Chiar si atunci cand exista o conditie medicala care impune o asemenea decizie situatiile pot varia de la caz la caz. Este dificil sa iei o astfel de decizie si sa o pui in practica.
De aceea, inainte de orice este bine sa te informezi atent, amanuntit. Comunicarea cu medicul care ti-a recomandat procedura este importanta. Conteaza mult modul in care medicul informeaza pacienta despre conditiile care impun decizia, cat si despre procedura care urmeaza a fi facuta si despre perioada de recuperare. Uneori se discuta mai degraba despre cate zile sunt necesare ca sa te gandesti la ce vei face in loc de cum sa pregatim cat mai bine oamenii pentru alegerea pe care trebuie sa o ia.
Atunci cand urmeaza sa treci prin aceasta procedura medicala ai nevoie de suport, sprijin, atentie. Ajuta sa ai aproape partenerul, un membru al familiei sau o persoana de incredere. Multe femei trec singure prin acest proces si este foarte dificil pentru ele. Un specialist, precum psihotrapeutul, te poate ajuta atat inainte cat si dupa efectuarea procedurii. De asemenea poate ajuta si partenerul, care poate sa fie la randul sau implicat si afectat. E de dorit ca dreptul tau la discretie si intimidate sa fie respectat.
Fiinta umana este mai mult decat un corp - este formata din corp si psihic. Pacienta se poate confrunta cu o gama larga de emotii si sentimente dupa o intrerupere de sarcina. Acesta este un eveniment care nu trebuie trecut usor cu vederea. Este posibil sa apara senzatia de regret sau de usurare, sa apara sentimentul de vina sau de rusine, iar unele femei pot fi deprimate dupa o intrerupere de sarcina.
Perioada de recuperare dupa aceasta procedura este una sensibila si e de dorit ca persoana sa beneficieze de suport, inclusiv cel psihologic. Cu ajutorul psihoterapiei, o femeie care trece printr-o astfel de experienta isi ofera ei insasi sansa unei refaceri, a unei reveniri complete si cu siguranta mai rapide.
Uneori ajuta sa auzi si experienta altei persoane. Afli ca nu esti singura care se confrunta cu o asemenea situatie. Durerea, sentimentul de vinovatie apar frecvent, indiferent de cat de "pregatita" crezi ca esti sau cat de justificata a fost decizia. Intensitatea lor in timp este cea care difera.
Nu exista un mod usor de a lua o decizie dificila. Cereti ajutorul la nevoie si asigurati-va ca aveti persoane de sprijin la care sa apelati atunci cand este cazul!
Intreruperea de sarcina este o decizie personala si ar trebui tratata asa, atat de cei implicati, cat si de societate. Este un drum departe de a fi usor de parcurs, dureros, care necesita blandete, respect si compasiune. Noi, ca psihoterapeuti, alaturi de cadrele medicale, putem sa acordam ajutor acolo unde este nevoie.
Articol scris de Madeleine Negoita, Psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentala. Pentru programari, completeaza acest formular si vei fi contactat.