Despre rolul medicului radiolog și a tehnicilor performante de imagistică medicală, în patologia bolilor maligne, dr. Dragoș Cuzino, medic primar radiologie - imagistică medicală, doctor în științe medicale, la Centrul de imagistica The Light, a răspuns la câteva întrebări și a punctat cele mai importante aspecte care fac din radiologie un element cheie în managementul pacienților oncologici.
Care este rolul pe care-l are radiologul în diagnosticul unei afecțiuni maligne?
Dr. Dragoș Cuzino: Medicul radiolog este esențial în echipa multidisciplinară care tratează bolnavul de cancer. El este primul care vede și interpretează rezultatele investigațiilor imagistice și tot radiologul este cel care furnizează oncologului și chirurgului informațiile legate de tipul și structura tumorală. Împreună cu analizele de laborator, inclusiv cele anatomopatologice, aceste informații ghidează medicul clinician. Imaginile radiologice interpretate de medicul radiolog sunt necesare în fiecare etapă de îngrijire a pacientului, de la diagnostic la monitorizarea tratamentului și urmărire.
Vorbim de o colaborare multidisciplinară, deciziile oncologului și ale chirurgului se bazează pe informațiile furnizate de radiolog, anatomopatolog, genetician. Fiecare în parte are un rol major, fără de care nu se poate. De fapt aceasta este echipa de Tumor Board care analizează fiecare caz diagnosticat cu o boală malignă, pentru a stabili un plan de tratament eficient. Și toate acestea fără a uita prevenția! Atât cea care înseamnă controalele periodice ale oamenilor sănătoși, cât și monitorizarea obligatorie pentru a preveni recidivele, ale celor care au fost diagnosticați cu o formă de cancer și au fost tratați.
Deci, radiologul are o responsabilitate majoră. El este cel care interpretează imaginile obținute în urma unui examen de tomografie computerizată (CT), rezonanța magnetică (RMN) și a tomografiei cu emisie de pozitroni (PET- CT) și identifică o formațiune tumorală. Urmează alte analize, iar în final toate acestea duc la un diagnostic.
Radiologia oncologică este o supraspecializare?
Dr. Dragoș Cuzino: Da, radiologia oncologică este o supraspecializare. Radiologii oncologi sunt specializați în diagnosticul bolilor maligne. Mai mult, sunt specializări de nișă care merg până la focalizarea radiologului pe un sistem: aparat genital, aparat digestiv, plâmâni, sistem nervos și așa mai departe. Peste 80% dintre medicii radiologi sunt supraspecializați, pentru că detaliile imaginilor furnizate de aparatura modernă sunt foarte complexe, iar capacitatea medicului de a le identifica se obține prin antrenament și mult studiu.
Supraspecializarea în radiologia oncologică implică o pregătire și expertiză adițională pentru a înțelege specificitățile imagisticii în contextul cancerului, precum și pentru a interpreta și gestiona imagini complexe asociate cu diverse tipuri de tumori și stadii ale bolii. Sunt mii de imagini de analizat după un CT, iar medicul le sintetizează și le interpretează. Și este responsabil pentru verdict. Este la fel de grav să fie ceva și să nu vezi că este, dar și să nu fie și să crezi că este!
Radiologia oncologică este un domeniu în sine, care urmărește pacientul de la screening până la monitorizarea de după tratament. Corect?
Dr. Dragoș Cuzino: Radiologia oncologică acoperă toate aspecte legate de imagistica medicală în contextul cancerului. Asta înseamnă că mamografia de screening pentru cancerul mamar, de exemplu, va fi interpretată de un radiolog cu supraspecializare în oncologie senologică. El este cel care spune că sânul este curat și tot el cel care identifică leziunea punctiformă pe care femeia nu are cum să o simtă la autopalpare, și pune un diagnostic precoce al cancerului. Performanțele aparatelor care fac achiziția de imagini, softurile de inteligență artificială și experiența medicului radiolog permit identificarea leziunilor tumorale în stadii incipiente, când poate fi tratat mai ușor și șansele de vindecare sunt mari.
Tot medicul radiolog cu specializare oncologică este cel care determină stadiul de evoluție a cancerului, evaluează extinderea tumorii, identifică eventualele metastaze, oferind informații esențiale pentru alegerea celei mai potrivite strategii terapeutice. Este parte din procesul de diagnostic. Stabilirea exactă a bolii este un proces care implică mai mulți medici, iar diagnosticul final este concluzia la care contribuie mai multe specialități.
