Cand mergi pentru prima data la medic te intrebi ce manevre ti se vor efectua si daca sunt dureroase sau nu. In randurile de mai jos, Dr. Cristina Maria Goanta, medic specialist ORL in Policlinica Enescu iti explica in ce constau cateva dintre cele mai frecvente manevre practicate in cabinetul de ORL si la ce sa te astepti de la ele.
Pentru inceput medicul ORL iti va cere detalii despre bolile pe care le-ai avut in trecut, despre cele de care sufera membrii apropiati ai familiei (parintii, fratii, surorile) si apoi despre regimul tau de viata (daca fumezi, consumi alcool, cafea sau alte droguri sau daca ai vreun medicament pe care il administrezi zilnic), dupa care va incepe evaluarea clinica.
Examenul nasului, gurii si al gatului
Cu ajutorul unui instrument numit specul nazal, medicul ORL inspecteaza fosele nazale, iar cu ajutorul speculului auricular analizeaza timpanul. Folosind un apasator de gura sunt investigate limba, dintii, omusorul (lueta), amigdalele palatine si alte parti anatomice de la nivelul orofaringelui. Apoi cu o oglinda de mici dimensiuni este examinat laringele (organul vorbirii). Toate aceste manevre sunt nedureroase, desi laringoscopia este descrisa de unii pacienti ca fiind „neplacuta”.
Laringoscopia – la ce sa te astepti
Vei sta drept in scaunul ORL si vei scoate limba afara cat poti de mult. Medicul iti prinde limba cu un tifon. Aceasta manevra permite doctorului sa vizualizeze mai clar baza limbii si laringele. Doctorul va pune o oglinda mica in spatele gatului si cu ajutorul unei lumini se uita la imaginea oglindita. Apoi trebuie sa rostesti „eeeeee” sau „iiiiiiiiiii” pentru ca medicul sa observe miscarea corzilor vocale. Aceasta examinare dureaza in medie 5-10 minute.
Ce senzatie ai in timpul laringoscopiei?
Este posibil sa ai un reflex de voma atunci cand este plasata oglinda in gat. S-ar putea sa simti un disconfort cand medicul te trage de limba. Daca se foloseste un spray anestezic, s-ar putea ca acesta sa aiba un gust amar.
Endoscopia nazala si laringiana – la ce sa te astepti
Daca medicul observa o modificare la nivelul foselor nazale sau daca are motive sa vizualizeze zona din spatele nasului, acesta va solicita o examinare endoscopica in cadrul careia cu ajutorul unei camere video iti va vizualiza de aproape zonele de care este interesat.
Cele mai frecvente manevre de acest tip sunt endoscopia nazala si laringiana cu tija rigida si videofibroscopia flexibila.
Endoscopia nazala se efectueaza cu o tija foarte subtire si cu o anestezie locala in prealabil si ajuta medicul sa vizualizeze interiorul foselor nazale si zona din spatele nasului numita cavum (sau rinofaringe).
Endoscopia laringiana se efectueaza tot cu ajutorul unei tije si ajuta medicul sa vizualizeze corzile vocale.
Alte manevre ce pot fi efectuate in cabinet sunt cele de examinare a nervilor cranieni si teste vestibulare pentru investigarea problemelor de echilibru. Daca auzul este scazut, medicul tau iti va recomanda efectuarea unei audiograme si eventual a unei impedante.