Studiile arata ca omul modern care lucreaza la birou isi petrece, in medie, 9,3 ore asezat pe scaun, iar cele mai multe dintre aceste ore sunt petrecute, zi de zi, la serviciu. In conditiile in care ne petrecem cea mai mare parte a zilei pe scaun, invatarea si practicarea unei posturi corecte este esentiala pentru a evita problemele grave care pot surveni din neglijarea acestui aspect.
Potrivit specialistilor, cele mai frecvente afectiuni determinate de o postura incorecta sunt dereglarea tensiunii arteriale, durerile de cap, probleme articulare sau afectiuni ale coloanei vertebrale. Mai mult, timpul extins petrecut pe scaun poate duce si la o diminuare a capacitatii pulmonare cu pana la 30%. Asadar, o postura incorecta la care se adauga si un stil de viata sedentar in afara orelor petrecute la birou favorizeaza o degradare progresiva a sanatatii si, implicit, a scaderii calitatii vietii.
Ce presupune o postura corecta?
Postura corecta este data de alinierea biomecanica a corpului, ceea ce se traduce in alinierea si sustinerea capului, a umerilor si a coloanei vertebrale, astfel incat creste presiunea exercitata asupra incheieturilor si a muschilor.
Pasi pentru a avea o postura corecta la birou:
- Aseaza picioarele cu toata talpa pe podea. Picioarele atarnate pun o presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale
- Regleaza scaunul astfel incat genunchii sa fie indoiti la un unghi de 90 de grade
- Foloseste un suport lombar suplimentar, cum ar fi o perna lombara sau un scaun cu un spatar curbat. In ultima instanta, se poate folosi si un prosop rulat pentru a obtine suportul lombar suplimentar
- Pozitioneaza ecranul calculatorului astfel incat sa fie la nivelul ochilor
- Aseaza tastatura astfel incat sa nu solicite intinderea gatului si sa nu puna o presiune suplimentara asupra umerilor.
Sfaturi pentru a evita pericolele statutului prelungit pe scaun
Mentinerea unei pozitii corecte la birou este o realizare majora. Cu toate acestea, nu inseamna ca statul asezat pentru perioade extinse de timp, chiar si cu o postura corecta, este recomandat. Diabetul si bolile cardiovasculare sunt primele afectiuni care decurg din adoptarea unui stil de viata sedentar. Pentru reducerea riscurilor, urmeaza recomandarile:
- Ridica-te si plimba-te prin incapere, cel putin odata la 50 de minute
- Biroul la care poti lucra in picioare este o varianta de alternare a pozitiei
- Alterneaza scaunul cu o minge medicinala care stimuleaza muschii trunchiului si incurajeaza imbunatatirea posturii
- Periodic, sunt recomandate intinderi si fandari
- Practica exercitii de respiratie
Sugestiile de mai sus reprezinta o masura de preventie accesibila pentru evitarea afectiunilor grave care decurg dintr-un stil de viata sedentar.
Articol preluat din revista regionala a Retelei de Sanatate REGINA MARIA „Ne pasa de oameni, pentru zona de vest a tarii (Timisoara), editia iunie 2017
Sursa:
www.greatist.com