Filip s-a născut la 2.4 kg, iar Tudor la 1.9 kg. Sunt micuți, firavi, delicați, însă au avut puterea de a lupta și de a veni pe lume sănătoși. Acum optsprezece saptamani, în cadrul unui control de rutină, mămica a aflat că bebelușii se dezvoltau inegal și, dacă nu erau operați atunci, puteau muri. Sufereau de sindromul „transfuzor-transfuzat”, o condiție rară în care se produce transferul de sânge de la un făt la celălalt prin intermediul placentei comune. Atunci, doctorul Hadi Rahimian, unul dintre puținii medici din țară care efectuează operații intrauterine, a luat decizia, împreună cu părinții, să intervină chirurgical pentru a salva viața celor doi bebeluși.
Intervenția a reprezentat o premieră pentru România și a schimbat, în mod pozitiv, cursul vieții celor doi frați gemeni aflați încă în uterul mamei. Doctorul Hadi Rahimian, unul dintre puținii medici din țară care efectuează operații intrauterine, și-a asumat o mare responsabilitate chirurgicală, în sensul de a executa cu succes strategia preoperatorie, ţinând cont de toate acele detalii mărunte sau posibile aspecte neprevăzute care pot aparea în timpul operaţiei.
Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este o metodă de tratament state-of-the-art care are ca scop deconectarea vaselor de sânge comune dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de sânge dintre ei. Este frecvent efectuată dupa saptamana 18 de sarcină. Acest tip de tratament se poate efectua doar în centre de medicină fetală de către specialiști cu pregătire amplă în acest domeniu. Studiile efectuate în centre fetale de renume din SUA au arătăt o rată de supraviețuire de 80-85% pentru unul din gemeni și de 65-70% pentru ambii copii.
Micuții s-au născut la 34 de săptămâni și sunt perfect sănătoși.
Echipa medicală care a asistat nașterea gemenilor a fost condusă de Dr.Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, Dr. Adina Lungu, medicul obstetrician curant și Dr. Mihaela Scheiner, medic primar neonatolog, sef sectie neonatologie - Spital Băneasa, și urmăriți ulterior de către Dr. Cristian Palade, medic specialist neonatolog.
„Suntem foarte bucuroși să le urăm bun venit celor doi bebeluși. Deși au avut de depășit ceva obstacole, bebelușii au depășit perioada critică și, la 3 săptamâni după naștere, starea lor este stabilă. Mulțumirea mea este că mămica și cei doi bebeluși au avut la dispoziţie în Spitalul Băneasa o echipă interdisciplinară de medici care le-a putut oferi diagnosticul şi tratamentul potrivit, dar şi o aparatură medicală performantă şi infrastructura necesară pentru a putea beneficia de cea mai bună îngrijire”, a declarat dr. Hadi Rahimian, Director Medical Spitalul Băneasa.
Având în vedere complexitatea cazului medical, cât și posibilele riscuri, fiecare nou-născut a fost asistat, din primele ore de viață, de câte o echipă individuală medic-asistentă de neonatologie. În prezent, la 3 saptamani după naștere, cei doi bebeluși se simt foarte bine și au o evoluție favorabilă. Nu mai necesită tratament și primesc alimentația integral la biberon. Li se efectuează controale multiple: ecografii seriate transfontanelar, control oftalmologic, testare audiologică și metabolică, pentru depistarea precoce a unor complicații specifice vârstei, respectiv a unor boli rare.
„Am trăit cele mai fericite și intense momente din viața mea atunci când mi-am văzut copiii pentru prima dată. Este un sentiment unic pe care mi-l voi aminti toată viața. Le mulțumesc din suflet domnului doctor Hadi Rahimian și întregii echipe medicale de la Spitalul Băneasa pentru suportul acordat și pentru atmosfera caldă pe care au asigurat-o. Pe tot parcursul sarcinii, dar și la naștere, m-am simțit în siguranță și am știut că eu și bebelușii mei avem parte de cea mai bună îngrijire posibilă”, a declarat mama gemenilor.
I-am vizitat pe Filip și Tudor în secția de neonatologie din Spitalul Băneasa, cu două zile înainte să absolve prima etapă din viața lor și să plece acasă. Erau tot împreună, împărțind același pătuț, dormind lipiți unul de altul, lucru pe care mama lor l-a subliniat, spunându-ne că oricât ar încerca să îi pună într-o pozitie care să le ofere ceva spațiu, ei fac ce fac, se caută și tot cu fețele lipite una de cealalta ajung să stea.
Să fiți sănătoși, Filip și Tudor și să aveți o viața frumoasă!
Text: Isabela Stere, consultant comunicare