Laparoscopia este o metoda de chirurgie minim invaziva. Laparoscopia este termenul folosit pentru operatii la nivelul organelor abdominale si genitale interne.
Chirurgia minim invaziva se refera la acele operatii care se efectueaza complet sub ghidaj endoscopic, fara sa mai fie nevoie de practicarea unor incizii mari pentru a patrunde intr-o cavitate a corpului. Cu aceasta metoda, chirurgii pot inspecta in intregime zona respectiva si efectua o serie de manevre chirurgicale prin trei sau mai multe incizii mici, de aproximativ 0.5–1.5 cm.
In trecut, de exemplu, operata clasica de indepartare a colecistului (colecistectomia) se realiza printr-o taietura la nivelul peretelui abdominal de 10-25 centimetri, dureroasa, care impunea o spitalizare si o perioada de recuperare lunga. In prezent, prin patru mici incizii de doar 5-10 milimetri se deruleaza “clasica” deja colecistectomie laparoscopica.
Cum se efectueaza operatiile laparoscopice?
Operatiile laparoscopice sunt posibile ca urmare a progresului tehnologic care a permis dezvoltarea unor echipamente si instrumente endoscopice care pot fi introduse in organism prin incizii mici si care furnizeaza o imagine marita a cavitati examinate si permit efectuarea operatei.
Cel mai utilizat echipament endoscopic pentru chirurgie este compus din telescop – un tub optic cu diametru mic (5-10 milimetri), conectat cu o camera video si o sursa de lumina.
Datorita dimensiunii mici, acesta poate fi manevrat in zone care ar fi dificil sau imposibil de explorat in chirurgia clasica. In plus, chirurgul poate vizualiza o imagine marita a organelor si a interiorului cavitati pe un monitor special, ceea ce ii va permite sa vada structurile mult mai clar decat este posibil in operata “deschisa”.
Care sunt beneficiile operatiilor laparoscopice?
Chirurgul vede foarte bine structurile pe care le opereaza, se pot identifica si proteja elemente anatomice “nobile”, iar intreaga interventie are un mare grad de acuratete. “Respectul” pentru tesutul uman este asigurat si de utilizarea instrumentelor performante de electrochirurgie care permit evidenterea structurilor anatomice, coagularea si taierea lor.
Pentru pacient, chirurgia minim invaziva inseamna: un traumatism redus asupra organismului, mai putin sange pierdut, cicatrici mai mici si o nevoie redusa de a lua medicamente pentru durere. In comparate cu chirurgia “deschisa”, laparoscopia permite ca o gama foarte mare de interventi sa se efectueze cu durere postoperatorie minima. Complicatile datorate unor incizii mari sunt de asemenea diminuate.
Avantaje fata de interventa traditonala sunt semnificative:
- Complicatii minime
- Durere redusa
- Spitalizare scurta
- Refacere rapida
- Cicatrici mici
Ce tipuri de operatii laparoscopice se efecueaza?
Chirurgii nostri sunt specializati in chirurgia laparoscopica pentru o gama foarte mare de boli ale intregului sistem gastrointestinal, de la afectuni ale esofagului, stomacului, colonului, rectului si anusului, pana la boli ale ficatului, veziculei biliare, splinei, precum si afectuni ale glandelor suprarenale:
- Colecistectomie laparoscopica
- Apendicectomie laparoscopica
- Cura defectelor parietale abdominale: hernii si eventrati
- Chirurgia laparoscopica colorectala: colectomie, rezecte de rect cu sutura mecanica, amputate de rect
- Chirurgia laparoscopica a jonctunii eso-gastrice: achalazie, hernie gastrica transhiatala, reflux gastro-esofagian
- Splenectomie laparoscopica
- Tratamentul laparoscopic al chistului hidatic hepatic
- Suprarenalectomie laparoscopica
Pentru informatii despre serviciile de chirurgie in care se efectueaza interventii laparoscopice, costul, durata spitalizarii, pregatirea preoperatorie si analizele necesare poti suna la Call center 021 9886!
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager