Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nasterea blanda. Ce este, cum decurge, ce beneficii aduce mamei si copilului

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Nasterea blanda este o alternativa, a carui principiu de baza este respectarea ritmului natural al travaliului si expulziei, oferind mamei si copilului tot suportul, asistenta si siguranta de care au nevoie, dar reducand la minimum sau chiar eliminand complet medicatia si limitand doar la esential interventia medicului. Conceptul de nastere blanda pune in valoare cel mai normal si firesc proces din viata, are efecte pozitive numeroase asupra copilului nou-nascut, femeii si cuplului.

Nasterea blanda este o alternativa, a carui principiu de baza este respectarea ritmului natural al travaliului si expulziei, oferind mamei si copilului tot suportul, asistenta si siguranta de care au nevoie, dar reducand la minimum sau chiar eliminand complet medicatia si limitand doar la esential interventia medicului. Conceptul de nastere blanda pune in valoare cel mai normal si firesc proces din viata, are efecte pozitive numeroase asupra copilului nou-nascut, femeii si cuplului.  

Nasterea medicalizata

Pentru a intelege diferentele dintre nasterea blanda si cea medicalizata este util sa stii ca in cazul acesteia din urma, din cele mai diferite motive, se poate interveni in travaliu si expulzie prin ruperea membranelor, administrarea de oxitocina, utilizarea de instrumente si manevre obstetricale, analgezie epidurala, epiziotomie (profilactica sau necesara) si altele, de la caz la caz cu scopul de a scurta si grabi intregul proces pentru a menaja fatul sau mama. 

In cazul operatiei de cezariana procesul aducerii pe lume a copilului este rapid, brusc, iar suportul medicamentos important. Devenita alternativa populara la nasterea naturala, cezariana ar trebui sa ramana doar o solutie salvatoare pentru mama si fat, impusa de starea de sanatate a acestora sau a unuia dintre ei, ori de alte circumstante medicale diagnosticate. 

Metodele medicalizate nu schimba radical evolutia ulterioara din punct de vedere al sanatatii sau legaturii afective, dar lasa loc unui disconfort pe care medicii l-au numit „satisfactie materna scazuta” care poate favoriza o acomodare mai lenta a femeii la nou statut, declansarea tarzie sau dificila a lactatiei si un risc crescut de depresie postnatala. La acestea se adauga unele pierderi importante ale copilului in ceea ce priveste dezvoltarea microbiomului natural cutanat si digestiv, o adaptare mai dificila la mediul extrauterin si alte riscuri suplimentare care variaza de la caz la caz. 

Chiar si asa nasterea medicalizata este un atribut al societatii moderne, ale carei avantaje nu pot fi contestate si care ofera siguranta si garantia unui start bun in viata pentru nou-nascut si o recuperare corespunzatoare a mamei, nu atinge perfectiunea si satisfactia unei nasteri blande. 
 

Cand este nasterea blanda o solutie 

Decizia de a naste vaginal, intr-un ritm lent, corespunzator organismului fiecarei femei, fara interventie medicamentoasa este posibila doar pentru sarcinile unde sanatatea mamei si a fatului se inscriu in normal. Asta inseamna ca fatul este perfect sanatos, travaliul se declanseaza natural, la termen, nu exista niciun fel de patologii placentare detectate prenatal, mama este sanatoasa si are tensiune arteriala normala. 

La fel de important este ca cea mai mare parte a travaliului si expulzia sa aiba loc intr-o unitate medicala care dispunde de dotarile necesare pentru o nastere nemedicalizata, concomitent cu posibilitatea de a interveni de urgenta daca apar complicatii care ar putea pune in pericol fatul sau mama. Aceasta din urma este o conditie esentiala, importanta pentru siguranta mamei si a copilului, dar si pentru confortul psihic al parturientei (termen care descrie perioada de la declansarea travaliului pana la expulzia fetala). 
 

„Sunt cateva aspecte importante de care depinde nasterea blanda sau nemedicalizata. Desi toate etapele sunt parcurse in ritmul natural propriu al femeii, asistenta medicala - medic, medicamente, posibilitatea interventiei imediate in caz de nevoie - sunt toate prezente si accesibile. Nasterea blanda nu inseamna a renunta la interventia medicului, ci a le avea si a le utiliza daca sunt necesare. Apoi starea de sanatate a mamei si a copilului trebuie sa fie foarte bune. Fatul si mama sunt monitorizati continuu, cu atentie si blandete. Iar aici vine rolul meu, al moasei. Se fac analize, teste preanestezice, este prezent medicul obstetrician si neonatolog, pentru ca nasterea blanda sa decurga perfect iar copilul sa vina pe lume cu o mama care zambeste!”, ne-a spus dintr-o rasuflare moasa Camelia Irima, asistent Coordonator Bloc de Nastere, Spital Premiere, Timisoara. 

