Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebari frecvente vaccinarea sugarului

Intrebari frecvente vaccinarea sugarului

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomanda ca pana la implinirea varstei de 2 ani toti copiii sa fie vaccinati conform cu programul de imunizare pentru a fi protejati de 14 boli.

Este normal sa ai o serie de intrebari legate de vacinarea copilului tau. Afla raspunsurile la 16 dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la beneficiile vaccinarii, schema de vaccinuri si alte informatii actualizate din acest domeniu.

Vaccinurile sunt sigure?

Raspuns: Da. Vaccinurile sunt foarte sigure. Sistemul de siguranta al vaccinurilor din SUA este de lunga durata si asigura ca si in prezent vaccinurile sunt foarte sigure. In prezent, SUA detine cea mai sigura oferta de vaccinuri din istorie. Milioane de copii primesc in siguranta vaccinurile in fiecare an. Cele mai frecvente reactii adverse sunt de obicei foarte usoare, precum durere sau inflamatie la locul intepaturii.

Care sunt reactiile adverse ale vaccinurilor? Cum le tratez?

Raspuns: Vaccinurile, la fel ca oricare alt medicament, pot provoca reactii adverse. Majoritatea acestor reactii adverse sunt minore, precum durere la locul injectarii, iritabilitate sau subfebrilitate. Aceste reactii adverse nu dureaza de obicei mai mult de doua zile si sunt tratabile. De exemplu, poti sa aplici o compresa umeda rece pe locul dureros pentru a ameliora disconfortul. Reactiile adverse severe sunt foarte rare. Totusi, in cazul in care copilul tau experimenteaza reactii care te ingrijoreaza, ia legatura cu medicul pediatru.

Care sunt riscurile si beneficiile vaccinurilor?

Raspuns: Vaccinurile pot preveni boli infectioase care in trecut au afectat sau ucis multi sugari, copii si adulti.

In lipsa vaccinuarii, copilul tau are un risc crescut sa se imbolnaveasca sever si sa se confrunte cu durere, dizabilitate, chiar deces in urma unor boli ca rujeola sau tusea convulsiva.

Principalele riscuri asociate cu vaccinarea sunt reactiile adverse, care sunt aproape intotdeauna moderate (inrosire si tumefactie la locul injectiei), care se amelioreaza in cateva zile.

Reactiile adverse severe dupa vaccinare, precum reactia alergica severa, sunt foarte rare, iar medicii si personalul medical sunt instruiti sa le gestioneze.

Pentru majoritatea copiilor, beneficiile vaccinurilor in preventia bolilor sunt mai mari decat posibilele reactii adverse ale acestora.

Singurele exceptii sunt cazurile in care copilul are o afectiune cronica severa, precum cancerul sau o boala care slabeste sistemul imun sau a avut o reactie alergica severa la o doza anterioara de vaccin.

Exista o legatura intre vaccinuri si autism?

Raspuns: Nu. Cercetarile stiintifice si datele clinice continua sa evidentieze faptul ca nu exista o legatura intre vaccinuri si autism.

Anumite persoane au sugerat ca timerosalul (o componenta care contine mercur) din vaccinurile administrate sugarilor si copiilor mici ar putea fi cauza autismului. Altele au spus ca vaccinul ROR (impotriva rujeolei-oreionului-rubeolei) ar putea fi asociat cu autismul. Totusi, numerosi oameni de stiinta au cercetat si continua sa cerceteze vaccinul ROR si timerosalul, ajungand la aceeasi concluzie: nu exista o legatura intre vaccinul ROR sau timerosal si autism.

Pot vaccinurile sa suprasolicite sistemul imun al copilului meu?

Raspuns: Vaccinurile nu suprasolicita sistemul imun. In fiecare zi, sistemul imun al unui copil sanatos lupta cu succes impotriva a mii de germeni. Antigenii sunt componente ale germenilor care determina sistemul imun sa munceasca pentru a crea anticorpi, care previn aparitia bolilore. Antigenii din vaccinuri provin din germeni, insa germenii sunt atenuati sau morti si astfel  nu pot sa provoace boli severe.

Chiar in cazul in care sugarii primesc mai multe vaccinuri intr-o singura zi, vaccinurile contin doar o mica fractiune din antigenii intalniti in fiecare zi in mediu.

Vaccinurile ofera copilului anticorpii de care are nevoie pentru a nu face boli severe, care pot fi prevenite prin vaccinare.

