Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19: cum a evoluat noul coronavirus dupa aproape 1 an 

Dupa aproape 1 an, virusul SARS-CoV-2, noul coronavirus care cauzeaza boala COVID-19, a strabatut lumea si a imbolnavit peste 90 de milioane de oameni, dintre care peste 2 milioane au decedat. Pe masura ce s-a adaptat la numeroasele gazde umane, a suferit mutatii transformandu-se in mai multe grupuri majore sau tulpini.

Maparea si intelegerea acestor modificari ale virusului (mutatiilor) este cruciala pentru dezvoltarea strategiilor de combatere a COVID-19.

8 tulpini principale ale SARS-CoV-2

Reuters a analizat peste 185.000 de genoame care se gasesc in baza de date dedicata COVID-19 - GISAID - Global Initiative on Sharing Avian influenza Data - care colecteaza la nivel global datele genetice ale noului coronavirus ca sursa valida de informatii pentru oamenii de stiinta pentru a monitoriza progresia modificarii virusului si a pandemiei. 

Analiza a aratat ca pana in prezent sunt 8 tulpini principale ale SARS-CoV-2:

  • Tulpina L - este tulpina originala, detectata in orasul chinez Wuhan in decembrie 2019 (tulpina L aproape a disparut in prezent)
  • Tulpina S  - la inceputul anului 2020 s-a produs o mutatie cu aparitia tulpinei S
  • Tulpinile V si G - au urmat alte mutatii cu aparitia acestor doua noi tulpini (Tulpina G a suferit mutatii ulterioare cu aparitia unor subgrupuri GR, GH si GV; Tulpina dominanta in prezent este tulpina G; Subgrupul GV este dominant in Europa in prezent; Acest lucru este important, deoarece tulpinile G includ o mutatie care inlesneste legarea proteinei S (S vine de la „Spike”, aspectul caracteristic, cu “tepi” al virusului) de receptorii de pe celulele din organism, ceea ce ar putea creste probabilitatea de infectare si transmitere a virusului)
  • Tulpina VUI 202012/01 (Variant Under Investigation, 2020, luna 12, varianta 01) cunoscuta si sub denumirile de VOC-202012/01 (Variant of Concern 202012/01) sau B.1.1.7 - a fost identificata in decembrie 2020 in Marea Britanie; se pare ca se caracterizeaza printr-o rata de transmitere mult mai mare comparativ cu alte tulpini
  • Tulpina O - mai multe mutatii diferite rare care au fost grupate impreuna sub aceasta tulpina

Ce este o mutatie

O mutatie este o schimbare in materialul genetic al virusului. 

Genomul SARS-CoV-2 este un set complet de instructiuni genetice inscrise intr-un cod care are 30 000 de „litere” (30 000 de nucleotide). Cercetatorii chinezi au facut publica secventa materialului genetic al virusului SARS-CoV-2 pe 11 ianuarie 2020.

Mutatia genetica este o caracteristica normala in ciclul de viata al unui virus. Atunci cand un virus se multiplica in interiorul celulei infectate, se produc milioane de copii care vor infecta mai departe alte celule ale organismului gazda si care se vor transmite de la acea persoana la alta. Deoarece acest proces se produce la o rata foarte crescuta, riscul de aparitie a "greselilor" de copiere - a mutatiilor - este foarte mare. Mici mutatii sunt deci, normale.

Spre deosebire de alte virusuri ARN, o particularitate a noului coronavirus o reprezinta faptul ca acesta dispune de un sistem de corectare a copierii (proof reading). Asta inseamna ca atunci cand se replica se face corectia copierii, ceea ce inseamna o probabilitate mai mica de aparitie a mutatiilor genetice, cum se intampla, de exemplu, in cazul virusului HIV.

De ce sunt importante mutatiile

Baze de date precum GISAID pot urmari mutatiile in genomul noului coronavirus, permitand oamenilor de stiinta sa determine cand se formeaza noi tulpini majore. Rareori mutatiile rezultate produc o tulpina virala mai periculoasa. Pana acum au fost descoperite mii de mutatii, probabil in jur de 10.000 in momentul acesta. Majoritatea nu au vreo semnificatie, insa este imposibil sa prezici cand si cum o astfel de mutatie va determina aparitia unei tulpini de virus care sa fie mai usor de transmis sau fata de care vaccinurile concepute pana in prezent sa nu-si mai indeplineasca rolul. 