Ce este nasterea blanda

Organismul femeii este perfect adaptat pentru sarcina, travaliu si nastere. Adaptarea merge pana in cele mai mici detalii si este perfecta. Atunci cand parturienta isi asculta si intelege senzatiile si instinctele naturale, nasterea vaginala blanda, este o infinita sursa de beneficii pentru mama si fat, reusind sa realizeze conexiunea absoluta dintre mama si copil, oferind un echilibrul hormonal perfect, riscuri minime si o evolutie postnatala excelenta pentru amandoi. 

La Maternitatea Spitalului Premiere a fost creat cadrul optim pentru o nastere blanda in conditii naturale. Asta inseamna un spatiu adecvat care asigura intimitatea necesara, alaturi de partener, in conditiile unei supravegheri medicale optime, continue, dar care ramane discreta si neinvaziva. 
 

Femeile cauta acest gen de solutii. Este impresionat de mare numarul celor care isi doresc o nastere naturala, in care totul sa decurga calm, respectand organismul. Procesul nasterii este un cumul complex de factori, este dirijat si controlat de hormoni. Travaliul are rol esential in pregatirea fatului pentru viata extrauterina, hormonii materni au impact puternic asupra organismului fetal, iar timpul este cheia in tot acest proces. Cu cat organismului femeii este lasat sa evolueze, coordonat de hormoni, cu atat beneficiile pentru nou nascut vor fi mai mari. Este o programare perfecta, astfel ca, in momentul in care copilul vine pe lume, este apt sa respire, capabil sa se hraneasca. Trecerea copilului prin canalul de nastere ii ofera posibilitatea sa acumuleze bacterii esentiale pentru imunitate, digestie, pH-ul cutanat. Nimic din ceea ce se petrece nu este intamplator, are scop si este util si mamei, si copilului. A interveni in acest proces, inseamna a pierde toate aceste irecuperabile beneficii”, explica dr. Arina Gui, medic specialist obstetrica - ginecologie, la Spitalul Premiere. 

Pentru reusita nasterii blande este important nu doar cadrul potrivit si sentimentul de siguranta, ci si o pregatire adecvata. Dovada stau studiile de specialitate care demonstreaza ca pregatirea prenatala a femeii, sustinuta de partener, are ca efect o mai buna si mai eficienta gestionare a durerii in travaliu. 

Gestionarea durerii

Durerea din timpul travaliului si al expulziei este un fapt. Intensitatea senzatiilor dureroase este o alta chestiune care depinde de pragul de sensibilitate al femeii, dar mai ales de modul in care este pregatita pentru a intelege, gestiona si accepta acest efort. 

Pregatirea prenatala ofera femeii posibilitatea de a invata metode de gestionare a durerii. „In mod ideal pregatirea pentru nasterea blanda, non-farmacologica, incepe la 15 saptamani de sarcina, dar nu refuzam nicio femeie care alege aceasta varianta chiar daca este in a 38-a saptamana de sarcina pentru ca, in esenta, orice femeie poate face fata nasterii fara medicatie. Sunt excluse paciente cu risc sau unde exista suferinta fetala. Pregatirea inseamna tehnici de respiratie, meditatie, autohipnoza, reflexoterapie si presopunctura. Fiecare in parte pot contribui la gestionarea durerii. Este foarte important ca orice femeie gravida sa stie ca durerea este diferita de suferinta. Spre deosebire de durere, suferinta apare atunci cand o femeie nu stie sa-si activeze propriile mecanisme pentru a face fata durerii sau cand propriile mecanisme sunt insuficiente pentru a face fata situatiei”, pledeaza dr. Arina Gui. 

Gestionarea durerii, inclusiv managementul fiziologic si psihologic al acesteia, nu pot fi realizate daca nu este inteleasa (durerea), atat de parturienta, dar si de medic. Abordarea non-farmacologica pentru controlul si cresterea tolerantei la dureri, pe langa beneficii, reduce necesitatea interventiilor obstetricale, durata travaliului sau operatia cezariana de urgenta.

Cele mai utilizate si eficiente metode de control a durerii in travaliu sunt: 

  • stimulari placute in zona dureroasa intre sau in timpul contractiilor prin masaj usor, mangaieri, scufundari in apa sau vibratii; 
  • stimulari dureroase in orice loc al corpului pe durata fiecarei contractii dureroase prin presopunctura sau masaj profund;
  • devierea sau focalizarea atentiei prin relaxare, vizualizare, exercitii de respiratie, autohipnoza; suportul continuu din partea moasei si/sau a partenerului; 
  • reducerea stresului, a fricii si anxietatii.
     

