Operatia cezariana reprezinta nasterea chirurgicala a unui copil, printr-o incizie a uterului mamei, in zona abdominala inferioara. Cezariana poate fi planificata din timp atunci cand exista complicatii ale sarcinii, cand a mai fost prezenta in antecedente o alta operatie cezariana sau cand nu este luata in considerare optiunea de nastere vaginala. Frecvent, decizia de practicare a unei operatii cezariene devine evidenta la un moment dat de-a lungul travaliului.
Afla, in cele ce urmeaza, in ce consta mai exact o operatie cezariana, cum se deosebeste de nasterea naturala, ce simti in timpul operatiei de cezariana, ce pregatire este necesara pentru aceasta procedura, precum si ce implicatii poate avea atat asupra mamei, cat si a copilului.
Cand se recomanda si cat dureaza operatia de cezariana
Uneori, cezariana este o procedura mai sigura decat nasterea pe cale vaginala, atat pentru mama, cat si pentru copil. Medicul poate recomanda operatia cezariana in urmatoarele situatii:
- Travaliul nu evolueaza conform asteptarilor - aceasta conditie este una dintre cele mai frecvente indicatii ale operatiei cezariene; se petrece fie atunci cand colul uterin nu se dilata suficient in ciuda contractiilor puternice de-a lungul mai multor ore, fie atunci cand capul copilului este de dimensiuni prea mari pentru a putea trece prin canalul de nastere;
- Copilul nu primeste suficient oxigen - daca medicul este preocupat de cantitatea de oxigen pe care o primeste copilul sau daca au aparut modificari ale batailor cordului fetal;
- Copilul se afla intr-o pozitie anormala - cezariana poate fi cea mai sigura metoda de nastere atunci cand copilul se afla in prezentatie pelviana (cu zona fesiera sau bratele in canalul de nastere) sau prezentatie transversala (copilul este pozitionat lateral sau cu umarul inainte);
- Sarcina multipla - in acest caz, este frecvent ca unul dintre copii sa se afle intr-o prezentatie anormala, astfel ca nasterea pe cale vaginala nu este adecvata;
- Exista o problema la nivelul placentei - daca placenta se detaseaza de peretele uterin inainte de nastere (placenta abruption) sau daca placenta acopera colul uterin (placenta previa);
- Exista o problema la nivelul cordonului ombilical - operatia cezariana ar putea fi indicata atunci cand o parte din cordonul ombilical a alunecat in vagin in fata copilului sau atunci cand acesta este comprimat de uter in timpul contractiilor;
- Exista o problema de sanatate a mamei - medicul obstetrician va recomanda operatia cezariana atunci cand este prezenta o problema de sanatate a mamei, care ar putea face travaliul prea dificil, cum ar fi o afectiune cardiovasculara (ex: hipertensiune arteriala); pot exista, de asemenea, patologii infectioase, cum ar fi herpesul genital sau statusul de purtator HIV;
- Exista o problema de sanatate a copilului - uneori, nasterea cezariana este mai sigura atunci cand copilul are o malformatie congenitala, precum hidrocefalia (acumulare in exces de lichid cefalorahidian la nivel cerebral);
- Nasterea/ nasterile precedente au fost tot prin cezariana - in functie de tipul de incizie uterina, precum si de alti factori, frecvent este posibil sa se incerce o nastere vaginala dupa cezariana; totusi, in anumite cazuri, medicul va alege tot operatie cezariana.
In general, o nastere prin cezariana nu dureaza mai mult de 45 de minute. In unele situatii, in special cand aceasta se realizeaza in regim de urgenta, durata poate fi mult mai mica, intre 15 si 20 de minute. Astfel, nicio ingrijorare nu trebuie sa fie legata de cat dureaza o cezariana, intrucat, in mod normal, este realizata rapid si eficient.
Operatia cezariana deschisa (procedura)
Cu toate ca o femeie gravida nu poate sti totul despre cezariana, este ideal sa aiba cat mai multe informatii referitoare la acest act chirurgical.
Procedura implica administrarea de anestezic inainte de cezariana, intrucat se va realiza o incizie la nivel abdominal. Aceasta incizie strapunge toate straturile pana la nivelul uterului inclusiv si faciliteaza, astfel, accesul in interiorul acestuia. Copilul/ copiii sunt extrasi, iar straturile incizate sunt cusute.
Recuperarea dupa cezariana este, cel mai adesea, una favorabila si nu prezinta complicatii. Atunci cand intervin complicatii, este important sa fie adresate medicului ginecolog cat mai devreme.
Ce simti in timpul operatiei de cezariana
Intrucat orice operatie de cezariana se realizeaza cu administrare de anestezic, nu va fi experimentata nicio senzatie dureroasa. In schimb, desi receptorii durerosi sunt aboliti, cei de presiune isi mentin functia, astfel ca pot fi simtite diferite alte senzatii (ex: forte de presiune si de tractiune). In mod normal, gradul de disconfort este unul minim si poate fi suportat usor.
De asemenea, in unele cazuri (in special in regim de urgenta), se poate recurge la anestezie totala, astfel ca nu va exista nicio amintire referitoare la senzatiile resimtite in timpul actului chirurgical.
Nasterea naturala sau cezariana
Nu de putine ori, atunci cand nu exista contraindicatii medicale, decizia de a opta pentru o nastere naturala (pe cale vaginala) in defavoarea unei operatii de cezariana este una dificila pentru mame. Totusi, intotdeauna trebuie pusa siguranta pe primul loc, atat a mamei, cat si a copilului, astfel ca o cezariana programata fara un motiv sustinut nu reprezinta o situatie de dorit.
