cerebrale este abordarea multidisciplinară a pacientului pediatric. Un alt aspect important este identificarea celor mai bune soluții terapeutice pentru pacient, indiferent cât de complicate sunt acestea pentru medic. 
Echipa de neurochirurgie din Ponderas Academic Hospital

Dr. Robert Clement - medic specialist, neurochirurgie, deține competențe în microchirugia craniană și spinală, endoscopie cerebrală și proteze de disc vertebral lombare și cervicale. Specializat în tumori de bază de craniu (meningiom, adenom hipofizar, neurinom de nerv acustic), neurooncologie și gioblastom. În ariile de interes ale neurochirurgiei spinală a realizat intervenții în patologia traumatică, degenerativă și, tumorală. 

Robert Clement

Dr. Alina Costache - medic primar neurochirurgie, cu specializare în neurochirurgia craniană și spinală, patologia tumorală a sistemului nervos central.

Alina CostacheDr. Alexandru Cristescu - medic primar neurochirurgie, cu specializate în neurochirurgia minim invaziva (KeyHole Neurosurgery), chirurgia bazei craniului și patologie hipofizară, prin abord endoscopic. A efectuat intervenții chirurgicale de augumentare spinală și neurooncologie. 

Alex Cristescu

Dr. Ionuț Gobej - medic specialist neurochirurgie este unul dintre cei care operează prin metode neurochirurgicale endoscopice, minim invazive, supranumite „chirurgie prin gaura cheii”. Intervenții minim invazive, asistată endoscopic pentru patologia tumorala intra și extranevraxială, vasculară și la baza de craniu, de tipul  meningioamelor, neurinoamelor, anevrismelor cerebrale și malformațiilor vasculare cerebrale și spinale, au rezultate foarte bune pentru pacient. 

Ionut Gobei

Neurochirurgia minim invazivă devine din ce în ce mai mult prima opțiune în neurochirurgia contemporană, iar multe dintre aplicațiile neurochirurgicale actuale vor avea efecte benefice pe termen lung asupra practicii chirurgicale în general.
 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.