Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chist dermoid ovarian, tratat cu succes la Spitalul REGINA MARIA Brasov

“As dori sa incep prin a-mi exprima profunda recunostinta domnului dr. Narcis Viorel Stoica pentru profesionalismul si amabilitatea de care a dat dovada in tratarea problemei mele de sanatate. Am fost impresionata de maniera clara, aprofundata si in acelasi timp accesibila mie in care mi-a explicat derularea interventiei chirurgicale, fara sa omita riscurile ei. Calmul dumnealui, disponibilitatea de care a dat dovada vizavi de mine mi-au permis sa nu dramatizez situatia si sa abordez cu incredere interventia chirurgicala”, ne-a scris Mihaela, una dintre pacientele Centrului pentru tratamentul fibromului uterin si al altor patologii uterine benigne din cadrul Spitalului REGINA MARIA Brasov.

Mihaela a fost diagnosticata cu o formatiune tumorala ovariana, care in urma examenului histopatologic s-a dovedit a fi un chist dermoid ovarian – o tumora ovariana benigna si inofensiva de cele mai multe ori, care contine foliculi de par, tesuturi de piele si glande care produc transpiratie si sebum. Intrucat aceste glande continua sa produca aceste substante, determina cresterea chistului si, in cele din urma, deplasarea ovarului. Chisturile dermoide ovariene pot creste riscul de rasucire dureroasa a ovarului, complicatie numita torsiune ovariana, care poate duce la scaderea sau oprirea fluxului sanguin catre ovar. De asemenea, netratate, chisturile dermoide ovariene pot creste riscul de infectie si cancer ovarian, un procent de 2% din aceste tumori fiind canceroase.

Multe chisturi dermoide nu au simptome evidente. In unele cazuri, simptomele apar numai dupa ce chistul a crescut semnificativ sau s-a inflamat. In aceste cazuri, apar dureri in zona pelvina, care se intensifica in jurul ciclului menstrual. Pe langa durerile abdominale foarte mari, Mihaela a manifestat si stare de greata si varsaturi. Aceste simptome au determinat-o sa faca o programare online, prin Clinica Virtuala, la dr. Narcis Stoica, medic specialist obstetrica - ginecologie, fondator si coordonator al Centrului pentru tratamentul fibromului uterin si altor patologii asociate, din Spitalul REGINA MARIA Brasov. Prin intermediul consultatiei online s-a legat si consolidat o relatie medic-pacient bazata pe incredere.

Datorita increderii pe care domnul dr. Stoica mi-a inspirat-o de la primul nostru contact, in cadrul unei consultatii online, explicatii dumnealui, dar si experienta dansului, m-au determinat sa vin in Romania si sa fiu operata in Spitalul REGINA MARIA Brasov”, explica Mihaela

Diagnosticul la momentul internarii a fost de formatiune tumorala chistica ovariana stanga care parea ca duce spre torsionarea ovarului stang. Prin urmare, echipa condusa de dr. Narcis Stoica a realizat o interventie laparoscopica, minim-invaziva, pentru a extrage tumora. In momentul interventiei chirurgicale au fost descoperite si tratate aderentele pelvine care se formasera dupa o operatie anterioara de apendicita.

In cazul interventiilor laparoscopice in care inciziile sunt extrem de mici, tumorile sunt indepartate din organism utilizandu-se tehnici speciale. Astfel, cea mai buna si sigura metoda de abordare este aceea de a plasa in intregime tumora in interiorul unui saculet impermeabil (endobag) care previne imprastierea in cavitatea abdominala a tesuturilor bolnave care pot sa fie infectate, toxice sau chiar maligne. Daca tumora este mare, se va fragmenta tot cu ajutorul tehnicilor chirurgicale (morcelare), astfel incat sa nu fie nevoie de incizii mari pentru extragerea tesuturilor afectate. Toata interventia s-a pregatit si a decurs in conditii de siguranta, urmarindu-se ca pacienta sa se vindece si sa revina cat mai rapid la viata obisnuita, fara sa mai aiba dureri”, a explicat dr. Narcis Stoica.

