Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Infectia cu rotavirus - cea mai frecventa cauza de diaree severa la copilul mic

Infectia cu rotavirus - cea mai frecventa cauza de diaree severa la copilul mic

Rotavirusul este cea mai fecventă cauză de diaree severă la sugar și copilul cu vârsta până la doi ani. Deoarece există mai multe tipuri de rotavirus, copiii pot face boala de mai multe ori în timpul vieții.  Dacă nu sunt vaccinați, aproape toți copiii vor face cel puțin un episod de infecție cu rotavirus pâna la vârsta de 5 ani.

Părinții și copiii mai mari se pot îmbolnăvi și ei, însă în cazul lor boala este mai puțin severă deoarece au dezvoltat imunitate de la infecțiile anterioare. 

Care sunt simptomele infecției cu rotavirus?

Simptomele apar după aproximativ două zile de la expunerea la virus. Boala se manifestă brusc, cu febră și vărsături, urmate de 3 până la 8 zile de diaree apoasă. Diareea severă poate duce la pierderea importantă de apă și minerale, o condiție numită deshidratare. Datorită greutății corporale mici, sugarii și copiii mici se pot deshidrata cu ușurință și vor necesita spitalizare. Adulții anterior sănătoși vor face o formă ușoară de boală sau nu vor avea deloc simptome.

Cum se transmite infecția cu rotavirus?

Rotavirus este un virus care se poate transmite cu multă ușurință de la o persoană la alta. Virusul este prezent în scaunul copilului infectat cu câteva zile înainte de apariția simptomelor și până la 10 zile după ce acestea au dispărut. Virusul se transmite pe cale fecal-orală, chiar dacă persoana infectată nu are simptome.

Rotavirusul se poate transmite prin mâini, jucării, suprafețe, alimente sau apă contaminate. Dacă ești infectat cu rotavirus și nu te-ai spălat pe mâini după ce ai folosit toaleta - sau dacă copilul tău are rotavirus și nu te-ai spălat pe mâini după ce i-ai schimbat scutecul sau l-ai ajutat să meargă la toaletă - virusul poate contamina orice atingi, incluzând mâncarea, jucăriile sau alte obiecte. Dacă o altă persoană îți atinge mâinile nespălate sau vine în contact cu un obiect contaminat și apoi își duce mâna la gură, se poate infecta la rândul său. Deoarece există mai multe tipuri de rotavirus, poți să te infectezi mai mult de o dată, chiar dacă ai fost vaccinat. Totuși, infecțiile ulterioare sunt de obicei mai puțin severe.

Cum se tratează infecția cu rotavirus?

Nu există un medicament care să trateze infecția cu rotavirus, iar antibioticele nu vor ajuta, neavând vreun efect asupra virusurilor. Principala preocupare este să previi deshidratarea. Asta inseamnă să-i dai copilului tău să bea multe lichide. Dacă copilul are diaree severă care durează de mai multe zile, medicul pediatru îți va recomanda o soluție pentru rehidratare orală care va înlocui și pierderile de minerale. Deshidratarea severă poate necesita internarea în spital pentru tratament perfuzabil.

Cum îmi pot proteja copilul de infecția cu rotavirus?

Există mai multe modalități prin care poți preveni infecția cu rotavirus:

  • Păstrează o igiena riguroasăAsta înseamnă să te speli pe mâini de fiecare dată după folosirea toaletei, să folosești scutece de unică folosință cu elastic în jurul piciorului, astfel încât scaunul moale să nu se împrăștie, să arunci cu atenție scutecul murdar, să dezinfectezi zona unde schimbi copilul
  • Spală cu detergent sau soluție dezinfectantă suprafețele, jucăriile și alte obiecte pe care copilul le folosește împreună cu alți copii
  • Spală-te bine pe mâini de fiecare dată înainte de a manipula mâncarea sau lichidele
  • Dacă copilul tău are diaree, nu ar trebui să meargă în colectivitate, de exemplu la grădiniță sau școală
  • Vorbește cu medicul pediatru despre vaccinare, care poate preveni infecția cu roatavirus a sugarului și copilului mic

La recomandarea medicului pediatru, îi poți face copilului tău următoarea analiză pentru depistarea rotavirusului în materiile fecale:

Ag Rotavirus/Adenovirus din materii fecale - 50 lei

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager