Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Imagistica IRM și CT a regiunii cervicale: avantaje și indicații

Articol de Dr. Viviana Nita Medic specialist Radiologie - imagistica medicala
Regiunea cervicală este o regiune extrem de complexă și provocatoare. Complexitatea sa este dată în primul rând de numărul mare de structuri anatomice localizate într-un compartiment relativ mic. Aici amintim atât structuri somatice (mușchi, coloană cervicală), cât și viscerale (glandă tiroidă, glande paratiroide, glande salivare, ganglioni limfatici, structuri vasculare și nervoase).

De asemenea, tot la nivelul regiunii cervicale se găsesc și porțiunile superioare ale tracturilor digestiv si respirator, lucru care face ca această regiune să fie susceptibilă la apariția artefactelor de respirație și inghițire, mai ales în cazul pacienților necomplianți sau la cei ce nu pot menține apneea în timpul examinării din motive obiective.
Dr. Viviana Niță, medic specialist radiologie-imagistică medicală, ne explică care sunt particularitățile și avantajele acestor două investigații imagistice.

IRM regiune cervicală

Recomandarea pentru IRM regiune cervicală vine în urma identificării unor anomalii funcționale sau atunci când există simptome care interesează organele sau structurile gâtului, cum ar fi formațiuni tumorale palpabile sau ganglionii limfatici măriți, disconfort la nivelul gâtului sau probleme la înghițire, infecții recurente, traume sau leziuni interne ale gâtului, precum și multe alte patologii care pot interesa formațiuni din regiunea cervicală.
 
Investigația precede intervențiile chirurgicale, radioterapia sau biopsiile ghidate în această regiune. Imaginile achiziționate prin IRM, mai ales atunci când se administrează și substanță de contrast (în cazul absenței contraindicațiilor), oferă o foarte bună diferențiere a structurilor anatomice normale și ale proceselor patologice de la acest nivel, fie că vorbim de tumori solide, formațiuni chistice, anomalii vasculare și multe altele.  

IRM reprezintă standardul în afecțiunile glandelor salivare. Una dintre limitările acesteia  este reprezentată de identificarea calcificărilor și invazia structurilor osoase, lucru pentru care CT-ul este investigatia de elecție.
 
 IRM reprezntă o metodă excelentă de monitorizare periodică a pacienților, mai ales dacă este respectată regula investigațiilor la același aparat și evaluarea comparativă realizată de același medic specialist radiologie-imagistică medicală. 

CT regiune cervicală

CT de regiune cervicală este metoda imagistică preferată în serviciul de urgență  pentru investigarea unor patologii acute infecțioase sau inflamatorii, a patologiilor acute vasculare, dar și a proceselor patologice cronice. Cu puține excepții și în absența contraindicațiilor, investigația este efectuată cu substanță de contrast intravenos, care la fel ca in cazul IRM, oferă o mai bună diferențiere între țesuturi.

Investigația CT a regiunii cervicale este un studiu al gâtului de la baza craniului până la vârfurile plămânilor. În comparație cu IRM, prin CT se pot pune în evidență mult mai bine structurile osoase și calcificările, precum și posibile formațiuni la nivelul apexurilor pulmonare, fără a se neglija celelalte organe. În cazul unor patologii osoase, spre exemplu la nivelul coloanei vertebrale sau mandibulei, se poate recomanda completarea cu examinare CT a regiunii specifice, cu protocol dedicat. 

Câteva dintre indicațiile CT-ului de regiune cervicală sunt:

  • Patologia glandelor salivare, precum sialolitiaza.
  • Patologia tumorală faringiană, retrofaringiană, tonsilară și linguală.
  • Abces faringian/retrofaringian sau amigdalian.
  • Tumori sau infecții care implică corzile vocale
  • Tumori tiroidiene și paratiroidiene.
  • Procese patologice expansive la baza craniului și ale apexului pulmonar.
  • Adenopatii cervicale de cauză incertă.
  • Tumori și malformații vasculare, inclusiv tromboze arteriale și venoase.

Avantajele CT-ului în comparație cu RMN sunt reprezentate de  timpul scurt de examinare cu utilitate în patologia acută. 

Un alt avantaj al examinării CT este că doza de radiații poate fi reglată în funcție de pacient și istoricul acestuia. Toate  dispozitivele CT din centrele de imagistica ale Rețelei private de sănătate Regina Maria sunt dotate cu aplicația inteligentă DoseWatch care reduce la minimum nivelul de radiații. 


Detalii complete despre centrele de imagistica, performanțele aparatelor și dispozitivelor găsești aici: https://www.reginamaria.ro/imagistica