Gastroenterologia este o specialitate medicala in continua dezvoltare. Evolutia spectaculoasa a tehnicilor endoscopice diagnostice si terapeutice a permis diagnosticarea si tratarea la standarde inalte a tot mai multe afectiuni.
In ultimii ani, datorita modificarilor aparute in modul de viata - alimentatie, poluare, stress, suprasolicitare - oamenii se confrunta tot mai des cu probleme de sanatate ce tin de domeniul gastroenterologiei.
Pentru a veni in intampinarea acestor probleme ale pacientilor sai, Reteaua de sanatate REGINA MARIA a deschis in cadrul Spitalului Euroclinic un nou departament de Gastroenerologie si Endoscopie Digestiva. Aici am reunit excelenta in domeniul competentei si experientei profesionale cu excelenta in domeniul tehnologiei si echipamentelor medicale.
Echipa din Spitalului Euroclinic are la dispozitie cel mai modern echipament de endoscopie digestiva, EVIS EXERA III, produs al firmei Olympus, care ridica tehnica la rang de arta si desfasura in cadrul Centrului de Gastroenterologie si Endoscopie Digestiva o activitate complexa ce acopera toata patologia digestiva si o gama vasta de proceduri endoscopice diagnostice si terapeutice.
Abordarea multidisciplinara a patologiei digestive prin colaborarea cu medicii din alte specialitati (imagistica, laborator, histopatologie, chirurgie, oncologie,endocrinologie etc.) are ca scop diagnosticarea si tratarea afectiunilor dupa standardele europene si mondiale actuale.
Tehnologie state-of-the-art
“Prin achizitionarea sistemului Olympus EVIS EXERA III in spitalul nostru, ne propunem ca obiective sa imbunatatim eficienta investigatiilor digestive, sa crestem capacitatea de diagnosticare si, in mod deosebit, sa oferim o ingrijire de clasa mondiala pacientilor nostri. Aceasta tehnologie avansata, combinata cu profesionalismul medicilor gastroenterologi, ne permite sa oferim pacientilor nostri diagnostice mai precise si precoce, un timp de executie a procedurii mai scurt si o experienta mai buna privind investigatia in ansamblu.” – a specificat Lacramioara Micuda, Director Spitalul Euroclinic.
Endoscopul Olympus EVIS EXERA III este rezultatul colaborarii stranse dintre expertii in dezvoltare si cercetare tehnologica de la Olympus cu medicii lideri de opinie in gastroenterologie si endoscopie digestiva. Sistemul optic utilizat si specificatiile digitale ale acestui aparat au revolutionat examenul endoscopic, ceea ce va duce la stabilirea unor noi standarde care vor avea un impact pozitiv in viitor in ceea ce priveste oportunitatile pe care pacientii le au la dispozitie pentru diagnosticul si tratamentul bolilor digestive.
Cele mai importante inovatii tehnologice propuse de endoscopul Olympus EVIS EXERA III sunt:
- Imagini de inalta rezolutie digitala care permit detectarea chiar si a unor schimbari minime in structura mucoasei digestive
- Inspectarea in detaliu a tesutului – la 2 mm distanta de peretele mucoasei
- Daca este necesar, imaginile pot fi marite in timpul examinarii pana la nivel celular
- Utilizarea unei tehnologii proprii Olympus denumite "Narrow Band Imaging" (NBI), care permite evaluarea retelei de vase capilare si identificarea tesutului patologic in comparatie cu tesutul normal intr-un stadiu foarte incipient de boala
- Interfata imbunatatita substantial ceea ce face examinarea mai placuta atat pentru medic, cat si pentru pacient
Gama larga de proceduri endoscopice diagnostice si terapeutice
Procedurile endoscopice sunt efectuate cu indemanare, timp minim de executie si confort maxim pentru pacient. Deseori, aceste proceduri pot inlocui interventia chirurgicala care necesita internare, recuperare si concediu medical.
“Endoscopia gastrointestinala s-a dezvoltat rapid in ultimii ani” – ne-a spus Dna. Dr. Ioana Panazan, Medic Gastroenterolog din Centrul de Gastroenterologie si Endoscopie Digestiva al Spitalului Euroclinic. “Prin imbunatatirea identificarii si caracterizarii modificarilor patologice la nivelul tubului digestiv, tehnologia endoscopica moderna a revolutionat diagnosticul si tratamentul bolilor digestive. Cu cat este mai buna claritatea si calitatea imaginii, cu atat mai bine va fi ingrijit pacientul. Astfel, se poate realiza scopul principal al endoscopiei digestive si anume identificarea precoce si in timp util a leziunilor precanceroase sau canceroase. Iar aceasta va imbunatati semnificativ rezultatul tratamentului si in consecinta, calitatea vietii pacientilor nostri. ” – a concluzionat Dr. Ioana Panazan.
In cadrul departamentului de Gastroenterologie si Endoscopie Digestiva din Spitalul Euroclinic se efectueaza o gama larga de proceduri endoscopice diagnostice si terapeutice:
- Endoscopie digestiva superioara si inferioara diagnostica
- Hemostaza endoscopica
- Ligatura si scleroza varicelor esofagiene
- Polipectomie
- Stentari esofagiene si colonice
- Gastrostoma endoscopica
- Mucosectomie
- Disectie de submucoasa
- Tratamentul endoscopic al hemoroizilor