Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ingrijirea postpartum: la ce sa te astepti dupa nasterea vaginala

In timpul sarcinii corpul tau s-a schimbat poate mult mai mult decat ai fi banuit, iar aceasta schimbare nu se incheie in momentul nasterii copilului. Dupa nasterea vaginala, o buna autoingrijire este o parte esentiala a ingrijirii postnatale.

Iata la ce te poti astepta:

Dureri la nivelul vaginului

Daca ti s-a practicat epiziotomia sau ai avut vreo ruptura de perineu in timpul nasterii, rana ar putea sa te doara cateva saptamani – mai ales cand mergi sau stai in sezut. Daca incizia sau laceratia au fost mari, sensibilitatea poate dura chiar mai mult timp. Cusaturile care se folosesc se vor resorbi de la sine.

Poti ajuta vindecarea astfel:

  • Aplica comprese reci pe zona afectata
  • Cand urinezi, picura  apa calduta la nivelul vulvei si clateste-te la final cu un jet de apa
  • In timpul scaunului, poti preveni durerea si fortarea daca apesi ferm de-asupra cicatricei cu ajutorul unui tampon curat
  • Aseaza-te cu atentie, incordand muschii fesieri pe masura ce te lasi in jos cand te asezi. Stai pe o perna sau colac, mai degraba decat pe un scaun tare
  • Foloseste medicatia pe care ti-o recomanda medicul obstetrician. Cremele sau unguentele analgezice nu s-au dovedit utile
  • Ia in calcul si tratamentele alternative, cum ar fi lavanda. Daca medicul isi da acordul, poti folosi cateva picaturi de ulei esential de lavanda in apa din cada sau le poti aplica direct pe cicatrice

Pe masura ce rana se vindeca, asteapta-te ca disconfortul sa diminueze progresiv. Totusi, daca durerea se intensifica, apare febra sau cicatricea produce un lichid cu puroi ia legatura imediat cu medicul obstetrician, deoarece acestea pot fi semnele unei infectii.

Scurgerea vaginala - Lohia

Pentru aproximativ 4-6 saptamani dupa nastere vei avea o scurgere vaginala care contine sange si resturi de tesut din stratul intern al uterului. Asteapta-te ca in primele zile lohia sa contina o cantitate importanta de sange, ca urmare va fi rosie si va arata ca o menstruatie mai abundenta. Scurgerea poate sa fie intermitenta, in special cand te asezi sau stai intinsa in pat sau poate sa se elimine constant. Daca totul merge bine, scurgerea va fi in cantitate din ce in ce mai mica si in cea de-a doua pana in patra zi, lohia va fi mai lichida, iar culoarea se va schimba de la roz sau maroniu in galben sau alb. In aproximativ 10 zile de la nastere, va trebui sa ai doar o cantitate mica de scurgere alba sau alb-galbuie, in cea mai mare parte compusa din leucocite si celule de la nivelul uterului. In general, in 2-4 saptamani scurgerea se va opri complet, desi uneori este posibil sa mai dureze inca cateva saptamani.

Pentru a reduce riscul infectiei, nu folosi tampoane intravaginale.

Nu te speria daca din cand in cand vei elimina cheaguri de sange. In schimb, suna-ti medicul daca:

  • Scurgerea este atat de abundenta incat folosesti mai mult de un tampon intr-o ora, in timp ce stai intinsa in pat
  • Scurgerea are un miros urat
  • Elimini cheaguri de marimi mari (asemanatoare cu o minge de golf)
  • Ai febra (temperatura mai mare decat 38oC)

Contractiile uterine

In primele zile dupa nastere poti simti contractii uterine, asemanatoare cu crampele musculare, care previn sangerarea excesiva deoarece comprima vasele de sange de la nivelul uterului. Din motive care nu se cunosc pe deplin, aceste contractii tind sa devina din ce in ce mai puternice cu sarcinile succesive. In acest caz, medicul obstetrician iti poate recomanda un tratament analgezic.

Ia legatura imediat cu medicul tau daca ai febra sau abdomenul este sensibil la atingere, deoarece acestea pot fi semnele si simptomele unei infectii uterine.

Probleme urinare

Tumefierea si lezarea tesuturilor din vecinatatea vezicii urinare sau a uretrei pot determina sa urinezi cu dificultate. De asemenea, teama ca scurgerea de urina va determina durere sau o senzatie de intepaturi la nivelul zonei perineale sensibile poate sa te faca sa te abtii de la a urina. Aceste probleme se vor rezolva de la sine in cateva zile. Te-ar putea ajuta sa picuri apa calduta deasupra vulvei atunci cand urinezi.