Atat nasterea naturala, cat si cezariana pot prezenta riscuri. Nasterea pe cale vaginala poate cauza ruperea perineului si/ sau tulburari de mictiune. De asemenea, in cazul unor patologii atat ale mamei, cat si ale copilului, aceasta poate prezenta mai multe riscuri decat beneficii.
Refacerea dupa cezariana dureaza mai mult decat dupa nasterea vaginala. De asemenea, fiind o operatie chirurgicala majora, cezariana poate avea un risc mai mare de complicatii.
Riscurile pentru copil
- Probleme respiratorii - copiii nascuti prin cezariana pot dezvolta tahipnee tranzitorie (respiratie anormala rapida in primele zile dupa nastere); in plus, operatia de cezariana efectuata inainte de saptamana 37 de sarcina sau fara dovada maturizarii pulmonare ar putea creste riscul de aparitie a sindromului de detresa respiratorie;
- Traumatism chirurgical - desi este rar, exista un risc de accidentare la nivelul pielii copilului in timpul interventiei.
Riscurile pentru mama
- Inflamatia si infectia membranei interne a uterului - aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de endometrita si poate determina febra, o scurgere vaginala urat mirositoare si durere uterina;
- Sangerare vaginala in cantitate mai mare;
- Reactii adverse la anestezic - orice tip de anestezie poate avea reactii adverse, dar acestea sunt rare;
- Tromboza venoasa - riscul de a dezvolta trombi, in special la nivelul venelor membrelor inferioare sau organelor pelvine este mai mare dupa o operatie cezariana decat dupa o nastere vaginala; daca trombul ajunge la nivelul vaselor pulmonare poate determina trombembolism pulmonar (o patologie amenintatoare de viata);
- Infectia plagii - infectie aferenta operatiei de cezariana, in jurul inciziei;
- Traumatismul chirurgical - desi este rar, se poate produce lezarea organelor invecinate (ex: vezica urinara), fapt ce va necesita o interventie chirurgicala aditionala;
- Cresterea riscului la urmatoarele sarcini - o alta sarcina dupa cezariana va avea un risc crescut de complicatii fata de o nastere anterioara pe cale vaginala.
Astfel, intrucat balanta risc-beneficiu trebuie analizata in detaliu, medicul ginecolog evalueaza fiecare caz in parte si recomanda o varianta in favoarea celeilalte.
Pregatire operatie cezariana (la cate saptamani se face cezariana)
Daca nasterea prin cezariana este metoda aleasa, medicul ginecolog va furniza toate detaliile referitoare la procedura, la pregatirea pentru aceasta si la implicatiile postprocedurale. Pregatirea principala va consta in evaluarea starii de sanatate a mamei, prin intermediul efectuarii unor teste de sange si a unui consult preanestezic. In plus, va fi evaluata si starea de sanatate a fatului.
Modul crucial prin care femeia gravida poate ajuta procesul de pregatire a operatiei de cezariana este prin furnizarea tuturor informatiilor medicale necesare si prin respectarea tuturor indicatiilor medicului ginecolog.
Se recomanda ca operatia de cezariana sa fie realizata in jurul termenului de 39 de saptamani, cu posibilitatea de efectuare incepand cu varsta de 37 de saptamani.
Dupa cezariana - implicatii si indicatii
Cezariana are o perioada mai lunga de recuperare decat in cazul nasterii vaginale. De asemenea, poate prezenta diferite complicatii postoperatorii (ex: operatie cezariana infectata, operatie cezariana desprinsa, uterul dupa cezariana inflamat), in special daca este a doua sau a treia cezariana. In unele situatii, mama poate ramane cu tulburari de sensibilitate la nivelul abdomenului inferior, in zona pericicatriciala (din jurul cicatricii), sau cu dificultati de contractie a muschilor abdominali drepti, secundar inciziei cezariene.
Astfel, recuperarea postcezariana consta majoritar in protejarea zonei de incizie de factorii care ar putea sa produca inflamatie, infectie si/ sau traumatisme. De asemenea, vindecarea oricarei complicatii cat mai timpuriu este cruciala.
Un aspect sensibil este instalarea lactatiei, care survine mai greu dupa cezariana comparativ cu nasterea naturala. De aceea, este necesar sa existe rabdare si sa fie pus copilul la san cat mai repede si constant, urmand sfaturile unei moase sau unui consilier de lactatie.
Dupa operatia de cezariana, atat mama cat si copilul pot avea nevoie sa fie ajutati cu initierea procesului alaptarii. Calmantele si somniferele administrate mamei, impun ca bebeluşul sa fie initial hranit cu biberonul, ceea ce va face mai dificila continuarea alaptarii la san. Cu toate acestea, alaptarea dupa o nastere de tip cezariana este posibila si chiar indicata, insa este nevoie de mai multă atentie si mai mult ajutor.
In concluzie, operatia de cezariana este o metoda de nastere care prezinta atat riscuri, cat si beneficii. Prin urmare, este important ca decizia de a opta pentru cezariana in favoarea nasterii naturale sa fie una informata si sa se realizeze doar la indicatiile si impreuna cu medicul ginecolog.
Surse:
Cezariana https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7246-cesarean-birth-c-section#:~:text=The%20typical%20C%2Dsection%20takes,can%20arise%20during%20a%20delivery.
Procedura https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655
Generalitati https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/
Ce simti https://kidshealth.org/en/parents/c-sections.html
Recuperare https://health.clevelandclinic.org/why-you-should-carefully-weigh-c-section-against-a-vaginal-birth/
Pregatire https://www.healthline.com/health/c-section#preparation