Aritmia reprezinta o modificare in ritmul regulat si uniform al batailor inimii (ritmul cardiac). In cazul in care copilul tau are aritmie, inima poate sa bata prea rapid sau prea incet sau poate sa “sara” o bataie (se numesc extrasistole).
Arimia poate fi consecinta unei afectiuni fizice – o anomalie cardiaca – sau un raspuns la factori externi, precum febra, infectia sau anumite medicamente. Chiar si plansul sau joaca pot sa influenteze ritmul cardiac al copilului.
Majoritatea aritmiilor sunt inofensive, insa unele pot fi severe sau chiar pot sa ameninte viata. Daca bataile inimii copilului sunt prea rapide (afectiune denumita tahicardie) sau prea rare (bradicardie), acestea pot influenta capacitatea inimii de a pompa eficient sangele catre organism. Fluxul sanguine neregulat poate afecta organe precum rinichii, ficatul inima si creierul.
Cum se produce aritmia?
Actiunea de pompare a inimii este sustinuta de un circuit electric care strabate nervii peretilor inimii. Cu fiecare bataie, este generat un semnal electric care calatoreste din baza inimii catre varful acesteia. Semnalul incepe intr-un grup de celule din atriul drept (camera superioara dreapta a inimii) denumit nod sinoatrial (nod SA). De acolo, semnalul calatoreste pe circuite speciale pentru a stimula atriile drept si stang, provocandu-le contractiile si trimitand sange catre ventricule (camerele inferioare ale inimii). Curentul continua prin circuitul sau catre un alt grup de celule denumit nod atrioventricular (nod AV), care se afla intre atrii si ventricule. De acolo, curentul electric se muta catre un alt circuit denumit retea His-Purkinje, unde semnalele se ramifica pentru a stimula ventriculul drept si pe cel stang, determinand contractia acestora si trimitand sange catre plamani si restul corpului.
Cand circuitul functioneaza optim, inima bate intr-un ritm regulat si coerent. Cand ceva intrerupe circuitul, bataia de inima poate deveni neregulata si se produce aritmia.
Tipuri de aritmii
Exista multe tipuri de aritmii, care pot fi grupate in 2 categorii generale: aritmii supraventriculare (atriale) si aritmii ventriculare.
Aritmiile atriale la copii cuprind:
- Contractiile atriale premature (CAP) — bataile premature care debuteaza in atrii
- Tahicardie supraventriculara (TSV) – un ritm rapid, de obicei regulat, care incepe deasupra ventriculelor (TSV incep si se incheie brusc)
- Tahicardia nodala AV de reintrare (TNAVR) – un ritm cardiac rapid ca urmare a mai mult de o cale prin nodul AV.
- Fibrilatie atriala — bataile inimii sunt total neregulate.
- Flutter atrial — o aritmie provocata de unul sau mai multe circuite rapide in atriu.
- Sindromul Wolff-Parkinson-White — o afectiune in care semnalul electric poate ajunge in ventricul prea rapid ca urmare a caii de extra-conductie sau a unei scurtaturi de la atrii la ventricule.
Aritmiile ventriculare la copii sunt:
- Contractii ventriculare premature (CVP) – extrasistole premature care incep in ventricule. Acestea se produc cand semnalele electrice incep in ventricule, determinand contractarea acestor inainte sa primeasca semnale de la atrii.
- Tahicardie ventriculara (V-tach) — o afectiune amenintatoare de viata in care semnalele electrice incep in ventricule intr-un ritm rapid si regulat.
- Boala de nod sinusal — frecvente mari alternand cu frecvente mici si neregulate toate.
- Blocul atrio-ventricular — o intarziere sau un blocaj complet al impulsului electric din nodul SA catre ventricule.
Cauzele aritmiilor la copii
Aritmia se poate produce ca urmare a unor factori interni, precum boala muschiului cardiac (cardiomiopatie) sau un defect al inimii dobandit de copil la nastere (boala cardiaca congenitala). Alte cauze frecvente ale aritmiei la copii pot fi:
- Infectiile
- Dezechilibrele chimice
- Febra
- Medicamentele
Cum aflu cand copilul meu are aritmie? Care sunt simptomele?
