Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Kinetoterapia pentru adulti si copii: ce este si cand este recomandata

Kinetoterapia (KT) este o forma de terapie care foloseste o varietate de exercitii fizice, miscari active si pasive sau masaj pentru recapatarea sau ameliorarea sanatatii si mobilitatii unor segmente afectate dupa boala sau accidentare.

Informatii generale

Cu alte cuvinte, reprezinta o terapie prin miscare, etimologia cuvantului avand o provenienta greaca (kinetos – mobil, therapeia – tratament).

De sorginte straveche, kinetoterapia este mentionata inca din textele antice chinezesti, indiene sau egiptene, dar Herodot a fost primul medic care a studiat cu atentie relatia dintre exercitiul fizic si functia respiratorie, cardiovasculara, metabolica sau echilbrul neuropsihic, in spitalul sau din insula Kos. Mai mult, el a consemnat corelatia intre exercitiu – hipertrofia musculara si imobilizare  –  atrofia musculara.

In zilele noastre tehnicile si metodele de kinetoterapie s-au diversificat si rafinat, fiind aplicate in numeroase patologii de la cele acute (accidentari, traumatisme, interventii chirurgicale ortopedice) la cele cronice (afectiuni degenerative, neurologice, neuromusculare, respiratorii, etc). Inclusiv sarcina are parte de programe specifice de kinetoterapie prin care gravida este sustinuta sa nasca fara riscuri si sa se recupereze postpartum.

Un procent de aproximativ 15% din populatia lumii are o boala cronica degenerativa care duce la limitarea fizica, iar 25% dintre seniorii de peste 65 de ani vor suferi anul acesta o cadere care va necesita interventii de recuperare. Pe langa ei, pacienti de toate varstele cu leziuni osteomusculare, motorii, psihice sau dizabilitati au nevoie de interventia unor profesionisti in kinetoterapie si reabilitare pentru ca starea lor de sanatate sa se amelioreze.

Cum functioneaza kinetoterapia

Sesiunile de kinetoterapie nu incep inainte de o evaluare medicala. In majoritatea cazurilor, pacientul ajunge in serviciile de kinetoterapie la recomandarea unui medic, fiind deja diagnosticat cu o anumita patologie.

Kinetoterapeutul, uneori impreuna cu medicul de recuperare, evalueaza initial pacientul si alege programul de exercitii potrivit necesitatilor si afectiunii acestuia. In cele mai multe cazuri kinetoterapeutul face parte dintr-o echipa multidisciplinara care asista pacientul pentru refacerea sa.

Un kinetoterapeut se va interesa de constitutia pacientului, varsta, sexul, afectiunea existenta, stadiul evolutiei, tipul de activitate pe care il desfasoara sau existenta altor afectiuni, atunci cand propune un program de exercitii. Dupa efectuarea evaluarii preliminare, se stabilesc obiectivele specifice pentru pacient si se selecteaza cele mai potrivite exercitii.

Sesiunile de kinetoterapie dureaza in general 50 de minute si se desfasoara sub atenta monitorizare a specialistului care consemneaza progresele zilnice si adapteaza programul de exercitii evolutiei pacientului.

Exercitiul terapeutic consta in executarea sistematica si planificata a miscarilor corpului, posturilor si activitatilor fizice, astfel incat pacientul sa aiba mijloacele de a:

  • Corecta sau preveni deficientele fizice
  • Imbunatati si restabili functionarea fizica
  • Preveni sau reduce factorii de risc pentru sanatate
  • Optimiza starea generala de sanatate, fitness sau starea de bine

Obiectivele kinetoterapiei

In stabilirea programului de exercitii este esentiala stabilirea unor obiective specifice de catre specialist in colaborare cu pacientul.

