Medicina a facut progrese uimitoare in ultimii 100 de ani, la fel ca toate domeniile stiintifice.
Medicina bazata pe evidente stiintifice
Daca la inceputul secolului, diagnosticul si tratamentul bolii se facea pe baza semnelor/simptomelor pacientului si experinta medicului, in prezent ingrijirea medicala se bazeaza pe evidente stiintifice, respectiv pe studii clinice bine conduse.
Un astfel de studiu stiintific are urmatoarele caracteristici:
- Este placebo-controlat - un grup primeste placebo, spre exemplu o capsula/injectie fara substanta activa, iar celalalt grup primeste medicamentul studiat
- Este randomizat - impartirea pacientilor in cele 2 grupuri se face aleator, de obicei de catre un program informatic, astfel incat in final cele doua grupuri sa fie comparabile, adica asemanatoare ca varsta, proportie pe sexe si alte caracteristici
- Este dublu-orb - nici medicul si nici pacientul nu stiu daca acesta primeste medicamentul sau placebo.
Din rezultatele mai multor studii clinice se fac mai apoi metaanalize, care sunt considerate in prezent a fi cea mai importanta evidenta. Aceasta practica a adus beneficii activitatii medicale prin aparitia ghidurilor de specialitate, pacientii fiind tratatati conform unui standard.
Limitarea acestor studii consta in faptul ca studiile sunt efectuate conform unor criterii de includere/excludere care incearca sa uniformizeze populatia inclusa, iar rezultatul este mai apoi extrapolat pacientului individual, cu caracteristici mai mult sau mai putin asemanatoare.
Medicina bazata pe profilul genetic este o medicina precisa
Medicina de maine se va baza pe principiile medicinei precise, care prin analiza genomului pacientului (din sange sau saliva), pe baza datelor furnizate de baze de date uriase, va putea fi elaborat un plan terapeutic (nutritional si farmacologic) special creat doar pentru acel profil genetic.
Nutritia personalizata bazata pe teste genetice
Desi ne aflam la inceputurile acestui tip de practica medicala, aceasta va fi medicina pe care o vom practica in mod curent in urmatorii ani.
Spre exemplu, in domeniul nutritiei, rezultatele metaanalizelor si a studiilor clinice stau la baza elaborarii ghidurilor in domeniu, care in prezent sunt aplicate si adaptate fiecarui individ. Acest tip de abordare repezinta nutritia individualizata.
Pentru a avea pretentia ca recomandam un plan de nutritie personalizat, trebuie sa ne cunostem pacientul si din punct de vedere genetic.
Fiecare dintre noi ne nastem cu un bagaj genetic primit de la parinti si care moduleaza apetitul, raspunsul la stimului, metabolizarea alimentelor, dezvoltarea anumitor boli etc.
In prezent sunt disponibile si in Romania astfel de analize genetice, iar in cadrul retelei private de sanatate ”Regina Maria” putem efectua 2 tipuri de teste genetice (din probe de saliva):
- Primul test genetic este recomandat doar pentru persoanele cu obezitate, pe baza rezultatelor putand fi elaborat un plan de nutritie personalizat, dar care ofera si date privind riscul genetic pentru obezitate generala, obezitate abdominala, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si dislipidemie.
- Un al doilea test poate fi efectuat de orice pacient, indiferent de starea de nutritie, varsta sau patologie asociata, iar conform profilului genetic se recomanda o dieta personalizata, cu anumite proportii intre macronutrienti, dar se acorda o atentie speciala si micronutrientilor.
Desi pretul limiteaza deocamdata accesul la acest tip de analize (400-500 de euro), pe masura ce vor fi dezvoltate mai multe teste de acest tip si se vor acumula evidente/baze de date complexe, din ce in ce mai multe persoane vor putea beneficia de aceste informatii, iar complexitatea raportului va creste.
Suportul medicului specialist in diabet, nutritie si boli metabolice in interpretarea si punerea in practica a acestor recomandari este importanta si astfel putem spune ca oferim intr-adevar pacientilor nostri un plan de nutritie personalizat.