Urmarirea raspandirii mutatiilor

La inceputul pandemiei, virusul s-a raspandit relativ repede in intreaga lume, fiind introdus („importat”) in mod repetat in regiuni diferite de pe glob si determinand aparitia unor focare noi. In aceasta perioada de inceput a pandemiei, in probele evaluate de GISAID a fost identificat un mix de mai multe tulpini diferite de virus. Pe masura ce tarile au inceput sa-si inchida granitele, mai putine tulpini noi au fost introduse in acea regiune. 

Astfel, in Asia, tulpina L originala a persistat mai mult timp, deoarece multe tari, inclusiv China, si-au inchis rapid granitele si astfel s-a restrans miscarea persoanelor. In schimb, America de Nord si Europa nu au restrictionat la fel de mult miscarea, cel putin initial, ceea ce a permis tulpinilor G sa se raspandeasca - si sa apara mutatiile cu producerea subgrupurilor - intr-un ritm mult mai rapid.

In tarile in care au fost prezente tulpinile G mai rezistente, acestea au inceput sa fie dominante. 

Tulpinile G sunt dominante acum

In lume, tulpinile G sunt dominante acum. Aparitia tulpinilor G coincide cu aparitia noilor valuri de cazuri. 
De exemplu, in Australia, in timpul celui de-al doilea val de cazuri, tulpinile G au fost prezente in aproape toate esantioanele, indicand ca tara a eliminat efectiv transmiterea tulpinilor anterioare L si S printr-o serie de masuri de distantare fizica. Toate noile infectari au fost provocate de oameni care s-au intors din strainatate si nu au respectat carantina.

In SUA, care este tara cu cel mai mare numar de infectari si decese, majoritatea infectarilor din valurile 1, 2 si 3 au coincis cu cresterea esantioanelor care au evidentiat toate cele 3 tulpini G.

Si in India, modelul este similar, cresterea constanta a infectiilor din iunie pana in septembrie urmand curba de aparitie a subgrupurilor G.

Cea mai noua tulpina 

Cea mai recenta mutatie care a aparut este tulpina VUI 202012/01 (Variant Under Investigation, 2020, luna 12, varianta 01), denumita si VOC-202012/01 (Variant of Concern 202012/01) sau linia B.1.1.7. Primele cazuri au fost depistate in Marea Britanie in 20 septembrie. Se crede ca aceasta varianta are o rata de transmitere mult marita comparativ cu celelalte variante. Pana in prezent nu sunt evidente care sa sustina faptul ca aceasta varianta de virus ar cauza o mortalitate mai mare sau ca ar fi influentata diferit de vaccinurile sau de tratamentele in uz. In 20 decembrie 2020, Public Health England a confirmat ca nu exista evidente care sa sugereze ca noua varianta ar fi rezistenta la actiunea vaccinului Pfizer–BioNTech utilizat in prezent. 

Optimism rezervat

Pana in prezent, SARS-CoV-2 a suferit lent mutatii, permitand oamenilor de stiinta si factorilor de decizie sa poata sa ia masuri in timp real.  Aceste mutatii nu au dus la aparitia unor tulpini care sa fie rezistente la noile vaccinuri. De altfel, un studiu efectuat de Sheffield University si Harvard University a aratat ca tulpinile G ar putea prezenta o tinta mai buna pentru aceste vaccinuri, deoarece au mai multe proteine-S pe suprafata lor, care reprezinta tinta anticorpilor indusi de vaccin. 

„Trebuie sa ramanem vigilenti si sa continuam sa monitorizam noile mutatii, in special pe masura ce vaccinurile incep sa fie folosite”, a declarat Lucy van Dorp, cercetator la University College of London Genetics Institute, co-autor al unui studiu care a identificat peste 12.700 de mutatii ale virusului SARS-CoV-2.

Iar cea mai buna metoda de evitare a modificarilor care ar face virusul sa devina rezistent la vaccin ramane limitarea transmiterii si raspandirii acestuia, ceea ce ar reduce sansa de a suferi mutatii.  

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informare:

Text adaptat dupa articolul How the novel coronavirus has evolved, autori Jitesh Chowdhury, Simon Scarr si Jane Wardell, www.reuters.com 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Articol actualizat la data de 15.01.2021