Travaliul natural este perfect gestionat de hormonii naturali, produsi de organismul feminin, dar rolul lor este complex influentand atat procesele de dilatare cervicala si expulzie fetala, dar avand si efect analgezic si pregatind fatul pentru viata extrauterina.

  • Secretia de oxitocina naturala (ocitocina) este inhibata puternic de anxietate si stres, stari care stimuleaza intens descarcarea de adrenalina, astfel ca un mediu calm, intim, relaxant si sigur va stimuleaza secretia de oxitocina; oxitocina stimuleaza contractiile uterine si induce o stare de calm mamai in travaliu, reducand peceptia senzatiilor dureroase. 
  • Oxitocina sintetica nu traverseaza bariera hematoencefalica decat in mica masura astfel ca efectul este semnificativ redus si partial. Varianta sintetica nu poate genera sentimentul de calm asupra mamei, dar accentueaza contractiile uterine, ceea ce amplifica senzatiile dureroase. 
  • Organismul matern in travaliu produce endorfine care contribuie la reducerea stresului si durerii, dar care contribuie in mod esential la procesul de adaptare a fatului la mediul exterior. 
  • Prolactina, un alt hormon secretat in travaliu, nu numai ca promoveaza productia si secretia de lapte matern, ci optimizeaza raspunsurile fiziologice si comportamentale ale mamei pentru nou sau rol. 

Cum decurge nasterea blanda

„Este un concept nou si foarte cautat de femei. Nasterea este un moment intim, femeia are nevoie de liniste, de sustinere si de siguranta. Noi oferim asta, ca o alternativa la nasterea medicalizata. Nasterea blanda inseamna intimitate, prezenta partenerului, lumina difuza, acces la cada, posibilitatea de a face un dus, totul completat cu un sentiment de siguranta pe care-l induce prezenta constanta a moasei. Parturienta stie ca dincolo de spatiul privat, unde are muzica, liniste si, din nou intimitate - extrem de importanta, este prezent medicul si neonatologul”, detaliaza moasa Camelia Irimia. 

Desi nasterea urmeaza ritmul natural, protocoalele medicale pentru travaliu si nastere sunt strict respectate la Spitalul Premiere, siguranta pacientei este complet asigurata si garantata si exista un plan al nasterii perfect pus la punct, personalizat, care ia in calcul toate situatiile posibile. 

Monitorizarea mamei si a fatului este realizata cu blandete, cu stetoscopul obstetrical sau fetoscopul, astfel incat femeia sa se poata misca liber, sa adopte pozitii confortabile care ajuta travaliul (minge, benzi elastice, spalier). In camera exista scaun de nastere si pat de nastere, care sustine pozitia optima de nastere si se adapteaza si functioneaza si ca masa ginecologica. 

Nasterea blanda nu exclude utilizarea anesteziei epidurale, dar daca pregatirea fizica si psihica a fost facuta corect, deseori aceasta nu mai este necesara. Exista mediul adecvat si protocoale inclusiv pentru nasterea in apa. 
 

„Cu cat incepe mai devreme pregatirea fizica, psihica si teoretica, pentru nasterea blanda, cu atat mai bine, dar nu este refuzata nicio sarcina. Daca este avansata sarcina, pregatirea va fi partiala. Eu, moasa, stabilesc impreuna cu pacienta planul de nastere, care cuprinde tot ceea ce doreste, de la muzica - foarte utila pentru gestionarea durerii, la optiunea pentru epidurala”, adauga moasa Camelia Irimia. 
 

Siguranta, pe primul plan

Nasterea blanda este la fel de securizata din punct de vedere medical ca oricare alta. Singura mare si esentiala diferenta este ca niciun factor extern nu grabeste travaliul, nu intervine in faza expulziei, atata vreme cat mama nu solicita acest lucru si gestioneaza bine fiecare etapa, iar fatul este in siguranta.

Explicit cu scopul de a se putea interveni prompt, daca este necesar, la internare se realizeaza un set complet de analize, este evaluat prin teste si ecografii fatul, se fac analize preanestezice si se verifica toleranta la analgezice si anestezice, dar si eventualele incompatibilitati sau reactii adverse. 

Dupa expulzie, copilul este pus pe pieptul mamei, iar pensarea si sectionarea cordonului ombilical se fac numai dupa ce pulsatiile inceteaza. Medicul obstetrician si neonatologul sunt prezenti si asista. Respectarea acestui ritm natural sustine expulzia sigura a placentei, previne riscul hemoragiilor uterine si stimuleaza lactatia. 