Mihaela s-a convins de standardele excelente de ingrijire si de calitatea actului medical din Spitalul REGINA MARIA Brasov si este recunoscatoare intregului personal care s-a ocupat de ea inainte si dupa realizarea interventiei:

“Multumesc doamnei dr. anestezist Vlad Roxana care mi-a recomandat o investigatie cardiologica mai aprofundata pentru a elimina orice factor de risc in timpul operatiei. Faptul ca la trezirea din anestezie m-am simtit excelent, i se datoreaza in mare masura. Adresez multumirile mele excelentei echipe de la sectia de terapie intensiva, condusa de doamna dr. Cimpeanu Luminita. Remarca unui subaltern al dansei «avem un sef extraordinar, dar care nu admite nicio abatere de la normele de igiena implementate» descrie intr-un mod elocvent starea de spirit a echipei. Si nu in ultimul rand, multumesc echipei medicale de pe sectia de chirurgie de la etajul al doilea al spitalului, personalul auxiliar, cu totii atat de amabili si disponibili. Am apreciat la justa valoare atentia constanta si ingrijirile post-operatorii care mi-au fost acordate cu zambetul pe buze. Am fost foarte impresionata de amenajarea rezervelor puse la dispozitia pacientilor la etajul 2, care se afla la un standard european. Camerele sunt luminoase, zugravite in culori calde dotate de bai individuale complet echipate, mobilierul extrem de functional si confortabil pentru pacienti imobilizati la pat si mai ales de curatenia care domneste peste tot”.

98% dintre chisturile ovariene dermoide sunt benigne

Chisturile ovariene dermoide, denumite si teratoame ovariene, sunt frecvente si apar adesea la femeile de varsta fertila. Pana la 15% dintre femeile cu teratoame ovariene prezinta aceste tumori in ambele ovare. Chisturile dermoide pot varia ca marime de la un centimetru pana la 45 cm in diametru. Cu cat tumora este mai mare, cu atat este mai mare riscul de ruptura de chist ovarian, care poate conduce la infectie si dureri foarte greu de suportat.

De cele mai multe ori, chisturile ovariene dermoide sunt inofensive, 98% dintre aceste fiind benigne. Totusi, nu trebuie neglijata niciodata posibilitatea ca acestea sa fie maligne. Chiar daca este vorba de aproximativ 2% dintre toate cazurile, este necesara o abordare care sa nu neglijeze aceasta posibilitate.  

Riscul de aparitie a chisturilor ovariane creste din cauza:

  • Problemelor hormonale
  • Sarcinii. Uneori, chistul care se formeaza in momentul ovulatiei ramane pe ovar pe toata durata sarcinii
  • Endometriozei. Aceasta afectiune determina cresterea celulelor endometriale uterine in afara uterului. O parte din tesut se poate atasa de ovar, conducand la formatiune tumorala
  • Infectiilor pelvine severe. Daca infectia se raspandeste in ovare, poate provoca chisturi
  • Istoricului de chist ovarian

Complicatii rare asociate chisturilor ovariene:

  • Torsiunea ovariana. Chisturile de dimensiuni mari pot determina deplasarea ovarului, crescand sansa de rasucire dureroasa a ovarului (torsiune ovariana)
  • Ruptura de chist ovarian. Un chist care se rupe poate provoca dureri severe si sangerare interna. Cu cat chistul este mai mare, cu atat este mai mare riscul de rupere

Cum este depistat un chist ovarian dermoid?

Un chist ovarian dermoid poate fi depistat in timpul unui examen pelvin. In functie de dimensiunea acestuia si daca este umplut cu lichid, solid sau mixt, este posibil ca medicul sa va recomande o serie de teste pentru a determina tipul si tratamentul necesar. Testele posibile includ:

  • Ecografie transvaginala
  • Laparoscopie – in timpul acestei proceduri chirurgicale medicul va poate vedea ovarele si poate elimina chistul ovarian.
  • Scorul Roma -  valorile anormale apar la femeile cu cancer ovarian. El poate fi recomandat femeilor care au chisturi partial solide si care prezinta un risc ridicat de cancer ovarian. Nivelurile crescute ale antigenului CA 125 din cadrul Scorului Roma pot aparea, de asemenea, in afectiuni necanceroase, cum ar fi endometrioza si boala inflamatorie pelvina.

Cum sunt tratate chisturile ovariene dermoide?

Indiferent de localizarea sa, singura optiune de tratament pentru un chist dermoid este indepartarea chirurgicala. Exista mai multi factori-cheie de luat in considerare inainte de operatie, cum ar fi:

  • Istoricul medical
  • Simptomele manifestate
  • Riscul sau prezenta unei infectii
  • Toleranta pentru interventia chirurgicala si medicamentele care sunt necesare posturgie
  • Severitatea si marimea chistului

Consultant:
Dr. Narcis Stoica, medic specialist obstetrica - ginecologie, fondator si coordonator al Centrului pentru tratamentul fibromului uterin si altor patologii asociate

Surse:
www.mayoclinic.org
www.healthline.com
www.medicinenet.com