Radiologia oncologică este adesea implicată și în ghidarea procedurilor intervenționale, cum ar fi biopsiile ghidate imagistic sau terapia ablativă cu ajutorul imaginilor pentru a direcționa precis zona de tratament. Medicul radiolog monitorizează felul în care tumoarea răspunde la terapie și face asta prin achiziția periodică de imagini care sunt comparate cu cele anterioare pentru a identifica exact ce schimbări apar în structura țesutului.
Ați pomenit de inteligența artificială. Ce face, cum o folosiți, la ce va ajută? Și, evident, trebuie să întreb și dacă programele de inteligență artificială sunt cele care pun un diagnostic și dacă vă vor lua locul?
Dr. Dragoș Cuzino: Nu știu ce va fi peste 10 sau 20 de ani, dar cred că inteligența artificială nu va lua niciodată locul medicului radiolog, dar va deveni un instrument foarte util. Un fel de colaborator foarte atent, pragmatic, foarte organizat, cuminte și inteligent. Algoritmii de IA pot analiza datele de imagistică cu o precizie ridicată, identificând adesea modele subtile pe care ochiul uman le-ar putea omite. Acest lucru poate duce la diagnostice mai precise și mai puțină variabilitate în interpretare.
În prezent programele de inteligență artificială analizează imaginile și fac măsurători foarte exacte, oferă date precise legate de densitatea țesuturilor și de unele aspecte particulare care mă ajută pe mine, medic radiolog, să înțeleg foarte bine și mult mai repede ce problemă este cu organul scanat. Iar optimizarea fluxurilor de lucru în imagistică este un beneficiu foarte important, care contribuie la precizia și rapiditatea unui diagnostic.
În viitorul nu foarte îndepărtat, inteligența artificială va avea un rol major în a face o prognoză a evoluției tumorilor ca răspuns la tratament și la riscul de recurență, pe baza analizei datelor pacientului. Asta poate oferi deschidere spre soluții de tratament personalizate și, implicit, mai eficiente. Tehnologiile emergente de imagistică, combinate cu IA, vor putea detecta foarte timpuriu un proces malign și, cred ca nu peste foarte mult timp, pe baza unei fișe complete a pacientului vor putea anticipa probabilitatea ca un individ să facă o formă de cancer. De fapt aceasta este linia generală din medicina modernă: concentrarea către prevenție și identificarea cât mai timpuriu posibil a unei afecțiuni, când, deja știm toți asta, tratamentul este ușor și eficace.
Imagistica medicală, în ansamblu, este într-o continuă evoluție. De la tehnologii emergente și integrarea inteligenței artificiale și a învățării automate, bazată de experiența acumulată anterior. Avem disponibile tehnologii superioare, care oferă capacitatea de a observa procesele metabolice în timp real, furnizând informații despre activitatea metabolică a tumorilor, ceea ce va putea îmbunătăți detectarea precoce și caracterizarea cancerului. Există sisteme imagistice cu rezoluție foarte înaltă, extrem de utile în identificarea cancerului de sân și de piele. La fel tehnologia cu nanoparticule.
Care este rolul radiologiei oncologice pentru pacientul care a fost tratat pentru o afecțiune malignă?
Dr. Dragoș Cuzino: Imagistica medicală este o unealtă indispensabilă în oncologia modernă. Ea îi ghidează pe clinicieni în luarea deciziilor informate cu privire la tratament, permite terapii personalizate și țintite, ajută la monitorizarea răspunsului la tratament și facilitează schimbările adaptive în strategiile de tratament, contribuind prin toate acestea la îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți. Asta înseamnă că medicul radiolog este alături de pacient din perioada în care face investigații preventive și mult după ce a fost tratat, iar starea lui de sănătate s-a ameliorat.
Asta înseamnă că pacientul trebuie văzut radiologic de același medic sau, dacă din diferite motive acest lucru nu este posibil, investigațiile imagistice trebuie realizate cu același aparat sau același tip de aparat. Comparația între atunci și acum este esențială. Asta înseamnă că imaginile radiologice achiziționate trebuie analizate prin comparație cu cele anterioare. În cursul terapiei comparația se face cu cele de la momentul zero, al diagnosticului, după terapie, cu cea anterioară.
Un pacient care vine la radiolog, vine cu o scrisoare medicală, care arată tot traseul acestuia, iar comparația între imagini este esențială pentru a înțelege cum a evoluat boala, dacă este staționar, dacă este în remisie sau dacă a apărut o recidivă.
Evaluările se fac după un program stabilit de medicul oncolog și pot fi la 3 luni, la 6 luni și, dacă totul este bine, anual. Niciodată aceste investigații nu trebuie omise și amânate și mereu pacientul trebuie să păstreze ultimele scanări radiologice ca să avem cu ce compara.
