Metoda utilizeaza un aparat ecografic standard, folosind insa o sonda (transductor) liniara, cu frecventa de lucru mare comparativ cu o sonda utilizata in ecografia abdominala, care, odata aplicata pe tegument afiseaza pe ecran imagini ale partilor moi examinate.
Este o investigatie non-invaziva, contactul intre aparat si tegument facandu-se prin intermediul unui strat de gel, transparent.
Cand ar trebui sa te adresezi medicului pentru o astfel de investigatie
Pacientii se pot adresa unui medic radiolog pentru efectuarea ecografiei de parti moi la apariţia unor modificari cutanate vizibile sau palpabile, apariția unor modificări de structura sau consistenta in zone cu multiplii ganglioni (latero-cervical, supraclavicular, axilă, zona inghinală), precum si in cazul unor modificări de culoare a pielii.
Indicatii ale ecografiei de parti moi
Ecografia musculo-scheletala se poate utiliza pentru:
- rupturi tendinoase sau tendinopatii la nivelul coafei rotatorilor, tendon Ahile, precum si multor altor tendoane in corp
- rupturi musculare, mase tisulare sau colectii fluide,
- intinderi ligamentare sau rupturi
- colectii fluide (efuziuni) in burse sau articulatii – modificari incipiente de artrita reumatoida, compresii nervoase (sindrom de tunel carpian), formatiuni solide benigne si maligne, chiste ganglionare, hernii, corpi straini subcutanati (aschii, stical, span)
- luxatie congenitala de sold; efuziuni articulare; tortiocolis si mase solide subcutanate copii,
- inflamatii glande salivare, inclusiv sialolitiaza, limfoganglioni si adenopatii.
Pregatirea pentru ecografia de parti moi
Ecografia de parti moi sau musculoscheletala nu necesita o pregatire speciala. Pacientul este sfatuit sa poarte haine comfortabile, eventual mai largi, pentru ca uneori trebuie descoperita o regiune mai extinsa de tegument pentru examinarea unei leziuni extinse.
De asemenea, atunci cand este nevoie sa fie examinate zone precum zona cervicala sau mana se recomanda evitarea purtarii de lanturi, bratari, ceasuri.
Examinarea ecografica este foarte sensibila la miscari, astfel in cazul in care trebuie investigat un copil foarte activ sau care plange, examinarea se poate prelungi, parintii fiind sfatuiti sa le explice la modul general copiilor ca ceea ce urmeaza nu e dureros si nu include intepaturi. Parintii pot folosi telefon mobil, cu aplicatii video, carti sau jucarii pentru a distrage atentia copiilor.
Descrierea procedurii
Examinarea ecografica utilizeaza acelasi principiu ca si sonarul folosit de vase, pescari sau chiar lilieci. Atunci cand unda de sunet atinge un obiect, aceasta ricoseaza producand un ecou.
In ecografie, un transducer trimite ecouri, Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor.
Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc. Ajungand inapoi la sonda ecografica si ulterior in calculator produc imagini bidimensionale ale organelor – marime, forma, consistenta (solid sau fluid).
Interpretarea rezultatelor
Imaginile sau eventual filmele inregistrate in timpul investigatiei sunt interpretate de catre medicul radiolog dupa incheierea investigatiei, astfel incat pacientul pleaca din cabinet cu un rezultat scris si eventual, daca este cazul, cu imagini printate sau scrise pe un suport fizic – disc, stick.
Pacientii sunt sfatuiti sa aduca investigatii anterioare imagistice, bilete de trimitere cu un eventual diagnostic sau fise de internare in spital, in vederea corelarii rezultatului cu patologii anterioare.
Cat de sigure sunt rezultatele obtinute?
Ecografia de parti moi ofera medicului clinician informatii privind dimensiunea leziunii, profunzimea ei, structura (solida/fluida), vascularizatia, raporturi cu structurile adiacente, fiind o investigatie imagistica suficienta pentru a orienta un diagnostic cu mai multa certitudine decat examenul clinic simplu.
Ecografia de parti moi este o tehnica imagistica non-invaziva, superioara radiografiei simple, insa nu superioara investigatiei RMN, care insa este mai scumpa, mai anxiogena si nu mereu necesara in unele patologii pentru care ecografia este mai mult decat suficienta.
Beneficii ale ecografiei de parti moi
Metoda imagistica non-invaziva. Nu este o metoda imagistica dureroasa.
Este usor accesibila, usor de utilizat si mai ieftina ca altele investigatii imagistice (CT, RMN).
Metoda sigura, fara radiatii.
Ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu pot fi evaluate prin Rx.
Este o investigatie efectuata in timp real, inclusiv pentru procedee minim invazive, ca si biopsii sau aspiratii de lichid.
Pacientii cu pacemaker-uri cardiace sau implanturi metalice, sau chiar fragmente metalice ce nu pot efectua RMN, nu au contraindicatii pentru ecografie.
Este o metoda alternativa a examinarii RMN pentru pacientii claustrofobi.
Poate da detalii mai fine privind structuri tisulare ca de exemplu tendoane, nervi, glande salivare sau glanda tiroida, comparativ cu RMN-ul.
Fiind o examinare efectuata in timp real, poate evaluar miscarile structurilor tisulare, cum ar fi tendoane, articulatii sau extramitati.
Este o investigatie mai rapida ca RMN-ul si nu necesita ca pacientul sa stea nemiscat, astfel copii putand fi investigati fara sedare.
Articulatiile copiilor sunt alcatuite in principal din cartilaj, ce poate fi bine evaluat prin ecografie.
Ecografia standard nu are efecte adverse semnificative cunoscute.
In Spitalul Premiere din cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA se efectueaza ecografie de parti moi si musculoscheletala atat pentru adulti, cat si pentru copii.