Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Necesitatea remodelarii corporale dupa pierderea masiva in greutate

Articol de Dr. Ina Petrescu
Necesitatea remodelarii corporale dupa pierderea masiva in greutate

Pierderea masiva in greutate dupa chirurgia bariatrica aduce numeroase beneficii, printre care se numara vindecarea diabetului, a hipertensiunii arteriale sau reglarea grasimilor din sange. Are, insa si o latura neplacuta, si anume remanenta unui volum mare de piele in exces, care creeaza atat un aspect neplacut al formei corpului, cat si un disconfort permanent in realizarea diferitelor activitati – exercitii fizice, statul la plaja sau in timpul relatiilor intime.

Necesitatea reconstructiei conturului anatomic este evidenta si este ultima etapa a efortului important de pierdere a kilogramelor. O silueta normala are un impact psihologic spectaculos, cu redobandirea increderii in sine si a respectului de sine. Scopul ultim al acestor interventii este cresterea calitatii vietii.

Trebuie inteles ca aceste interventii chirurgicale de remodelare corporala nu sunt estetice, ci reconstructive. Ele ajuta fiecare pacient sa isi regaseasca forma naturala a corpului. Principalul dezavantaj este ca pacientul ramane cu unele cicatrici, adesea foarte lungi, in special in urma interventiei de body lifting circumferential.

7 intrebari frecvente despre interventiile de remodelare corporala

Ce sunt operatiile de remodelare corporala?
Prin aceste interventii se intelege indepartarea excesului de piele si grasime dupa pierderea masiva in greutate, din diferite zone ale corpului: brate, torace, abdomen, solduri, coapse, sani. Ele se fac sub anestezie generala sau anestezie loco-regionala.

Cate interventii sunt necesare?
Reconstructia corpului implica una sau mai multe zone si, prin urmare, pot fi necesare mai multe interventii. In Ponderas Academic Hospital se pot face toate interventiile chirurgicale necesare intr-o singura sedinta, avand in vedere implicarea unei echipe specializate in body lifting, alcatuita din 4-6 chirurgi plasticieni.

Cand se fac interventiile de remodelare corporala?
Intervalul de timp cuprins intre 1 - 2 ani dupa interventia bariatrica este considerat optim pentru realizarea operatiilor de body lifting. In aceasta perioada se stabilizeaza greutatea corporala, iar parametrii biologici, in special glicemia, revin la normal. In cazurile cu anemie feripriva este obligatorie refacerea nivelului de fier circulant si a depozitelor prin administrarea de preparate injectabile cu fier.

Care este perioada de recuperare dupa remodelarea corporala?
Durata perioadei de recuperare depinde de tipul si complexitatea interventiei si de numarul zonelor de unde este indepartat excesul de piele si grasime. De obicei, a doua zi dupa operatie, te vei putea da jos din pat si vei putea merge. In primele 3 luni este recomandat sa te plimbi des, dar sa eviti efortul fizic intens. Reluarea activitatii profesionale se poate face la 3-4 saptamani, iar reluarea vietii sexuale la 6-8 saptamani dupa operatie.

La ce sa ma astept dupa operatie?
Dupa realizarea interventiei chirurgicale, vei avea 1-2 tuburi de dren in zona abdomenului. Este important de stiut ca interventiile chirurgicale de indepartare a excesului adipo-cutanat NU dor. De aceea, trebuie sa eviti sa faci miscari bruste sau efort fizic intens, sa ridici cutii sau sacose grele, deoarece aceste activitati pot produce deschiderea plagilor. Este obligatorie purtarea de pansamente si imbracaminte speciala, compresiv-elastica.

Pentru prevenirea complicatiilor trombembolice ti se va administra un anticoagulant timp de 14-21 de zile postoperator si vei fi incurajata sa te plimbi si sa te hidratezi bine.

Exista restrictii privind alimentatia dupa interventiile de remodelare corporala?
In general, pacientii care au suferit o interventie de micsorare a stomacului sunt educati dinainte sa se alimenteze corect si trebuie sa urmeze sfaturile specialistului in chirurgia bariatrica. Evident, dupa interventia de remodelare corporala, ca dupa orice tip de interventie, for fi evitate sucurile carbogazoase si alimentele care produc gaze. De asemenea, aportul proteic trebuie sa fie corespunzator pentru a asigura o cicatrizare cat mai buna a plagilor.

Ce complicatii pot aparea dupa interventiile de remodelare corporala?
Cea mai frecvent intalnita complicatie se datoreaza in special nivelului mic al proteinelor si anemiei moderate, dar persistente. Este vorba despre dehiscenta plagilor, adica desfacerea terapeutica a suturilor. O alta posibila complicatie, care in general este redusa prin tratament specific, este infectia locala a plagii in special cu fungi. Acest lucru se intampla deoarece micozele au afectat pielea la nivelul pliurilor naturale - in perioada de obezitate, iar aceste microorganisme continua sa existe in numar ridicat in aceste zone.