Se poate spune că un timp de investigație imagistică este mai bun decât altul. Adică este mai bine să faci RMN în loc de CT? Cine decide timpul investigației?
Dr. Dragoș Cuzino: La medicul radiolog se ajunge cu o trimitere de la medicul clinician. Acesta are o imagine asupra posibilei patologii, care se poate baza pe examinarea clinică, pe analize de laborator, pe istoricul familial al pacientului. Și atunci pacientul are recomandare de examinare RMN, CT sau raze X. Un tip sau altul de examinare imagistică depinde de diverși factori, inclusiv tipul de problemă medicală, zona de interes și informațiile specifice necesare. Nu există o regulă universală care să determine că o investigație este întotdeauna mai bună decât alta, deoarece fiecare metodă are avantaje și limitări.
RMN-ul este ideal pentru a analiza țesuturile moi, cele care au un procent mare de apă, CT-ul este mai bun pentru vizualizarea structurilor osoase și este adesea utilizat pentru problemele legate de oase sau pentru evaluarea regiunilor în care este necesară o imagine mai rapidă. Se ia în calcul și expunerea la radiații ionizate. CT utilizează raze X, RMN folosește câmpuri magnetice.
Sunt luate în calcul și riscul de alergie la unele substanțe de contrast, dar și nevoia medicului de a obține un diagnostic cât mai rapid. Cumva abordezi o patologie cronică, altfel o urgență. Decizia poate fi influențată de rezultatele investigațiilor anterioare, nevoile specifice ale diagnosticului și considerațiile legate de starea generală a pacientului.
Ce este foarte bine în imagistica medicală, ce nu este bine, în general, și în particular raportat la patologia oncologică?
Dr. Dragoș Cuzino: Domeniul imagisticii medicale a cunoscut avansuri tehnologice remarcabile, care redefinesc detectarea și tratamentul cancerului. Tehnologia pe care o avem azi este excepțională și oferă beneficii majore pacientului. Progresul inteligenței artificiale aduce nenumărate alte avantaje. Niciodată până acum nu a fost posibilă detectarea cancerului în faze atât de incipiente. Iar asta are uriașe avantaje, pentru că boala malignă poate fi vindecată. Tehnici de imagistică precum mamografia, scanările CT, RMN-ul și scanările PET au permis detectarea timpurie a cancerelor, adesea înainte ca simptomele să apară, îmbunătățind semnificativ șansele de tratament reușit.
Imagistica medicală a fost esențială în transformarea peisajului oncologiei, jucând un rol major în fiecare etapă a tratamentului, dar și după. Aici probabil că avem de îmbunătățit, în sensul de a utiliza mai aplicat, mai pragmatic informațiile pe care le furnizează medicul radiolog. În spitale comunicarea între medicii din diferite specialități este directă, intensă, reală, în etapa de ambulatoriu nu este încă suficient de profundă.
Totuși, când vine vorba despre patologia oncologică, lucrurile sunt mereu tratate cu maximă atenție pentru că imagistica este cea care ajută la personalizarea tratamentului, la alegerea celei mai potrivite și eficiente strategii de tratament. Rezultatele de imagistică sunt integrate cu date genetice și moleculare pentru a adapta terapia la profilurile individuale ale pacienților.
Doctor Dragoș Cuzino, scurtă carte de vizită
„Radiologia medicală a fost prima și singura alegere. Nu am oscilat, am știu exact că medicina pentru mine înseamnă radiologie. Acesta a fost domeniul pe care l-am ales după ce am terminat facultatea. Este specialitatea în care, de la terminarea facultății în 1992 și până azi, nu am încetat să mă perfecționez”, spune dr. Dragoș Cuzino.
Pasiunea pentru această specializare se vede în dedicarea pe care o are față de pacienții săi și în participarea la stagii de pregătire, în fiecare an din 1996 și până în prezent, sub egida Societății Europene de Radiologie. „Lucrurile evoluează cu o rapiditate care nu-ți permite să faci pauză de la perfecționare!”
Autor și coautor a numeroase lucrări de specialitate, articole și monografii, inclusiv manuale de radiologie ale UMF Carol Davila, dr. Dragoș Cuzino este membru în diverse colective de cercetare medicală și în proiecte de dezvoltare din UMF și în parteneriat cu alte instituții.
Cum îl văd pacienții? Comunicativ, calm, empatic și extrem de atent cu nevoile acestora și foarte riguros în evaluarea și interpretarea imaginilor radiologice.
Consultant: Dr. Dragoș Cuzino, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală în Policlinica Regina Maria The Light, București