Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Greutatea in sarcina

Oricat ti-ar placea sau nu, luarea in greutate in sarcina este inevitabila. Copilul tau si felul in care el se dezvolta depind de asta. Si totusi, sa mananci pentru doi nu inseamna sa mananci de doua ori mai mult decat de obicei. Alege sa mananci sanatos astfel incat sa poti controla greutatea pe care o vei gastiga in sarcina, sa ai un copil sanatos si sa-ti fie usor sa revii la greutatea initiala dupa nastere.

Cate kilograme ar trebui sa iau in greutate in timpul sarcinii?

Nu exista o marime universala pentru toate femeile insarcinate. Depinde cat de mult cantareai inainte de a ramane gravida si cat de adecvata este greutatea ta in raport cu inaltimea. Relatia dintre inaltime si greutate se exprima printr-o cifra care reprezinta indicele de masa corporala (IMC). De asemenea, cat de sanatoasa esti tu sau copilul tau, au de asemenea un rol.

Discuta cu medicul ginecolog despre cat ar trebui sa castigi in greutate de-a lungul sarcinii. Nu te ingrijora totusi daca masuratorile depasesc usor, in plus sau in minus, aceste cifre. Consulta un nutritionist care sa te ajute sa-ti pastrezi greutatea adecvata, in acelasi timp avand o alimentatie sanatoasa.

Ia in consideratie aceste indicatii generale privind cresterea in greutate in sarcina:

Greutatea inainte de sarcina

Cresterea in greutate recomandata

Subponderala (IMC < 18.5)

13-18 kg

Greutate normala (IMC 18.5-24.9)

11-16 kg

Supraponderala (IMC 25-29.9)

7-11 kg

Obezitate (IMC >/= 30)

5-9 kg

Ce se intampla in cazul femeilor care au sarcina gemelara?

Greutatea femeilor insarcinate cu gemeni va fi monitorizata de catre medicul obstetrician. Cresterea numarului de kilograme trebuie sa fie semnificativa (dar nu se va dubla numarul de kilograme)

Greutatea inainte de sarcina

Cresterea in greutate recomandata

Greutate normala (IMC 18.5-24.9)

17-25 kg

Supraponderala (IMC 25-29.9)

14-23 kg

Obezitate (IMC >/= 30)

11-19 kg

Daca sunt supraponderala, ce riscuri am eu sau copilul meu?

A fi supraponderala inainte de a ramane gravida creste riscul de a avea anumite complicatii in sarcina, cum ar fi diabetul gestational si hipertensiunea arteriala. Desi si in cazul femeilor supraponderale se recomanda o anumita crestere in greutate de-a lungul sarcinii, specialistii afirma ca femeile care sunt obeze pot lua in greutate chiar mai putin decat ceea ce se mentioneaza in aceste ghiduri, fara sa existe vreun risc pentru copil.

In plus, tine cont ca daca vei lua chiar mai mult in greutate decat este recomandat si nu vei reusi sa pierzi aceasta greutate dupa nastere, kilogramele in plus vor reprezenta un risc pentru sanatatea ta. De asemenea, o greutate prea mare in timpul sarcinii poate creste riscul copilului tau de a avea probleme de sanatate la nastere sau de a avea obezitate in copilarie. 

Daca sunt subponderala, ce riscuri am eu sau copilul meu?

Ca urmare a greturilor matinale, multe femei scad usor in greutate in timpul primului trimestru de sarcina si isi fac griji legate de efectele acesteia asupra dezvoltarii copilului lor. Din fericire, in acest moment, copilul nu are nevoie de prea multe calorii si nutrienti. Este important sa se castige in greutate intr-un ritm constant, pe parcursul sarcinii. Daca o femeie nu castiga in greutate in timpul sarcinii, pot sa apara complicatii, cum ar fi un copil cu greutate scazuta la nastere sau nastere prematura.

Bebelusii ai caror mame iau mai putin de 10 kilograme in timpul sarcinii sunt considerati adesea mici pentru varsta lor gestationala, ceea ce ar insemna ca s-ar putea sa fi fost subnutriti pe parcursul vietii intrauterine.

Copilul meu este in siguranta daca slabesc in timpul sarcinii?

In unele cazuri, atunci cand o femeie este obeza, poate slabi in timpul sarcinii, insa doar sub stricta supraveghere a medicului specialist nutritionist. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, femeile nu ar trebui sa incerce sa piarda in greutate in timpul sarcinii.

Cum sunt distribuite la sfarsitul sarcinii kilogramele castigate?

Copilul tau va cantari intre 3-3.6 kilograme, ceea ce reprezinta doar o parte din toata greutatea pe care o vei castiga la nastere. Iata un exemplu de ce reprezinta restul de kilograme:

  • Sani mai mari: aproximativ 1 kilogram
  • Uter mai mare: aproximativ 1 kilogram
  • Placenta: aproximativ 0.7 kilograme
  • Lichidul amniotic: aproximativ 1 kilogram
  • Volumul suplimentar de sange: aproximativ 1.4-1.8 kilograme
  • Volumul crescut de fluide: aproximativ 1.4-1.8 kilograme
  • Depozitele de grasime: aproximativ 2.7-3.6 kilograme

Cat ar trebui sa iau in greutate pe parcursul sarcinii?

Pentru femeile sanatoase, care au o greutatea normala, cresterea in greutate de-a lungul sarcinii, ar putea avea urmatorul tipar:

  • 0.5- 2 kilograme in primul trimestru. Asta inseamna in plus 150-200 calorii/zi, adica un iaurt (170 ml) degresat cu fructe
  • aproximativ 0.5 kilograme pe saptamana in al doilea trimestru.
  • aproximativ 0.5 kilograme pe saptamana in al treilea trimestru. In trimestrul 2 si 3 de sarcina, cresterea constanta in greutate este mult mai importanta, in special daca ai avut greutate normala la inceputul sarcinii sau ai fost subponderala. Asta inseamna un plus de 300 calorii/zi – jumatate dintr-un sandwich si un pahar de lapte degresat. Daca ai fost subponderala inainte de a ramane gravida, medicul va revizui impreuna cu tine dieta si nivelul de activitate fizica si iti va face recomandari pentru a creste si mai mult ingestia de calorii.

Cum pot lua adecvat in greutate?

Vei lua adecvat in greutate in timpul sarcinii daca vei manca alimente sanatoase si daca vei evita sa mananci prea mult. Este usor sa te ingrasi daca vei manca junk food care are un continut crescut de grasimi si care nu ofera copilului tau nutrienti de care are nevoie. Ia in calcul aceste sfaturi:

  • inlocuieste pastele si faina alba cu varianta din grau intreg
  • alege sa mananci salata cu un sos cu continut scazut in grasime sau fasole neagra in locul burgerilor si cartofilor prajiti
  • inlocuieste prajitura cu salata de fructe
  • alege sucurile fortificate cu calciu si alti nutrienti

Intotdeauna discuta cu medicul tau despre greutate

Medicul te poate ajuta sa fii atenta la cresterea in greutate. Ceea ce tu poti sa faci este sa mananci sanatos si sa mergi regulat la consultatiile prenatale. Pentru a mentine greutatea in limitele recomandate, doctorul iti va da sfaturi privind cresterea sau, din contra, scaderea numarului de calorii pe care le consumi.