In Ponderas Academic Hospital, medicii gastroenterologi au la dispozitie un echipament de ultima generatie de ecoendoscopie care permite diagnosticarea cu mai mare acuratete a afectiunilor din sfera digestiva.
Dr. Alina Constantin, medic specialist gastroenterolog cu competente in endoscopie digestiva superioara si inferioara si ecografie generala explica in ce consta aceasta tehnica moderna de investigatie si care sunt indicatiile in stabilirea diagnosticului unor afectiuni digestive.
Ecoendoscopia – procedura care permite inspectia organelor care nu pot fi abordate la endoscopia digestiva superioara obisnuita
Ecoendoscopia reprezinta o tehnica ce utilizeaza ultrasunete in timpul unei proceduri endoscopice cu scopul de a vizualiza straturile peretelui tubului digestiv si dincolo de acestea. Ecoendoscopul este similar cu endoscopul obisnuit, avand adaugat la capatul distal transductorul de ecografie.
Aceasta tehnica permite medicului gastroenterolog inspectia organelor si structurilor care nu pot fi abordate in timpul unei endoscopii digestive superioare:
- Straturile tubului digestiv
- Ficatul
- Pancreasul
- Ganglionii
- Caile biliare
Ecoendoscopia cu punctie fin aspirativa (FNA)
Sub ghidaj ecografic in timp real, un ac subtire poate fi introdus in structurile vizualizate pentru a obtine o proba de tesut. Aceasta tehnica este cunoscuta sub denumirea de punctie fin aspirativa (FNA). Celule obtinute cu ajutorul punctiei pot fi intinse pe o lamela si analizate pentru evidentirea anormalitatilor. Analiza celulara poarta numele de citologie.
Utilitatea in diagnostic a ecoendoscopiei cu punctie fin aspirativa (FNA)
Ecoendoscopia cu punctie fin aspirativa a revolutionat abilitatea de diagnostic si stadializare a tumorilor tractului gastro-intestinal si a organelor de vecinatate, cu precadere pancreasul.
Utilizarea elastografiei si a substantei de contrast in timpul procedurii poate aduce informatii pretioase despre tipul tumoral sau stadiul tumorii.
Daca se confirma invazia tumorala ganglionara, atunci pacientul va beneficia de tratament medical inaintea interventiei chirurgicale. In acest fel, ecoendoscopia cu punctie fin aspirativa poate stabili conduita terapeutica
Tipuri de tumori care beneficiaza de diagnostic prin ecoendoscopie cu punctie fin aspirativa (FNA)
- Cancerele tubului digestiv pot fi vizualizate cu ajutorul ecoendoscopiei, iar invazia in straturile profunde poate fi determinata.
- Pancreasul reprezinta un organ ce poate fi vizualizat ecoendoscopic, iar anormalitati precum tumori sau formatiuni chistice pot fi evaluate si apoi biopsiate.
- Tumorile pulmonare pot fi clasificate de rutina cu ajutorul ecoendoscopiei prin biopsierea ganglionilor limfatici din mediastin, abordabili prin localizarea in imediata vecinatate a esofagului.
Aplicatii terapeutice moderne ale ecoendoscopiei
Cercetatorii sunt interesati sa elibereze agentii chimioterapici cu ajutorul acului de punctie in interiorul formatiunilor solide sau chistice pancreatice pentru a minimiza efectele sistemice de temut ale terapiei.
De asemenea, tratamentul durerii la pacientii cu tumori pancreatice sau cu pancreatita cronica este realizat prin injectarea de substante cu rol in distructia fibrelor nervoase (neuroliza de plex celiac).