De ce sunt necesare atat de multe doze pentru fiecare vaccin?

Raspuns: administrarea fiecarei doze de vaccin recomandat ofera copilului cea mai buna protectie posibila. In functie de vaccin, copilul tau va avea nevoie de mai mult de 1 doza pentru a dobandi o imunitate suficient de inalta pentru a preveni boala sau pentru a stimula imunitatea care diminua in timp. Copilul tau ar putea sa primeasca mai mult de 1 doza pentru ca medicul sa se asigure ca este protejat in cazul in care nu a aparut imunitate de la prima doza sau pentru a fi protejat de germeni care se schimba de-a lungul timpului, cum sunt cei care provoaca gripa.

Fiecare doza de vaccin este importanta pentru ca fiecare protejeaza de boli infectioase care pot fi severe, in special la sugari si copiii mici.

De ce trebuie inceputa vaccinarea atat de devreme?

Raspuns: Programul de vaccinare recomandat protejeaza sugarii si copiii oferindu-le imunitate de timpuriu, inainte sa ajunga in contact cu boli amenintatoare de viata.

Copiii sunt vaccinati de timpuriu pentru ca sunt susceptibili de boli la o varsta frageda. Consecintele acestor boli pot fi severe, chiar amenintatoare de viata, in cazul sugarilor si copiilor mici.

Ce parere aveti despre amanarea unor vaccinuri sau urmarea unei scheme de vaccinare nestandardizate?

Raspuns: Nu se cunosc avantaje in amanarea schemei de vaccinare. Sugarii si copiii mici care la careprogramul de imunizare se face cu sarirea unor doze sau neadministrarea unor vaccinuri–au un risc crescut sa dezvolte acele boli, care sa necesite spitalizare sau care pot declansa decesul.

Care sunt combinatiile de vaccinuri? De ce sunt folosite?

Raspuns: Combinatia de vaccinuri protejeaza copilul, printr-o singura doza, de mai multe boli. Acestea reduc numarul intepaturilor si vizitele la medic de care copilul ar avea nevoie, ceea ce inseamna nu doar o economie de timp si de bani, ci ii este mai usor si copilului.

Nu pot sa astept pana cand copilul merge la scoala pentru a recupera vaccinarea?

Raspuns: Inainte sa mearga la scoala, copiii mici pot fi expusi la boli care pot fi prevenite prin vaccinare care pot fi transmise de parinti sau alti adulti, frati si surori, in avion, la gradinita sau chiar la magazinul de unde va faceti aprovizionarea. In special copiii sub 5 ani sunt susceptibili la boli din cauza sistemului imun care inca nu a acumulat mecanismele de aparare necesare pentru a lupta cu infectiile. Nu amana protejarea copilului si nu risca sa faca aceste boli

De ce are copilul nevoie de vaccinul impotriva varicelei? Nu este o boala usoara?

Raspuns: Copilul tau are nevoie de vaccin pentru ca varicela poate fi o boala severa. In multe cazuri, copiii experimenteaza o forma usoara de varicela, insa alti copii pot avea vezicule care se infecteaza, iar unii copii pot dezvolta pneumonie. Nu poti sti dinainte cat de severe vor fi simptomele copilului. Inainte ca vaccinul sa fie disponibil, aproximativ 50 de copii mureau in fiecare an din cauza varicelei si 1 din 500 diagnosticat cu varicela era spitalizat.

Copilul meu este bolnav acum. Este in regula sa fie vaccinat?

Raspuns: Intreaba medicul in legatura cu acest aspect. Copiii sunt de obicei vaccinati chiar in conditiile in care au o afectiune usoara, precum raceala, durerea la nivelul urechii, febra usoara sau diaree. Daca primesti acordul medicului, copilul poate fi vaccinat chiar daca este bolnav.

Care sunt ingredientele din vaccinuri si care este rolul acestora?

Raspuns: Vaccinurile contin ingrediente care determina organismul sa dezvolte imunitate. Vaccinurile contin, de asemenea cantitati foarte mici din alte ingrediente. Toate ingredientele sunt necesare, atat in realizarea vaccinului, cat si in obtinerea certitudinii ca produsul final este sigur si eficient.

Nou-nascutii nu au imunitate naturala? Nu este imunitatea naturala mai buna decat cea obtinuta prin vaccinare?