Principalele obiective ale kinetoterapiei constau in:

  • corectarea, respectiv mentinerea posturii si aliniamentului corporal;
  • cresterea fortei si a rezistentei musculare;
  • cresterea masei musculare;
  • imbunatatirea mobilitatii articulare;
  • cresterea coordonarii si a echilibrului;
  • imbunatatirea capacitatii de efort;
  • recuperarea cardio-respiratorie;
  • cresterea confortului fizic si psihic;
  • relaxarea;
  • mentinerea unei vieti active.

Pentru adaptarea exercitiilor la diferitele faze de recuperare a pacientului pot fi influentate urmatoarele aspecte:

  • Doza (frecventa, numarul de repetari, etc)
  • Pozitia persoanei (intinsa, incarcata,etc) si tipul de exercitiu
  • Viteza de miscare
  • Sarcina
  • Tipul de respiratie
  • Mediul in care se va desfasura (de exemplu: acasa, la serviciu, in aer liber, in apa)

Pot fi stabilite exercitii pentru fazele initiale, cand durerea predomina si ulterior, exercitiile se pot  adapta evolutiei pe masura ce simptomele se amelioreaza.

Ca in orice domeniu, kinetoterapia are cateva principii care trebuie respectate in orice circumstanta. Acestea constau in:

  • Principiul “primum non nocere” (“in primul rand sa nu faci rau”)
  • Principiul kinetoterapie fara durere.
  • Regula gradarii efortului.

Tipuri de kinetoterapie

Kinetoterapia este de trei tipuri, profilactica, de recuperare si de tip curativ. Un capitol aparte il constituie kinetoterapia pediatrica.

Kinetoterapia profilactica

Este o procedura naturala si fara efecte secundare care imbunatateste considerabil sanatatea fizica si psihica si creste capacitatea de efort fizic si intelectual. De asemenea, ajuta la oprirea cronicizarii unei anumite afectiuni severe sau prevenirea complicatiilor si sechelelor. Se realizeaza prin exercitii fizice active, tehnici de relaxare sau de masaj medical.

Efectele constau in capatarea unui tonus muscular optim, scaderea in greutate si mentinerea greutatii ideale, prevenirea afectiunilor cardiovasculare, respiratorii, reumatice, locomotorii sau oncologice. Mai mult, se imbunatatesc postura si alinierea corporala, se mentine o buna coordonare si abilitate a miscarilor, se obtine relaxarea si starea de bine prin stimularea secretiei de endorfine, se imbunatatesc digestia si sistemul de aparare al organismului.

Kinetoterapia de recuperare

Este axata pe refacerea functiilor diminuate ale organismului ce au fost afectate in urma unor traumatisme sau in urma unor boli, cu ajutorul unui set de exercitii specifice gimnasticii de recuperare. In cazul in care un muschi este afectat ireversibil se urmareste antrenarea altor muschi care sa preia partial functiile sale.

Cand cele doua forme de kinetoterapie se pot intrepatrunde, rezulta un al treilea tip de kinetoterapie, numit kinetoterapie curativa, care lucreaza atat pe refacerea functiilor afectate, cat si pe mentinerea starii de sanatate a pacientului sau stoparea cronicizarii unei anumite boli.

Kinetoterapia pediatrica

Programul kinetoterapeutic pediatric se aplica bebelusilor si copiilor prescolari si scolari. Utilizeaza tehnici distincte, specifice, adaptate stadiului de dezvoltare a copiilor. Se adreseaza mai multor tipuri de afectiuni, printre care afectiuni ortopedice, genetice, malformatii, deformari ale coloanei (cifoze, lordoze, scolioze sau cifoscolioze) sau bolilor neurologice si musculare (paralizii cerebrale, intarzieri in dezvoltarea neuro-motorie, spina bifida, distrofii neuromusculare, etc) ale copiilor si adolescentilor.

Cand este necesara kinetoterapia?