„Majoritatea femeilor fertile sanatoase vor o experienta pozitiva la nastere. Vor sa imbine sentimentul cert de siguranta fata de copil si propria persoana cu acela de control asupra evenimentului exceptional al aducerii pe lume a copilului. In plus, au nevoie de confort fizic (mancare, apa, caldura, curatenie, intimitate) si psihologic (stima de sine, autonomie, control) care sa se asocieze cu asteptarile personale. Conduita medicala in nasterea blanda raspunde la aceste cerinte si este centrata pe pacienta. Repet, siguranta este garantata, echipa medicala (medic, neonatolog) este gata sa intervina cu masuri adecvate, daca este necesar”, detaliaza dr. Arina Gui.

Nastere blanda dupa cezariana  

Opteaza pentru o nastere blanda, in general, femeile care se afla la a doua nastere si care au experienta unei nasteri naturale anterioare medicalizate. Mai speciala este situatia femeilor care au trecut printr-o operatie cezariana si care aleg varianta nasterii naturale blande la a doua sarcina. 

„Este un mit ideea ca dupa cezariana nu mai poti naste natural. Se poate, desi exista o serie de conditionari. In primul rand, ecografic, este evaluata cicatricea uterina. Si daca medicul constata ca integritatea uterului se pastreaza, ramane valabila varianta nasterii vaginale. In asemenea situatii masurile de siguranta sunt mai complexe si impun realizarea unui stoc de sange, analize preanestezice, bloc operator pregatit, medic curant prezent… Totul are ca scop sa oferi pacientei siguranta si garantia ca orice situatie poate fi gestionata, luandu-se in calcul cazul extrem al rupturii uterine. Este absolut normal, uman si firesc sa-i oferi femeii posibilitatea de a naste natural, chiar si dupa cezariana. Pana la urma nasterea este in codul genetic feminin, este o implinire fizica, psihica si este un drept. La fel si nasterea blanda. Este un drept al femeii! La fel si dreptul de a alege modalitatea de a naste: natural medicalizat, bland sau prin cezariana”, spune moasa Camelia Irimia. 

La Maternitatea Premiere, nastere blanda dupa cezariana este una dintre optiunile posibile ale femeilor, acestea avand garantia sigurantei pentru sine si copilul lor. 
 

Planul de travaliu si nastere blanda

Fara a intra in detalii punctam cateva aspecte pe care le cuprinde planul personalizat de nastere. Acesta respecta protocoalele medicale, este realizat de moasa/medic obstetrician, poate suferi modificari in functie de parcursul travaliului sau daca sunt necesare proceduri de urgenta si reflecta dorintele si asteptarile femeii insarcinate. In mod ideal, este intocmit intre a 28 a si a 34 a saptamana de sarcina. 

Planul de nastere include patru capitole: travaliul si nasterea, ora magica, lauzia si lactatia.

Travaliul: 

  • stabilirea insotitorului (partener de cele mai multe ori, care se poate implica in conditii de siguranta sau o ruda); 
  • spatiul fizic si confortul (tipul salii de nastere, echipamente alternative neconventionale, aspecte de confort, lumini, muzica, apa); 
  • intimitatea care garanteaza prezenta doar a persoanelor necesare (inclusiv medici, asistente) care se vor prezenta si identifica; 
  • dreptul la informare despre parcursul travaliului si al nasterii ori de cate ori va fi nevoie si despre proceduri care ar putea fi necesare; 
  • tipul si modul de monitorizare fetala; 
  • medicatie in timpul travaliului si a nasterii daca este cazul; 
  • amanunte despre necesitatea tuseului vaginal fara verificare abuziva; 
  • necesitatea epiziotomiei in caz de nevoie. 

Nasterea: 

  • indemnul de a impinge este exclus din practica echipei care asista nasterea blanda, pentru ca femeia simte si decide momentele expulziei; 
  • informare cu privire la ajutor mecanic in timpul expulziei in caz de necesitate; 
  • sectionarea cordonului ombilical după terminarea pulsatiilor (nu se respecta in situatii speciale, cand mama sau nou-nascutul are nevoie de reanimare);
  • taierea cordonului de catre partener, ca optiune; 
  • Ora magica: 
  • procedurile dupa expulzia fatului si include contactul piele pe piele, daca este posibil, eventual cu supraveghere medicala; 

Lactatia si lauzia: 

  • initierea lactatiei, spontan direct pe san; 
  • ingrijirea nou-nascutului (cantarire, masurare, ingrijiri, imbaierea, tratamente, administrarea medicamentelor si a vaccinurilor dupa nastere) cu acordul parintilor; 
  • igiena generala si locala a lenjeriei de corp si pat.

Dorintele si cerintele femeilor trebuie respectate atata vreme cat sunt in conformitate cu legislatia, cu recomandarile UNICEF si OMS si cu protocoalele medicale Regina Maria.

Consultant: Camelia Irima, asistent Coordonator Bloc de Nastere, Spital Premiere, Timisoara