Ia legatura cu medicul obstetrician atunci cand:

  • Te doare cand urinezi
  • Ai senzatia ca nu ti-ai golit complet vezica
  • Ai o senzatie frecventa de urinare imperioasa

Sarcina si nasterea au determinat intinderea fortata a tesuturilor de la baza vezicii urinare si au afectat musculatura care sustine vezica urinara si uretra. In consecinta, ai putea pierde urina atunci cand stranuti, tusesti sau razi. Din fericire, aceasta problema se amelioreaza frecvent in urmatoarele 3 luni de zile. Intre timp continua sa faci exercitiile Kegel si poarta absorbante pentru a preveni o scurgere accidentala.

Exercitiile Kegel te pot ajuta sa intaresti muschii planseului pelvin care sustin uretra, vezica urinara, uterul si rectul. Incepe prin a-ti goli vezica urinara. Imagineaza-ti ca incerci sa opresti eliminarea de gaze sau jetul de urina. Senzatia este aceea de “strange si ridica”. Asigura-te ca strangi si ridici fara sa-ti contractezi abdomenul, strangi fesele sau iti tii respiratia. Cu alte cuvinte, doar muschii perineului trebuie sa lucreze.

Daca faci de putin timp aceste exercitii, incepe prin a mentine fiecare contractie pentru cateva secunde inainte de relaxare si fa o pauza de cateva secunde dupa fiecare exercitiu. Pe masura ce muschii vor deveni mai puternici, vei lucra fiecare exercitiu Kegel timp de 10 secunde si apoi te vei relaxa 10 secunde. Daca suferi de incontinenta urinara, incearca un astfel de exercitiu cand stranuti, tusesti sau ridici ceva. Vei vedea ca te va ajuta.

Hemoroizii

Daca observi ca te doare in timp ce ai scaun si simti o umflatura in apropierea anusului, ai putea avea hemoroizi – vene dilatate la nivelul anusului si rectului.

Ce poti face:

  • Fa bai in apa calda sau aplica comprese reci pe zona afectata
  • Foloseste creme speciale pentru hemoroizi
  • Mananca alimente bogate in fibre: cereale, paine si paste integrale, legume (mazare, morcovi si porumb), fructe (mere, portocale, capsuni si prune). Bea apa multa.
  • Incearca sa nu te fortezi atunci cand ai senzatia de scaun

Constipatia

Daca eviti sa ai scaun din cauza fricii ca perineul te va durea sau ca poti agrava durerea datorata hemoroizilor sau plagii dupa epiziotomie, incearca sa ai un scaun regulat si moale.

Ce poti face:

  • Mananca alimente bogate in fibre si bea multa apa
  • Cere-i medicului sa-ti recomande medicamente laxative sau suplimente de fibre

Incontinenta fecala

O alta problema potentiala pentru noile mame este inabilitatea de a-si controla scaunul – in special daca au avut un travaliu neobisnuit de lung. In acest sens te pot ajuta exercitiile Kegel. Daca problema persista discuta acest lucru cu medicul ginecolog.

Modificari la nivelul pielii

La nivelul abdomenului, coapselor, sanilor si feselor pot apare vergeturi, acolo unde pielea a fost intinsa in timpul sarcinii.

Caderea parul

In timpul sarcinii, nivelul crescut de hormoni a prevenit caderea parului. In consecinta parul tau s-a intarit, a devenit mai gros si mai bogat. Dupa nastere, procesul normal de inlocuire a firelor de par se va relua. Astfel, parul se poate subtia si va cadea in exces, urmand ca in aproximativ 6 luni sa revina la normal. Pentru a ameliora caderea parului, mananca multe fructe si legume, pieptana-l cu blandete si foloseste uscatorul potrivit pe rece. Tunde-l astfel incat sa fie usor de intretinut. Samponeaza-l doar cand este necesar si evita sa-l incretesti sau sa faci vreun tratament chimic puternic.

Te poti simti obosita

Daca ai pierdut sange in timpul travaliului sau al nasterii, te poti simti obosita. In plus, bebelusul probabil ca nu te lasa sa dormi in timpul noptii.

Ce poti face:

  • Intelege ca este normal sa te simti cu adevarat obosita. Va dura pana cand vei avea energia de dinaintea sarcinii
  • Dormi atunci cand copilul doarme, chiar si in timpul zilei
  • Mananca alimente sanatoase: fructe, legume, cereale integrale, carne slaba. Limiteaza cantitatea de dulciuri si alimente grase
  • Cere-i ajutorul partenerului sau familiei. Spune-le exact ce doresti ca ei sa faca.