Ce este metoclopramid
Metoclopramid este un medicament antivomitiv sau antiemetic. Substanta activa este un antagonist al dopaminei, care reduce transmiterea stimulului nervos de la nivelul fibrelor viscerale ale aparatului digestiv. Astfel, senzatia de greata este inhibata si varsaturile nu se mai produc. O alta actiune este cea de crestere a contractiei musculaturii de la nivelul stomacului. In acest mod, alimentele ajung mai repede la nivel intestinal, unde isi continua digestia.
Actiunile metoclopramidului la nivel digestiv sunt reprezentate de:
- stimularea peristaltismului esofagian, gastric si intestinal;
- cresterea tonusului sfincterului cardia (mediaza trecerea bolului alimentar din esofag spre stomac);
- relaxarea sfincterului piloric (mediaza trecerea alimentelor din stomac spre intestinul subtire);
- inhibarea refluxului gastro-esofagian si duodeno-gastric;
- stimularea golirii stomacului si a tranzitului intestinului subtire.
Acest medicament are un efect rapid. Cu toate acestea, nu este recomandata utilizarea sa pentru mai mult de 5 zile. In unele situatii poate fi indicata administrarea acestui medicament si pentru perioade mai lungi de timp (maximum 3 luni), dar numai la recomandarea medicului. Administrarea metoclopramidului pe o durata lunga de timp poate determina unele efecte ireversibile, cum este cazul tulburarilor de motilitate. In cazul in care simptomele, precum starea de greata si varsaturile persista, este indicat a consulta medicul pentru mai multe investigatii sau inlocuirea tratamentului.
Recomandari - Pentru ce este bun metoclopramid
Metoclopramid este recomandat de catre medic in special pentru tratarea starii de greata si a varsaturilor. Astfel, este recomandat ca antivomitiv pentru:
- efectul profilactic inainte sau dupa o interventie chirurgicala;
- reducerea simptomatologiei la persoanele sub tratament cu radioterapie sau chimioterapie;
- ameliorarea raului de miscare;
- hiperemeza de sarcina.
O alta actiune a acestui medicament este ca prokinetic, prin efectul de stimulare al tranzitului intestinal. Astfel, medicul poate prescrie metoclopramid si pentru reducerea simptomatologiei in cazul persoanelor diagnosticate cu:
- reflux gastro-esofagian;
- spasm piloric;
- gastropareza diabetica.
Este important de mentionat ca metoclopramidul are un efect benefic si pentru ameliorarea simptomatologiei specifice migrenei. Nu doar ca inhiba senzatia de voma, dar reduce si cefaleea (durerea de cap). Astfel, acesta se poate administra la inceputul episodului de migrena.
Metoclopramid administrare
Metoclopramidul se gaseste in farmacii sub mai multe forme de administrare. Astfel, in functie de varsta si de recomandarea medicului, metoclopramidul se poate administra sub urmatoarele forme farmaceutice:
- comprimate;
- picaturi orale;
- sirop;
- solutie injectabila.
Comprimatele, siropul si picaturile orale se administreaza cu 30 minute inainte de masa, pentru un efect maximal. Solutia injectabila poate fi utilizata in orice moment al zilei.
Administrarea acesteia se face intravenos sau intramuscular.
Dozele si modul de administrare optim pentru fiecare pacient este stabilit de medicul curant. Concentratia de substanta activa potrivita pentru fiecare pacient difera in functie de:
- varsta;
- greutate;
- afectiunea diagnosticata;
- istoricul medical.
Dozele de metoclopramid necesita a fi scazute în următoarele situatii:
- afectiuni renale;
- boli hepatice.
Astfel, este evitata aparitia toxicitatii data de o scadere a eliminarii medicamentului. De aceea, este indicata evaluarea medicului inainte de administrarea acestui antivomitiv.