Raspuns: Bebelusii pot obtine o imunitate (protectie) temporara de la mama in ultimele cateva saptamani de sarcina, insa doar pentru acele boli fata de care mama este imuna. Alaptarea la san poate sa protejeze temporar sugarul de infectii minore, precum racelile. Acesti anticorpi nu sunt de durata, lasand copilul vulnerabil la boli.

Imunitatea naturala se produce cand copilul este expus la o boala si se infecteaza. Este adevarat ca imunitatea naturala de obicei este mai buna decat imunitatea obtinuta prin vaccinare, insa riscurile sunt mai mari. Varicela poate determina pneumonie; in schimb, in urma vaccinarii, reactia adversa ar putea fi doar durerea la locul intepaturii care trece in 2 zile.

Nu as putea sa nu imi vaccinez deocamdata copilul, de vreme ce nu merge inca la gradinita, unde ar putea fi expus la boli?

Raspuns: Nu, chiar si copiii mici care sunt ingrijiti acasa pot fi expusi bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; deci, este important pentru ei sa primeasca toata vaccinurile la varsta recomandata.

Copiii pot dobandi aceste boli de la numeroase persoane si din numeroase locuri, de la parinti, frati sau surori, vizitatori, la locul de joaca sau chiar de la magazinul de unde va procurati alimentele.

Indiferent daca copilul este sau nu ingrijit la domiciliu, el vine in contact de-a lungul unei zile cu diferite persoane si unele dintre acestea pot fi bolnave fara sa stie inca.

Daca cineva are boala , ar putea sa nu aiba simptome sau simptomele ar putea fi usoare, dar  poate raspandi boala la sugari sau copiii mici.

Retine faptul ca multe dintre aceste boli pot fi periculoase in special pentru copiii mici; asadar, este cel mai sigur sa iti vaccinezi copilul la varstele recomandate pentru a-l proteja, chiar daca merge sau nu la gradinita.

Trebuie sa imi vaccinez copilul conform schemei de vaccinare chiar daca il alaptez?

Raspuns: Da, chiar si sugarii alaptati la san au nevoie sa fie protejati prin vaccinuri efectuate la varstele recomandate. Sistemul imun nu este complet dezvoltat la nastere, ceea ce ii plaseaza pe nou-nascuti in categoria de risc crescut pentru infectii. Laptele mamei ii furnizeaza protectie importanta pentru anumite infectii pe masura ce sistemul imun al sugarului se dezvolta. De exemplu, sugarii care sunt alaptati la san au un risc mai scazut de infectii la nivelul urechii, infectii de tract respirator si diaree. Totusi, laptele matern nu protejeaza copiii de toate bolile. Chiar si in cazul sugarilor hraniti la san, vaccinurile sunt cea mai eficienta metoda de preventie pentru multe boli. Copilul tau are nevoie de protectie pe termen lung care inseamna sa te asiguri ca primeste toate vaccinurile in functie de schema de vaccinare recomandata.

De ce este gresit sa aman unele dintre vaccinuri in conditiile in care am in vedere sa le efectueze la un moment dat?

Raspuns: Copiii mici au cel mai inalt risc sa dobandeasca o boala care sa determine spitalizare sau deces. Amanarea sau extinderea perioadei in care sunt administrate dozele iti lasa copilul neprotejat in acea perioada cand are nevoie cel mai mult de protectie prin vaccinare. De exemplu, infectii precum Haemophilus influenzae sau pneumococ se produc aproape intotdeauna in primii 2 ani de viata. Iar unele boli, precum hepatita B sau tusea convulsiva (pertussis) sunt mai severe cand copiii le dobandesc la o varsta mai timpurie. Vaccinandu-ti copilul in functie de recomandarile il vei ajuta sa se protejeze la o varsta timpurie.

Am primit in timpul sarcinii vaccinul pentru tuse convulsiva si cel gripal. De ce are nevoie si copilul meu de acestea?

Raspuns: Protectia (anticorpii) pe care ai transmis-o fatului inainte de nastere ii va oferi o oarecare protectie timpurie impotriva tusei convulsive si a gripei. Totusi, acesti anticorpi ii vor oferi protectie doar pe termen scurt. Este foarte important pentru copilul tau sa primeasca vaccinurile la timp pentru a incepe sa isi construiasca propria imunitate impotriva acestor boli severe.

Surse de informatie:

www.cdc.gov