Kinetoterapia poate fi necesara oricand o problema de miscare limiteaza activitatile zilnice ale unei persoane. Prin urmare, medicii recomanda adesea kinetoterapie pacientilor cu urmatoarele probleme:

  • afectiuni ortopedice – vizeaza recuperarea postimobilizare (luxatie, entorsa sau fractura), recuperare dupa interventii chirurgicale ortopedice, alungire de tendoane si ligamente, meniscectomie totala sau partiala rupturi de tendon,
  • afectiuni reumatologice – coxartroza, gonartroza, poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoietica, periartrita scapulo-humerala, lombosciatica, discopatii, hernie de disc ori spondiloza cervicala;
  • deficiente ale coloanei vertebrale – cifoza, scolioza, lordoze, cifoscolioze sau combinatii ale acestor afectiuni, alterare a posturii;
  • afectiuni neurologice – pareza, paralizie (hemipareza, parapareza, paraplegia, hemiplegia, tetraplegie, pareza faciala s.a.m.d.), boala Parkinson sau distrofii musculare (atrofie sau hipotrofie musculara);
  • afectiuni ale aparatului respirator;
  • afectiuni cardio-vasculare;
  • afectiuni endocrino-metabolice;
  • afectiuni gineco-abdominale, sarcina;
  • tulburari de statica a membrelor inferioare confenitale sau dobandite, de exemplu luxatia congenitala de sold, genu valgum sau varum, platfus (picior plat) , etc
  • leziuni musculare, distrofii musculare, leziuni sportive
  • oboseala, stres cronic, depresii

In ce constau tehnicile de kinetoterapie?

Exista doua tipuri de tehnici de kinetoterapie: anakinetice si kinetice. Ele se bazeaza pe trei proprietati fundamentale ale aparatului locomotor: activitatea motrice, posibilitatea de a fi mobilizat pasiv si starea de repaus.

Tehnicile anakinetice (nu implica miscare) cuprind imobilizarea si posturile. Tehnicile kinetice presupun miscarea, sunt dinamice (mobilizare activa si pasiva) si statice, (contractii izometrice si relaxarea), fiecare dintre ele avand o varietate ampla de maniere de executie, unele implicand utilizarea diverselor dispozitive, aparate sau sisteme de contentie, imobilizare, tractiune, stimulare, etc.

Ce beneficii iti aduce kinetoterapia?

  • Reduce sau elimina  durerea. Exercitiile terapeutice si tehnicile de terapie manuala, cum ar fi mobilizarea articulatiilor si a tesuturilor moi pot ajuta la ameliorarea durerii si la restabilirea functiei musculare si articulare pentru a reduce durerea.
  • Imbunatateste mobilitatea. Prin personalizarea unui plan individual de ingrijire, orice activitate importanta pentru viata unui individ poate fi practicata si adaptata pentru a asigura performanta si siguranta maxima.
  • Ajuta la recuperarea dupa accident vascular cerebral.

KT ajuta la intarirea segmentelor afectate ale corpului si la imbunatatirea mersului si echilibrului.  De asemenea, prin kinetoterapie se poate ameliora capacitatea pacientilor cu AVC de a se transfera si de a se misca in pat, astfel incat acestia sa devina mai autonomi si sa isi poata desfasura activitatile de baza din viata de zi cu zi.

  • Previne sau ajuta la recuperarea dupa o accidentare sportiva.

Kinetoterapeutii inteleg cum diferitele sporturi iti pot creste riscul pentru anumite tipuri de leziuni (cum ar fi fracturile de stres pentru alergatorii de distanta). Ei pot concepe programe adecvate de exercitii de recuperare sau prevenire pentru a-ti asigura o intoarcere in siguranta la sportul preferat.

  • Imbunatateste echilibrul si previne caderile.

Cand incepi o terapie fizica, vei fi testat pentru riscul de cadere. Terapeutii iti pot recomanda exercitii care sa iti imbunateasca echilibrul sau te ajuta in privinta coordonarii si dispozitivelor de asistenta pentru un mers pe jos mai sigur.

