Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Viata sexuala dupa nastere: stabileste propriul tau ritm

Viata sexuala dupa nastere: stabileste propriul tau ritm

Desi sfatul privind reluarea rapoartelor sexuale dupa ce ai nascut difera de la un medic la altul, cei mai multi recomanda sa te abtii de la a face sex pana la controlul efectuat la 6 saptamani de la nastere. In timpul travaliului si al nasterii, uterul si cervixul au suferit modificari importante. Ca urmare, este nevoie de un anumit timp de refacere. In mod particular, stratul intern al uterului poate fi predispus la infectie. Lohia, acea scurgere care se elimina din uter dupa nastere, este un semn ca uterul se vindeca. Atunci cand aceasta nu mai este sanguinolenta, inseamna ca uterul este aproape vindecat. Acest proces poate dura intre 3 si 8 saptamani pentru majoritatea femeilor.

Daca ti s-a facut epiziotomie, de exemplu, contactul sexual poate afecta cicatrizarea plagii. Acelasi risc poate sa apara si in cazul laceratiilor rectale sau vaginale care necesita 3 saptamani sau mai mult sa se vindece, in functie de intinderea leziunii. Daca vei incepe prea devreme sa ai raporturi sexuale, nu numai ca te va durea, dar este posibil ca asta sa afecteze vindecarea plagii si sa produca o noua ruptura, care sa necesite o reinterventie chirurgicala.

In plus, anumite femei constata ca au o dorinta sexuala scazuta dupa ce au nascut. Altele se plang de durere in timpul raportului sexual, fenomen frecvent intalnit si explicat printr-o scadere a lubrifierii vaginale datorita influentelor hormonale postpartum.  De cele mai multe ori insa este vorba de teama de a avea dureri dupa nastere.

De aceea, se recomanda ca inceperea activitatii sexuale sa se faca  dupa controlul la 6 saptamani de la nastere, cand medicul se va asigura ca vaginul si perineul s-au vindecat, astfel incat sexul sa fie atat sigur, cat si placut.

Ma va durea?

Modificarile hormonale ar putea face ca vaginul sa fie uscat si sensibil, in special daca alaptezi. Pentru a usura disconfortul din timpul sexului, incepe usor, mai intai cu mangaieri, saruturi si masaj. Apoi creste gradual intensitatea stimularii. Daca uscaciunea vaginala este o problema, poti folosi o crema sau un gel lubrifiant. Incearca diferite pozitii pentru a ameliora presiunea la nivelul zonelor sensibile si controleaza penetrarea. Spune-i partenerului ce te face sa te simti bine si ce nu.

De asemenea, este important sa te concentrezi pe moment – ce simtiti tu si partenerul tau, si sa nu te gandesti la scutece, curatenie sau alte treburi caznice.

Daca raporturile sexuale continua sa fie dureroase, discuta cu medicul ginecolog despre ce optiuni de tratament exista.

Va fi diferit?

Dupa nasterea vaginala, scaderea tonusului muscular la nivelul vaginului ar putea reduce placerea penetrarii penisului, ceea ce poate influenta obtinerea orgasmului, insa acest lucru va fi temporar.

Pentru a intari muschii planseului pelvin, incearca exercitiile Kegel. Imagineaza-ti ca incerci sa opresti eliminarea de gaze sau jetul de urina. Senzatia este aceea de “strange si ridica”. Daca nu esti sigura ca procedezi corect, o modalitate de a verifica este sa incerci un exercitiu Kegel in timpul actului sexual si intreaba-ti partenerul daca simte contractura. Daca faci corect, va simti cum ii “imbratisezi” penisul.

Daca faci de putin timp aceste exercitii, incepe prin a mentine fiecare contractie pentru cateva secunde inainte de relaxare si fa o pauza de cateva secunde dupa fiecare exercitiu. Pe masura ce muschii vor deveni mai puternici, vei lucra fiecare exercitiu Kegel timp de 10 secunde si apoi te vei relaxa 10 secunde.

Ce se intampla daca sunt prea obosita sa fac sex?

Ingrijirea unui sugar poate fi ceva extrem de obositor. Daca te simti prea obosita pentru a mai face sex, spune-i asta partenerului. Totusi, asta nu inseamna ca viata ta sexuala s-a terminat. Ia in calcul sa faci dragoste devreme dimineata, in timp ce copilul inca doarme sau atunci cand copilul petrece cateva ore cu o persoana de incredere.

Ce se intampla daca dorinta de a face sex a disparut?

Este OK. O relatie intima inseamna mai mult decat sa faci sex, mai ales daca inca te adaptezi la a avea un copil. Daca inca nu te simti atragatoare sau te ingrijoreaza faptul ca sexul poate fi dureros, discuta aceste preocupari pe care le ai cu partenerul tau.

Pana cand vei fi pregatita sa reiei rapoartele sexuale, mentine intimitatea in alte moduri. Petreceti timp impreuna, fara copil, chiar daca sunt doar cateva minute dimineata sau dupa ce copilul a adormit seara. Vorbiti la telefon in timpul zilei sau trimiteti-va mesaje scurte. Cautati si alte modalitati prin care sa va aratati afectiunea si reaprindeti scanteia care v-a atras la inceput.

Daca asta nu va ajuta, fii atenta la semnele si simptomele depresiei postpartum – cum ar fi iritabilitatea si anxietatea intensa, oboseala, lipsa placerii si dificultate in a te atasa de copil. Daca crezi ca suferi de depresie postpartum ia legatura imediat cu medicul tau deoarece tratamentul prompt va grabi vindecarea.

Cat de repede pot ramane din nou gravida dupa ce am nascut?

Daca nu alaptezi, menstruatia poate sa apara dupa 6-8 saptamani de la nastere sau chiar mai repede; daca alaptezi, menstruatia poate sa nu se reia  decat dupa cateva luni, unele mame avand o noua menstruatie abia  in momentul intarcarii.

Sansele de a avea ovulatie in primele 6 saptamani de la nastere, si in consecinta posibilitatea de a ramane din nou gravida, sunt foarte scazute. Totusi perioada exacta in care reapare ovulatia este foarte greu de estimat, variind de la o femeie la alta.

Ce metoda contraceptiva sa folosesc?

Lipsa menstruatiei si alaptarea la san nu reprezinta criterii pentru o metoda contraceptiva eficienta, pentru ca poti ramane insarcinata si cand alaptezi. Alaptarea doar amana posibilitatea de a ramane gravida din nou, dar nu o exclude.

Daca nu-ti doresti un alt copil imediat, este recomandat sa folosesti o metoda de contraceptie cat mai repede  din momentul in care ai reinceput sa ai rapoarte sexuale, adica dupa 6 saptamani cand este indicata reluarea activitatii sexuale. La inceput, poti folosi  prezervative sau spermicide. Daca alaptezi si preferi contraceptia hormonala, este important sa alegi o metoda care sa nu scada producerea de lapte, cum ar fi pilula (pe perioada alaptatului sunt permise numai un anumit tip de anticonceptionale orale, cele care contin doar progesteron).  Intreaba medicul despre metodele de contraceptie inainte de a reincepe rapoartele sexuale sau la controlul postpartum.