Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID -19 si fumatul: cat de periculoasa este aceasta asociere

Efectele negative ale consumului de tutun asupra sanatatii sunt bine stabilite. Anual, pe glob, 8 milioane de oameni mor din cauza fumatului. Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru boli cardiovasculare, boli cronice respiratorii, cancer, diabet si hipertensiune arteriala. De asemenea, este un factor de risc pentru evolutia severa si decesul prin boli infectioase respiratorii.

In pandemia COVID-19, daca esti fumator, tu sau cei dragi din preajma ta probabil ca aveti o serie de intrebari despre legatura dintre fumat si COVID-19:

  • Tutunul sau nicotina ar putea reduce riscul de COVID-19?
  • Sunt fumatorii mai susceptibili sa se infecteze cu virusul SAR-CoV-2 (virusul care provoaca COVID-19)?
  • Fac fumatorii forme mai severe de COVID-19? Au un risc mai mare sa decedeze?
  • Daca fumez, inclusiv daca folosesc tigara electronica pot transmite altor persoane noul coronavirus?

Am citit ca ar exista o legatura intre tutun si nicotina si preventia si tratamentul pentru COVID-19? Este adevarat?

Efectul fumatului asupra infectiei cu SARS-CoV-2 este un subiect delicat si complex care ar trebui abordat meticulos inainte de a transmite mesaje care ar putea fi interpretat gresit.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) evalueaza constant noi studii despre legatura dintre consumul de tutun, consumul de nicotina si COVID-19. OMS indeamna medicii, oamenii de stiinta si mass-media sa fie prudenti cu privire la amplificarea afirmatiilor nedovedite ca tutunul sau nicotina ar putea reduce riscul de a face COVID-19. In prezent, nu exista informatii suficiente pentru a confirma orice legatura intre tutun sau nicotina in prevenirea sau tratamentul COVID-19. 

OMS subliniaza importanta unor studii sistematice, de inalta calitate si aliniate la standardele etice de cercetare stiintifica, subliniind ca promovarea unor observatii nedovedite ar putea avea un efect negativ asupra sanatatii. 

In plus, pentru a asigura calitatea stiintifica a unei lucrari a unui autor, aceasta trebuie sa treaca prin evaluarea facuta de alti experti din domeniu, proces care poarta numele de peer-review („studii evaluate de colegi”). Astfel, se incurajeaza ca autorii sa depuna efort pentru a produce studii de inalta calitate care sa aduca un progres in domeniul respectiv. 

Rapoartele stiintifice preliminare preluate de media care nu sunt evaluate de colegi nu ar trebui sa fie considerate concludente, sa ghideze practica clinica si comportamentul legat de sanatate sau sa fie tratate ca informatii certe.

Daca sunt fumator sunt mai susceptibil sa ma infectez cu virusul SAR-CoV-2?

Pana in prezent, nu exista studii peer-review care sa stabileasca riscul de infectie cu SARS-CoV-2 in randul fumatorilor. Acest domeniu de cercetare necesita studii populationale, bine concepute, care sa fie controlate in ceea ce priveste factorii de risc care ar putea duce la informatii eronate, cum ar fi varsta si alti factori relevanti.

Daca sunt fumator am un risc mai mare sa fac o forma mai severa de COVID-19 si sa fiu spitalizat?

S-a observat ca pacientii care au deja boli cronice pulmonare sau boli cardiovasculare au un risc crescut de a face forme severe de COVID-19. 

Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca fumatorii prezinta un risc mai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumatorii si ca in cazul pacientilor spitalizati, fumatul este, de asemenea, asociat cu severitatea COVID-19 - pacientii necesita internarea in sectia ATI si ventilatie mecanica si evolutia bolii poate duce in final la deces. 

COVID-19 este o boala infectioasa care afecteaza in primul rand plamanii. Fumatul reduce capacitatea pulmonara si creste riscul de a face infectii respiratorii si poate creste severitatea bolilor respiratorii. Un raport publicat in martie de Centrul European pentru Controlul Bolilor a identificat fumatorii ca fiind un „grup vulnerabil” la infectia cu COVID-19 din cauza „susceptibilitatii mai mari” a receptorilor ACE2 la noul virus. Se stie ca fumatul in prezent produce la aceste persoane un numar mai mare de receptori ACE2 care sunt principalii receptori care permit virusului sa intre in celula respiratorie si sa determine o infectie activa -  un mecanism unic al acestui virus. 
 
De asemenea, exista dovezi ca pacientii cu COVID-19 care prezinta simptome mai severe au adesea complicatii la nivelul inimii.  Aceasta relatie intre COVID-19 si afectarea cardiovasculara este importanta, deoarece consumul de tutun si expunerea la fumatul pasiv sunt cauzele majore de boli cardiovasculare la nivel global. Impactul infectiei cu virusul SAR-CoV-2 asupra sistemului cardiovascular ar putea astfel agrava afectiunile cardiovasculare preexistente. In plus, un sistem cardiovascular slabit in randul pacientilor fumatori cu COVID-19 ii face pe acestia mai vulnerabili la a avea simptome mai severe, crescand astfel riscul pentru acei pacienti.

Daca fumez, inclusiv daca folosesc tigara electronica pot transmite altor persoane noul coronavirus?

Da, prin doua moduri:

  • Daca o persoana care fumeaza sau vaporizeaza (foloseste tigara electronica) are COVID-19, dar nu prezinta simptome, este mai probabil sa raspandeasca virusul prin tuse. Persoanele care fumeaza ar putea confunda, de asemenea, o „tuse a fumatorului” cu tusea din boala COVID-19
  • Fumatul de tigarete si tigara electronica implica contactul mana la gura. Acest lucru face ca virusul sa se raspandeasca mai usor de la gura la maini si astfel pe alte suprafete

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatii:

www.who.int 
www.cedars-sinai.org   
www.erj.ersjournals.com 
www.medscape.com 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer