Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Operatia cezariana

Operatia cezariana este nasterea chirurgicala a unui copil printr-o incizie la nivelul abdomenului si uterului mamei. Cezariana poate fi planificata din timp atunci cand exista complicatii ale sarcinii sau cand ai mai avut o operatie de cezariana in trecut sau cand nu iei in considerare optiunea de nastere vaginala dupa operatia cezariana. Frecvent totusi, decizia de practicare a unei operatii cezariene devine evidenta la un moment dat de-a lungul travaliului.

Daca esti insarcinata, sa cunosti la ce sa te astepti  - atat in timpul interventiei, cat si in ceea ce priveste ingrijirea ulterioara – te poate ajuta sa te pregatesti.

Cand se recomanda operatia cezariana?

Uneori cezariana este o procedura mai sigura atat pentru tine, cat si pentru copilul tau decat nasterea vaginala. Medicul poate recomanda cezariana in urmatoarele situatii:

  • Travaliul nu progreseaza. Aceasta conditie este una din cele mai frecvente indicatii ale operatiei cezariane. Fie colul uterin nu se dilata suficient in ciuda contractiilor puternice de-a lungul a mai multor ore, fie capul copilului este prea mare pentru a putea trece prin canalul de nastere.
  • Copilul nu primeste suficient oxigen. Daca medicul este preocupat de cantitatea de oxigen pe care o primeste copilul sau daca au aparut modificari ale batailor cordului fetal, operatia de cezariana ar putea fi cea mai buna optiune de nastere.
  • Copilul se afla intr-o pozitie anormala. Cezariana poate fi cea mai sigura metoda de nastere daca copilul se afla in prezentatie pelviana (cu funduletul sau bratele in canalul de nastere) sau prezentatie transfersala (copilul este pozitionat lateral sau cu umarul primul).
  • Daca ai gemeni sau sarcina multipla cu trei sau mai multi feti. In acest caz, este frecvent ca unul din copii sa se afle intr-o prezentatie anormala, cand operatia cezariana ar fi cea mai adecvata metoda de nastere.
  • Exista o problema la nivelul placentei. Daca placenta se detaseaza de peretele uterin inainte de nastere (placenta abruption) sau daca placenta acopera colul uterin (placenta previa), operatia cezariana este cea mai sigura metoda de nastere a copilului.
  • Exista o problema la nivelul cordonului ombilical. Operatia cezariana ar putea fi indicata atunci cand o parte din cordonul ombilical a alunecat in vagin in fata copilului sau atunci cand acesta este comprimat de uter in timpul contractiilor.
  • Ai o problema de sanatate. Medicul obstetrician va recomanda operatia cezariana atunci cand ai o problema de sanatate care ar putea face travaliul prea dificil, cum ar fi o afectiune cardiaca sau hipertensiune arteriala. In alte situatii, cezariana ar putea fi indicata daca exista o infectie pe care ai putea-o transmite copilului in timpul nasterii vaginale - cum ar fi herpesul genital sau HIV.
  • Copilul are o problema de sanatate. Uneori, operatia cezariana este mai sigura atunci cand copilul are o malformatie congenitala, ca de exemplu o acumulare in exces de lichid cefalorahidian la nivelul creierului (hidrocefalie).
  • Ai avut anterior o operatie cezariana. In functie de tipul inciziei uterine si de alti factori, frecvent este posibil sa se incerce o nastere vaginala dupa cezariana. Totusi, in anumite cazuri, medicul va alege sa nasti tot prin cezariana.

Exista si cazuri in care mamele cer ca nasterea sa se faca prin operatie cezariana – mai ales la primul copil, pentru a evita travaliul sau alte posibile complicatii ale nasterii vaginale sau pentru a obtine beneficiile unei nasteri programate. Daca iei in calcul cezariana in cazul nasterii primului tau copil, discuta cu medicul obstetrician pentru a putea lua cea mai buna decizie pentru tine si copilul tau.

Riscurile operatiei cezariene

Refacerea dupa cezariana dureaza mai mult decat dupa nasterea vaginala. De asemenea, fiind o operatie chirurgicala majora, cezariana poate avea un risc mai mare de complicatii.

Riscurile pentru copil:

  • Probleme respiratorii. Copiii nascuti prin cezariana pot dezvolta tahipnee tranzienta – o respiratie anormala rapida in primele zile dupa nastere. Operatia de cezariana efectuata inainte de saptamana 39 de sarcina sau fara dovada maturizarii pulmonare ar putea creste riscul de aparitie a sindromului de detresa respiratorie – o conditie medicala in care copilul va respira cu dificultate.
  • Truamatism chirurgical. Desi rar, exista un risc de accidentare la nivelul pielii copilului in timpul interventiei.

Riscurile pentru tine:

  • Inflamatia si infectia membranelor interne ale uterului. Aceasta conditie cunoscuta sub denumirea de endometrita poate cauza febra, o scurgere vaginala urat mirositoare si durere uterina.
  • Sangerare vaginala in cantitate mai mare. Vei pierde mai mult sange comparativ cu nasterea naturala. Totusi, transfuzia de sange este rar indicata.
  • Reactii adverse la anestezic. Orice tip de anestezie poate avea reactii adverse. Anestezia epidurala sau rahianestezia - cele mai frecvente tipuri de anestezie pentru cezariana - au rar vreo reactive adversa, desi uneori este posibil sa ai o durere de cap severa cand stai in picioare, in primele zile de la nastere.
  • Tromboza venoasa. Riscul de a dezvolta trombi in interiorul venelor, in special la nivelul venelor picioarelor sau organelor pelvine este mai mare dupa o operatie cezariana decat dupa o nastere vaginala. Daca cheagul de sange ajunge la nivelul vaselor plamanilor poate determina o conditie amenintatoare de viata (embolism pulmonar). Medicul va lua masuri preventive in acest sens, iar tie ti se va recomanda sa mergi cat mai repede cu putinta dupa nastere.
  • Infectia plagii. Este posibila infectia in jurul inciziei.
  • Traumatismul chirurgical. Desi rar, se poate produce lezarea organelor invecinate – cum ar fi vezica urinara, ceea ce va necesita o interventie aditionala.
  • Cresterea riscului la urmatoarele sarcini. Dupa o operatie cezariana, sarcinile urmatoare vor avea un risc crescut de complicatii serioase – cum ar fi sangerarea sau probleme legate de placenta. In plus riscul de ruptura uterina, o conditie amenintatoare de viata, este crescut.