Recunoasterea simptomelor aritmiei depind de varsta si de dezvoltarea copilului. Copiii mai mari pot sa povesteasca daca se simt ametiti sau isi simt inima ca “sare o bataie”. In cazul sugarilor si copiilor mici, poti observa anumite modificari precum paloarea pielii, iritabilitate si lipsa poftei de mancare. Unele simptome frecvente ale aritmiei sunt:
- Slabiciune
- Oboseala
- Palpitatii
- Ameteala
- Lesin sau stare apropiata lesinului
- Paloare
- Durere in piept
- Ritm cardiac incet
- Ritm cardiac rapid
- Senzatia de pauze intre bataile inimii
- Transpiratie
- Respiratie sacadata
- Hranire cu dificultate (la copiii mici)
- Iritabilitate (la sugari)
Diagnostic si investigatii
Medicul va incepe examenul clinic trecand in revista istoricul medical, precum si simptomele. Specialistul va recomanda anumite analize de sange pentru a exclude medicamentele si infectiile drept cauze ale aritmiei. Medicul cardiolog va efectua o investigatie denumita electrocardiograma (ECG sau EKG), care inregistreaza bataile inimii, pentru a observa daca acestea sunt regulate. Medicul cardiolog se poate consulta cu un medic cardiolog pediatru, care este specialist in afectiunile cardiace ale copiilor.
In cazul in care copilul tau nu prezinta simptomele aritmiei la momentul efectuarii electrocardiogramei, cardiologul poate solicita un alt tip de dispozitiv pentru a monitoriza bataile inimii copilului. Acesta poate fi un monitor portabil pe care sa il iei acasa si care va inregistra bataile inimii copilului pe o perioada de cateva zile pana la cateva luni. Sunt disponibile si monitoarele implantabile care pot fi purtate pana la un an.
Alte investigatii necesare, in functie de situatia copilului, pot fi:
- Teste de electrofiziologie — In cadrul acestui test, un mic tub subtire este introdus intr-un vas de sange de la nivelul piciorului sau mainii pana la inima. Investigatia permite medicului sa descopere locul de origine al aritmiei din interiorul tesutului cardiac.
- Testul mesei inclinate (testul TILT) — Acest test este folosit frecvent la copiii care au episoade frecvente de lesin. Testul mesei inclinate arata cum raspund ritmul cardiac si tensiunea arteriala la modificarea pozitiei, de la orizontala la ridicat in picioare.
Tratamentul aritmiilor
Majoritatea aritmiilor la copii sunt cazuri izolate si inofensive, nefiind necesar tratamentul. In majoritatea cazurilor, aritmia este tratata prin rezolvarea problemei preexistente, cum este febra. Tratamentul, atunci cand este necesar, depinde de varsta copilului, de tipul si de cauza aritmiei. Variantele de tratament cuprind:
- Medicamente: Majoritatea aritmiilor raspund la medicamente si nu au nevoie de un alt tip de tratament. Totusi, medicametele au reactii adverse, care trebuie urmarite indeaproape.
- Ablatie prin radiofrecventa: Aceasta procedura implica o cateterizare cardiaca si foloseste energia de radiofrecventa aplicata in zona in care debuteaza aritmia, incalzind-o si determinand moartea tesutului. Aceasta procedura este in general folosita pentru a vindeca multe forme de tahicardie.
- Cardioversie electrica: Aceasta este o procedura in cadrul careia un soc electric este transmis catre inima pentru a transforma un rim neregulat sau anoromal intr-un ritm normal.
- Dispozitive implantabile:
- Pacemakere: Acestea sunt dispozitive mici, plasate imediat sub piele, care folosesc impulsuri electrice pentru a controla ritmul cardiac anormal.
- Defibrilator cardiovertor implantabil (ICD): Aceste dispozitive sunt de asemenea pozitionate sub piele. Ele folosesc impulsuri electrice sau socuri prin care pot fi controlate aritmiile care ameninta viata.
- Interventia chirurgicala — O procedura denumita interventie chirurgicala Maze poate fi folosita pentru a trata fibrilatia atriala. In timpul interventiei, chirurgul realizeaza incizii mici sau arsuri la nivelul atriului pentru a preveni raspandirea semnalelor dezordonate.
Prognosticul aritmiei
Majoritatea aritmiilor la copii sunt inofensive si nu provoaca probleme de sanatate semnificative in viitor. Chiar si aritmiile severe pot fi tratate cu succes. In functie de boala de inima preexistenta, prognosticul aritmiei la copil este in general bun.
Cand sa duc copilul la medic
In majoritatea cazurilor, aritmiile la copii sunt inofensive. Totusi, cand aritmiile se produc independent de miscare si joaca, se produc frecvent sau dureaza mult timp – in special, in combinatie cu oricare dintre simptomele enumerate mai sus – ar trebui sa mergi cu copilul la specialist.
Consultant: Dr. Sorin Ciobanu, medic primar Cardiologie
Surse de informatie: