Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copil introvertit versus copil extravertit. Avantaje si dezavantaje ale fiecarui stil temperamental

Articol de Psiholog Monica Bolocan
Copil introvertit versus copil extravertit. Avantaje si dezavantaje ale fiecarui stil temperamental

Temperamentul este scris in codul nostru genetic si ne marcheaza comportamentul pe tot parcursul vietii inca de cand ne nastem. Desi nu poate fi schimbata, tendinta temperamentala poate fi modelata cu grija, prin educatie, respectand insa inclinatia naturala a copilului catre introversie sau extraversie. Este important ca parintii sa aprecieze corect temperamentul copilului lor pentru a intelege mai bine modalitatile prin care acesta comunica si invata si a-i oferi experientele educationale de care are nevoie.

Copiii mici nu au control asupra preferintei lor comportamentale si de aceea parintii pot genera multa frustrare atunci cand le cer acestora sa se comporte intr-un mod care vine in contradictie cu temperamentul lor. Cu timpul, acest lucru poate afecta echilibrul emotional al copiilor si poate chiar sa duca la dezvoltarea unui “sine fals” si la foarte multe probleme psihologice mai tarziu.

In mod obisnuit cele doua tipuri temperamentale principale – introvert si extravert – coexista in fiecare persoana, avand ponderi variabile. Nu exista individ exclusiv introvert sau exclusiv extravert in toate situatiile vietii, in multe cazuri manifestandu-se ambele stiluri temperamentale. Exista insa tendinte dominante, fiecare cu plusurile si minusurile lor in egala masura. Totusi, lumea in care traim este dominata numeric de extraverti, unele studii aratand un raport de 3:1. Din acest motiv, copilul cu temperament introvert cere o atentie speciala din partea parintilor, existand riscul de a fi neinteles sau fortat sa se schimbe pentru a fi “la fel ca majoritatea”.

Copiii cu temperament introvert

Avantaje si dezavantaje:

Copiii introvertiti se adapteaza mai greu la situatiile noi, au nevoie de timp de gandire inainte de a raspunde sau actiona si le place sa observe inainte de a incerca ei insisi ceva. De asemenea, prefera activitatile individuale sau in grupuri mici, au nevoie de spatiul lor privat si vorbesc cu greu despre gandurile si emotiile lor. Adesea sunt gresit interpretati ca fiind timizi, rezervati, nesociabili si incapatanati. In schimb, sunt capabili de relatii personale profunde, de durata. Se simt bine cu ei insisi, si nu au probleme sa petreaca timpul in singuratate. Sunt de incredere si isi tin promisiunile. Avand bunul obicei de a gandi inainte de a actiona, in general iau deciziile corect. Mai mult, nu au nevoie de altii pentru a lua decizii, bazandu-se pe propriile resurse. De asemenea, invata mai mult pentru ca au rabdare sa asculte.

Copiii cu temperament extravert

Avantaje si dezavantaje:

Copiii extraverti iubesc varietatea in actiuni si activitati, vorbesc in timp ce gandesc, actioneaza inainte de a gandi, prefera activitatile de grup, zgomotoase si pline de actiune, au nevoie permanenta de a interactiona cu ceilalti, isi impartasesc cu usurinta emotiile si gandurile. Sunt descrisi ca vorbareti, agitati, obositori, superficiali. Se pricep sa poarte conversatii si au multa energie pe care o imprima si celorlalti. Sunt adesea amuzanti si impulsivi, luand repede decizii si actionand fara sa se gandeasca prea mult. Pentru ca vorbesc in timp ce gandesc, altii stiu ce le trece prin minte, fiind ca o carte deschisa. Isi fac repede prieteni si ii pierd la fel de repede. Sunt convingatori, si fac ca lucrurile sa se intample repede. Datorita unui mod superficial de a culege si analiza informatiile, risca adesea sa ia decizii gresite sau sa spuna lucruri nepotrivite. Se supara repede dar au avantajul ca le trece repede supararea.

Text: Psih. Monica Bolocan, Psiholog clinician si educational adulti si copii