Atunci cand problema echilibrului este cauzata de o problema a sistemului vestibular, kinetoterapeutii pot efectua manevre specifice care pot restabili rapid functionarea vestibulara corespunzatoare si pot reduce si elimina simptomele de ameteli sau vertij.

  • Evita sau optimizeaza rezultatele interventiei chirurgicale. 

Eliminarea durerii sau imbunatatirea unor conditii medicale pot face inutila interventia chirurgicala. Insa si in cazul efectuarii unei  interventii chirurgicale ortopedice, poti beneficia de kinetoterapie atat preoperatorie, cat si postoperatorie pentru maximizarea rezultatelor acesteia.

  • Te ajuta la gestionarea diabetului si circulatiei. Ca parte a unui plan general de management al diabetului, exercitiile fizice pot ajuta la controlul eficient al zaharului din sange. Kinetoterapeutii pot ajuta, de asemenea, educarea acestor pacienti cu privire la ingrijirea adecvata a picioarelor pentru a preveni alte probleme pe viitor.
  • Gestionarea problemelor legate de varsta . Pe masura ce persoanele imbatranesc, pot dezvolta artroze sau osteoporoza sau pot avea nevoie de o inlocuire a articulatiilor.
  • Kinetoterapeutii sunt experti in a ajuta pacientii sa se recupereze dupa inlocuirea articulatiilor si sa gestioneze conservator afectiunile articulare sau osteoporotice.
  • Gestionarea bolilor de inima si plamani.
  • Kinetoterapia poate ajuta atat la reabilitarea dupa un atac de cord, cat si in privinta gestionarii activitatilor zilnice la pacientii cu cardiopatie ischemica. Pentru problemele pulmonare, kinetoterapia poate imbunatati calitatea vietii prin exercitii de intarire, conditionare si ameliorare a respiratiei, precum si de curatare a plamanilor prin eliminarea secretiilor bronsice.
  • Gestionarea sanatatii femeilor si alte afectiuni. Femeile au probleme specifice de sanatate, cum ar fi sarcina si ingrijirea postpartum, si beneficiaza de programe adecvate de KT.
  • In plus, KT poate oferi tratament specializat pentru: incontinenta intestinala, cancer de san, constipatie, fibromialgie, limfedem, sanatate pelvina masculina, durere pelvina si incontinenta urinara.

Kinetoterapia pediatrica

Copilul nu este un adult in miniatura. El trebuie evaluat si tratat specific, ceea ce necesita atat o buna cunoastere a afectiunii copilului, cat si o excelenta stapanire a tehnicilor de reeducare si recuperare medicala particularizate varstei.

Evaluarea corecta a copilului inca din primele zile de la nastere poate evidentia afectiuni genetice, ortopedice, neurologice sau pulmonare, care, diagnosticate precoce, pot beneficia atat de tratament de specialitate, cat si de tratament kinetoterapeutic, avand astfel un potential ridicat de recuperare.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului ofera informatii despre intarzierea datorata lipsei anumitor achizitii si stabileste prioritatile tratamentului kinetoterapeutic cu respectarea unei cronologii intelectuale si motrice apropiate de normal.

Kinetoterapia la copil poate fi profilactica, recuperatorie sau corectiva.

Ce obiective au sesiunile de kinetoterapie pediatrica?

  • controlul capului
  • normalizarea tonusului muscular
  • imbunatatirea mobilitatii articulare
  • educarea echilibrului static si dinamic
  • imbunatatirea posturii
  • dezvoltarea fizica armonioasa
  • dezvoltarea lateralitatii
  • dezvoltarea coordonarii
  • educarea controlului sfincterian
  • reeducarea respiratorie

Cum se desfasoara o sedinta de kinetoterapie pediatrica?

