Pregăteşte-te pentru sarcină
Scopul nostru este de a vă ajuta la conceperea unor copii sănătoşi. Într-un cuplu, este important ca atât femeia, cât şi bărbatul să aibă un stil de viaţă sănătos, pentru a creşte şansele de concepţie şi de a da naştere unui copil sănătos. Este imposibil să se ia în calcul toţi factorii care pot determina complicaţii ale sarcinii. Cu toate acestea, evitarea substanţelor toxice cunoscute şi un stil de viaţă sănătos reprezintă o bună abordare atât preconcepţional, cât şi în timpul sarcinii.
Recomandări preconcepţionale
Screening-ul prenatal pentru bolile genetice:
Se recomandă testarea preconcepţională pentru anumite boli genetice, care au o frecvenţă crescută într-o anumită zonă geografică sau intr-un grup etnic.Pentru mai multe informaţii, vă puteţi adresa unui consilier pe probleme de genetică:
- Fibroza chistică (rasa caucaziană) – 1 individ din 25 este purtător sănătos al unei mutaţii pentru fibroza chistică
- Beta-talasemia (frecvenţă mai mare în zona mediteraneană)
- Tay Sachs, Canavan, Gaucher (origine evreiască) şi Tay Sachs (franco-canadiană/cajun)
- Sickle Cell Anemia (la afro-americani)
Rubeola/ Varicela – titrul de anticorpi şi vaccinarea
Rubeola este o boală contagioasă, care se manifestă prin febră, afectarea tractului respirator superior şi erupţie cutanată. În copilărie, această infecţie este de obicei uşoară. Cu toate acestea, dacă survine în timpul sarcinii, această boală poate avea efecte grave asupra fătului. Varicela este de asemenea o boală contagioasă, pentru care există vaccin disponibil.
Dacă nu ai fost testată pentru imunitatea faţă de rubeolă şi varicelă, te sfătuim să faci acest lucru. Dacă ştii că nu ai avut rubeolă/varicelă, sau nu ai fost imunizată, sau nu eşti sigură, îţi recomandăm să te testezi. Dacă nu ai imunitate, se recomandă vaccinarea împotriva rubeolei/varicelei şi apoi să aştepti 3-6 luni înainte de a concepe. Ambele sunt vaccinuri cu virus viu atenuat.
Dieta şi suplimentele vitaminice
La femei: o dietă sănătoasă şi echilibrată, compusă din alimente proaspete, care nu sunt procesate sau gătite în exces, este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru tine şi pentru viitorul copil. Copiii care încep viaţa cu o nutriţie adecvată, au un avantaj major în privinţa capacităţii lor intelectuale şi a abilităţii de a lupta împotriva bolilor.
Un studiu recent (N Engl. J Med 2000; 343:1839-45) arată că ingestia de cafeină poate creşte riscul de avort spontan de prim trimestru la femeile nefumătoare, cu fetuşi având cariotipuri normale. De aceea, este prudent să reduci cantitatea de cafeină ingerată, începând cu primele luni de sarcină. Studiul sugerează ca femeile gravide să scadă consumul de cafea la două ceşti pe zi.
Un complex de multivitamine ce conţine acid folic (0.4-0.8 mg/zi) este un bun adjuvant pentru o nutriţie corectă. Administrarea de acid folic ar trebui să înceapă cu o lună înainte de momentul concepţiei şi se continuă în primele două luni de sarcină.
Există motive de îngrijorare în legătură cu conţinutul în mercur al anumitor peşti şi crustacee. Este recomandat ca femeile gravide, sau cele care încearcă să rămână însărcinate, să evite consumul de rechin, peşte-spadă sau anumite tipuri de macrou, din cauza nivelului ridicat de mercur. Pe de altă parte, se recomandă consumul altor feluri de peşti sau crustacee, datorită proteinelor de înaltă calitate, acizilor graşi omega-3 şi conţinutului scăzut de grăsimi saturate.
Exerciţiile fizice şi controlul greutăţii
La femei: pentru o fertilitate optimă ar trebui să încerci să îţi menţii greutatea ideală. Dacă eştii în mod semnificativ supraponderală sau subponderală, pot exista probleme de ovulaţie. Fă exerciţii fizice cu regularitate – te vor ajuta să-ţi păstrezi greutatea şi să porţi o sarcină mai uşor. Cu toate acestea, exerciţiul fizic în exces, care presupune arderea a 2000-4000 calorii pe săptămână, poate afecta ovulaţia la unele femei.
Nu fuma: toate studiile susţin ideea că fumatul are un impact negativ asupra fertilităţii; fumatul afectează colul uterin şi trompele uterine şi scade prematur rezerva ovariană; în plus, interferă cu producţia de estrogen şi determină ca ovulele să fie mai predispuse la anomalii genetice. Efectele se corelează cu cantitatea şi durata fumatului. De asemenea, fumatul reduce de două ori şansa de succes a fertilizarii in vitro şi creşte rata de avort. Aceste efecte sunt cu atât mai accentuate la femeia în vârstă. Dacă fumezi, cere suportul medicului pentru a te ajuta sa renunţi.
Nu consuma cantităţi mari de alcool: consumul de alcool în cantitate mare creşte riscul de disfuncţii ovulatorii; anumite studii au arătat că şi consumul unor cantităţi mici de alcool scade probabilitatea de a concepe. Dacă intentionezi să ramâi gravidă, cel mai bine este să nu consumi alcool deloc.
Aspectele emoţionale ale tratamentului infertilităţii
Cuplurile care urmează tratamente de infertilitate sunt supuse unui grad substanţial de stres. Cu fiecare pas în evoluţia diagnosticului şi tratamentului, investiţiile de ordin fizic, emoţional şi financiar devin tot mai mari. Din această cauză, dezamăgirile lunare sunt amplificate. Cuplurile simt aceste efecte în multe domenii ale vieţii lor. De asemenea, oamenii reacţionează la stres în mod diferit, ceea ce poate duce la probleme de comunicare cu partenerul şi cu restul familiei.
Schimbul de informaţii cu un alt cuplu care a avut probleme legate de fertilitate poate fi foarte util. În România există organizaţii care se reunesc în mod regulat, ce oferă sprijin cuplurilor care se confruntă cu probleme de infertilitate.
Consilierea individuală de către psihologi, vă poate ajuta, pe termen scurt şi lung, să faceţi faţă problemelor care pot apărea în cuplu, în timpul tratamentului de infertilitate.
Accesul la diversele informaţii despre infertilitate vă ajută să treceţi mai uşor peste aspectele emoţionale şi medicale. Există o mare varietate de informaţii on-line şi tipărite, accesibile cuplurilor interesate.
Este importantă stabilirea unor obiective în cuplu, cu privire la planul de tratament. Aceste discuţii între dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră pot influenţa limitele de tratament pe care le stabiliţi.
Ia pauze scurte de la tratamentul de infertilitate. Încearcă să nu-l faci unicul scop al vieţii tale. Implica-te şi în alte aspecte ale relaţiei cu partenerul tău. Amintiţi-vă motivele care v-au adus împreună de la bun inceput. Bucuraţi-vă de contactul sexual în timpul perioadelor nefertile ale lunii. Acesta este diferit faţă de "facerea unui copil", din perioadele fertile.