Metoclopramid reactii adverse
Ca orice medicament, metoclopramidul poate da si unele reactii adverse. Cea mai frecventa este reprezentata de sindromul extrapiramidal. Simptomele sindromului extrapiramidal pot fi reprezentate de:
- trismus (contractie involuntara a muschilor mandibulei);
- torticolis (spasm al muschilor gatului);
- distonie (spasme musculare involuntare);
- diskinezie tardiva (miscari aleatorii ale limbii, buzelor, membrelor, trunchiului);
- opistotonus (spasme ale musculaturii spatelui);
- akatisie (agitatie musculara data de disconfort crescut al muschilor in repaus);
- laringospasm (spasmul muschilor laringieni).
O alta reactie adversa care poate aparea ca urmare a tratamentului cu metoclopramid este sindromul neuroleptic malign. Acesta este caracterizat prin urmatoarele manifestari:
- hipertermie (cresterea temperaturii corporale);
- tahicardie (frecventa cardiaca crescuta);
- puls neregulat;
- tensiune arteriala variabila;
- aritmii (anomalii ale ritmului cardiac);
- paloare;
- diaforeza (transpiratii excesive);
- alterarea starii de constienta;
- tumefactie faciala;
- tulburari de vedere.
Este important de mentionat ca simptomele specifice sindromului extrapiramidal si ale sindromului neuroleptic malign se opresc dupa intreruperea tratamentului cu metoclopramid. Insa, pentru a preveni aparitia complicatiilor este important a merge la medic in cel mai scurt timp de la aparitia manifestarilor caracteristice.
La unele persoane, metoclopramidul poate determina si aparitia hiperprolactinemiei, o afectiune caracterizata prin cresterea secretiei de prolactina. Prolactina este un hormon produs de hipofiza si rolul sau principal este in stimularea lactatiei. Hiperprolactinemia poate fi recunoscuta prin urmatoarele:
- ginecomastie (marirea in volum a sanilor la barbati);
- galactoree (secretie laptoasa a sanului);
- hipogonadism (incapacitatea glandelor sexuale de a produce suficienti hormoni sexuali);
- amenoree (lipsa menstruatiei).
La copii, metoclopramidul poate determina rar si aparitia unor efecte secundare, precum:
- cefalee (durere de cap);
- diaree;
- somnolenta.
Daca a fost administrata o doza mai mare de metoclopramid comparativ cu cea indicata, apare toxicitatea. Aceasta se poate manifesta prin simptome specifice sindromului extrapiramidal, dar si prin diaree sau somnolenta. Aceste manifestari pot fi ameliorate prin administrarea anticolinergicelor, dar numai la recomandarea medicului, stabilind dozele si modul de administrare potrivite. Alte efecte adverse ce pot fi date de metoclopramid includ:
- stare de ameteala;
- slabiciune musculara;
- fatigabilitate (oboseala accentuata);
- somnolenta;
- convulsii;
- stare confuzionala;
- halucinatii.
Efectele adverse ale metoclopramidului pot fi accentuate de consumul de alcool. Astfel, este indicat a evita bauturile alcoolice pe durata tratamentului. In cazul in care apar efecte adverse este indicat a opri administrarea acestui medicament si a consulta in cel mai scurt timp un medic.
Interactiunea metoclopramidului cu alte medicamente
Administrarea medicamentelor de sinteza, dar si a suplimentelor alimentare se face intotdeauna la recomandarea medicului. Substantele active pot interactiona intre ele, determinand urmatoarele:
- scaderea eficacitatii unor medicamente;
- stimularea absorbtiei unora dintre medicamente;
- aparitia unor efecte secundare.
Metoclopramidul poate determina mai multe tipuri de interactiuni medicamentoase, generand urmatoarele efecte:
- reduce eficienta agonistilor dopaminergici (cabergolina, bromocriotina);
- scade absorbtia unor medicamente care sunt absorbite la nivel gastric (digoxina) sau intestinal (ciclosporina);
- creste absorbtia acidului salicilic, pana la aparitia toxicitatii;
- sindromului neuroleptic malign cand este administrat impreuna cu medicamentele antipsihotice;
- sindromul extrapiramidal in asociere cu inhibitorii CYP2D6 (fluoxetina).
In cadrul consultului la medic este important a-i spune acestuia care sunt tratamentele urmate si ce suplimente alimentare sunt administrate. In acest mod, sunt evitate interactiunile medicamentoase si aparitia unor simptome neplacute pentru pacient.
Contraindicatii metoclopramid
Metoclopramidul este un medicament foarte eficient, care amelioreaza rapid simptomatologia. Cu toate acestea, acesta nu este indicat in toate situatiile. Astfel, metoclopramidul este contraindicat persoanelor care prezinta:
- hipersensibilitate la metoclopramid;
- perforatie gastrica;
- hemoragie gastrica;
- obstructii la nivelul aparatului gastric;
- boala Parkinson;
- feocromocitom;
- tulburari depresive;
- epilepsie.
In cazul in care metoclopramidul este administrat persoanelor cu feocromocitom, apare o crestere a secretiei de catecolamine. Astfel, apare o exacerbare a simptomelor specifice feocromocitomului precum, criza hipertensiva.
Este important de mentionat ca administrarea metoclopramidului la anumite categorii de persoane necesita a fi efectuata cu prudenta. In aceasta categorie se afla pacientii diagnosticati cu:
- hipertensiune arteriala;
- afectiuni cardiace;
- patologii hepatice;
- boli renale;
- diabet zaharat;
- afectiuni musculare;
- patologii psihiatrice.
Metoclopramid in sarcina
Administrarea metoclopramidului in sarcina se face cu precautie si numai la recomandarea medicului. Insa, exista si studii care au demonstrat ca metoclopramidul poate traversa membrana placentara. Prin urmare, metoclopramidul este contraindicat in primul si in ultimul trimestru de sarcina, pentru a preveni sindromul extrapiramidal la fat. Tratamentul cu metoclopramid in primele trimestre de sarcina necesita monitorizarea fetala.
Riscul de aparitie a malformatiilor la fat nu este pe deplin cunoscut. De aceea, o mare parte dintre specialisti evita a recomanda metoclopramid in sarcina. Acesta poate fi inlocuit cu alte substante medicamentoase antivomitive, dar cu mai putine efecte secundare.
Metoclopramidul administrat la mama pe parcursul alaptarii este considerat a fi sigur pentru cel mic. Insa, este recomandata administrarea numai pe termen scurt, deoarece ajunge in laptele matern. Astfel, este indicat ca mamicile care se confrunta cu stari de greata sau varsaturi sa se adreseze medicului pentru un tratament corespunzator.
Este important de mentionat ca metoclopramidul nu influenteaza fertilitatea. Insa, este util a-i spune medicului daca doresti obtinerea unei sarcini in urmatoarea perioada.
Astfel, medicul nu va prescrie medicamente ce pot avea efecte secundare asupra fatului.
Depozitarea medicamentelor
Medicamentele necesita o depozitare speciala pentru a-si mentine proprietatile. Astfel, este indicat ca indiferent de formele farmaceutice, acestea sa fie stocate in locuri:
- racoroase;
- uscate;
- in recipiente speciale.
Este util ca toate medicamentele sa fie depozitate departe de umezeala si sa nu fie expuse la soare sau caldura.
Astfel, nu este recomandata pastrarea medicamentelor in baie sau bucatarie. De asemenea, este esential a fi plasate in locuri in care copiii sa nu aiba acces, pentru a preveni posibile accidente.
Metoclopramidul este un medicament antivomitiv, cu o eficienta crescuta. Este util pentru ameliorarea simptomelor, precum starile de greata, varsaturile date de unele tratamente si anumite afectiuni sau care apar din cauza raului de miscare. Este foarte important ca administrarea acestui medicament sa se faca la recomandarea medicului si conform indicatiilor acestuia.
Acest articol este cu titlu informativ si nu constituie o recomandare medicala.
Bibliografie:
www.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519517/, accesat la data 29.07.2023;
www.medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a684035.html, accesat la data 29.07.2023;
www.webmd.com, https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8679-2217/metoclopramide-oral/metoclopramide-disintegrating-tablet-oral/details, accesat la data 29.07.2023;
www.drugs.com, https://www.drugs.com/metoclopramide.html, accesat la data 29.07.2023;
www.drugs.com, https://www.drugs.com/pregnancy/metoclopramide.html, accesat la data 29.07.2023;