  • Programele de kinetoterapie pot incepe inca din primele 3-4 zile de la nastere, insa, pentru majoritatea afectiunilor, este recomandata initierea exercitiilor terapeutice dupa primele 3 luni de viata. Programele se pot prelungi pana la varsta adolescentei, in functie de afectiune.
  • Sedintele dureaza de la 15 la 50 minute, in functie de afectiune si starea copilului.
  • Din punct de vedere profilactic, gimnastica pentru bebelusii sanatosi ( baby-gym) este tot mai in voga in ultimii ani datorita efectelor benefice asupra copilului, stimularea motorie favorizand dezvoltarea fizica si psihica.

Tehnici de kinetoterapie la copii

    Kinetoterapia dispune de multiple tehnici speciale, care asociate in protocoale terapeutice si aplicate corespunzator, creeaza rezultate pozitive.

    Frecvent, la copil se utilizeaza urmatoarele tehnici de kinetoterapie:

    • Tehnici manuale: mobilizari pasive manuale analitice, mobilizari active, stimulare senzoriala, streching
    • Tehnici non-manuale: posturari si tractiuni
    • Tehnici de reeducare proprioceptiva: tehnica Bobath, Kabath etc.
    • Tehnici vertebrale: metoda Schroth, Sohier etc.
    • Tehnici de contentie si corectie: orteze, bandaje compresive, kinesio tape etc.
    • Kinetoterapie respiratorie

    Indicatiile kinetoterapiei la copil si adolescent

    Kinetoterapia are aplicatii multiple in pediatrie si se realizeaza prin programe specifice in functie de patologie si varsta, cu scopul de a preveni sau trata afectiuni diverse.

    Urgente medicale la sugarul si copilul mic:

    • Piciorul stramb congenital varus-equin (afectiune care necesita tratament din primele zile de viata)
    • Paralizia obstetricala de plex brahial (complicatie ca urmare a unei nasteri laborioase)
    • Luxatia congenitala de sold, etc.

    Alte tulburari ale sugarului si copilului mic:

    • intarzieri de dezvoltare
    • diferite forme de paralizie/ pareza cerebrala sau insuficienta motorie de cauza cerebrala
    • tulburari genetice
    • afectiuni ortopedice sau dizabilitati
    • afectiuni cardiace si pulmonare
    • defecte congenitale (cum ar fi spina bifida)
    • efectele expunerii la droguri sau alcool in uter
    • traume fizice grave
    • malformatii ale membrelor
    • boli musculare (miopatii, distrofii musculare)
    • deformari ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza,lordoza sau combinatii)
    • torticolis pozitional
    • sechele postfractura/posttraumatice
    • artrogripoza

    Afectiuni ale adolescentilor

    Cele mai frecvente afectiuni care necesita kinetoterapie sunt:

    • Tulburari de statica vertebrala (scolioze, cifoze)
    • Leziuni traumatice, sportive si sechele posttraumatice
    • Paralizii, pareze, distrofii musculare si sechele postcombustionale

    Cum stii daca are nevoie copilul tau de kinetoterapie?

    O serie de simptome te-ar putea ajuta sa apelezi la serviciile de kinetoterapie pentru copilul tau.

    • Are intarzieri sau rateaza achizitiile de dezvoltare in primul an de viata: rostogolire, tarare, statul in sezut, statul in picioare, mers;
    • Isi intoarce preponderant capul intr-o singura parte sau foloseste doar o parte a corpului;
    • Merge pe varfuri sau calcaie sau are un mod atipic, asimetric de mers;
    • Se impiedica si cade frecvent in timpul mersului;
    • Are dificultati in a efectua miscari specifice varstei lui: sarituri, salturi, alergat, activitati in timpul jocului;
    • Acuza durere atunci cand efectueaza diverse miscari de rutina: mers, sarit, catarat;
    • Are o postura vicioasa in timpul mersului sau cand sta in picioare sau deformari la nivelul membrelor inferioare
    • A suferit un accident si nu reuseste sa recupereze nivelul de performanta atins anterior.

     

    Text: Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor

    Cere o programare

    Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

    Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.