O tumora spinala este o masa de tesut anormal, care se dezvolta la nivelul coloanei vertebrale, fie la nivelul cordonului medular (tumori medulare), fie la nivelul vertebrelor (tumora vertebrala sau tumora extradurala). Celulele care formeaza tumora sunt celule anormale, care se dezvolta in afara mecansimelor uzuale de control a cresterii celulare. Tumorile spinale pot cauza durere, probleme neurologice si uneori paralizie. O tumora spinala poate fi amenintatoare de viata si poate cauza dizabilitate permanenta. Tratamentul tumorilor spinale poate include chirurgia, radioterapia, chimioterapia si alte medicamente, de cele mai multe ori, combinatii ale acestora. Evidentele indica rezectia chirurgicala a tumorilor medulare drept standardul de aur in tratamentul acestor afectiuni, chimioterapia si radioterapia fiind utilizate pentru tumorile cu grad de infiltratie mare in tesuturile invecinate sau pentru tumorile recurente.
Medicii neurochirurgi din cadrul Departamentului de Neurochirurgie Spinala si Cerebrala din Ponderas Academic Hospital, au experienta in tratamentul chirurgical al tumorilor spinale, fiind specializati pentru a utiliza tehnici chirurgicale cu minim de invazivitate, precum si neuromonitorizarea intraoperatorie continua, pentru a obtine cele mai bune rezultate in ceea ce priveste vindecarea si calitatea vietii pacientilor.
Tipuri de tumori spinale
Tumorile spinale pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). In functie de mecansimul de producere a tumorii se deosebesc doua tipuri de tumori spinale: primare (tumorile care au originea la nivelul tesuturilor coloanei vertebrale) si secundare - acestea sunt metastaze, tumori care apar initial la nivelul altor tesuturi ale organismului si care „migreaza” catre maduva spinarii.
Tumorile spinale mai pot fi clasificate in doua moduri principale: in functie de localizarea la nivelul regiunilor coloanei vertebrale, in axa longitudinala (cranio-caudala) – la nivel cervical, toracic, lombar, la nivelul sacrului sau in functie de localizarea la nivelul structurilor maduvei spinarii in raport cu membranele protectoare ale maduvei spinarii. Astfel, se deosebesc:
- Tumori intradurale intramedulare, localizate in interiorul maduvei spinarii. Din punct al localizarii in plan axial cel mai frecvent se intalnesc ependimoamele care se dexvolta din canalul ependimar, astrocitoamele care se dezvolta din astrocite (un tip de celule gliale, celule cu rol protectiv) si care au o pozitie excentrica, din mijlocul maduvei spinarii, sau tumori care pot fi localizate subapial (sub pia mater – stratul interior al foitei care acopera maduva).
- Tumori intradurale extramedulare localizate langa maduva spinarii, dar delimitate de dura mater (in interiorul foitei care acopera maduva spinarii). Desi nu iau nastere in interiorul maduvei spinarii, aceste tipuri de tumori pot afecta functia maduvei spinarii, cauzand compresie si alte probleme. Din punct de vedere histopatologic, tumorile extramedulare intalnite mai frecvent includ meningioamele, neurofibroamele si schwanoamele.
- Tumori extradurale, tumori care se dezvolta in afara durei mater, foita care acopera maduva spinarii) mai sunt numite si tumori vertebrale, sunt tumori care se intalnesc la nivelul tesutului osos. Sunt cele mai frecvente tumori ale coalanei vertebrale.
Simptomele tumorilor spinale
Pentru ca tumorile coloanei vertebrale pot afecta maduva spinarii sau radacinile nervoase, vasele de sange sau vertebrele, simptomele sunt diferite si apar mai ales pe masura ce tumorile cresc. Printre semnele si simptomele posibile se numara:
- Durerea la locul tumorii datorata cresterii acesteia
- Durerea de spate, care adesea iradiaza si in alte parti ale corpului
- Lipsa sensibilitatii la durere, caldura sau frig
- Incontinenta fecala sau urinara
- Greutatea de a merge, care uneori duce la caderi
- Durerea de spate care se agraveaza noaptea
- Pierderea sensibilitatii sau slabiciunea musculara, mai ales in brate sau in picioare
- Slabiciunea musculara, care poate fi moderata sau severa, in diferite parti ale corpului.
Durerea de spate este un simptom timpuriu al tumorilor spinale. Durerea se poate raspandi la nivelul soldurilor, picioarelor, talpilor sau bratelor si se poate agrava cu timpul – chiar si cu tratament.
Tumorile spinale au diverse grade de evolutie, in functie de tipul tumorii.
Tumorile vertebrle pot fragiliza structura osoasa, predipunand coloana la fracturi datorate unor traume minore.
Cand trebuie sa mergi la medic
Sunt multe cauze ale durerii de spate, iar multe dintre acestea nu sunt reprezentate de o tumora. Dar, pentru ca diagnosticul si tratamentul timpuriu sunt importante in tumorile spinale, mergi la medic imediat daca:
- Durerea de spate este persistenta si progresiva
- Durerea de spate nu are legatura cu un efort fizic
- Durerea de spate se agraveaza noaptea
- Ai un istoric de cancer si ai o durere noua de spate
- Daca ai si alte simptome generale care pot sa fie simptome de cancerul, cum ar fi starile de greata, varsaturile si ameteala.
Cere imediat ajutorul medical daca observi:
- Slabiciune musculara progresiva sau amorteala in picioare sau maini
- Modificari ale vezicii sau ale tranzitului intestinal.
Cauzele tumorilor spinale
Nu este clar de ce apar majoritatea tumorilor spinale primare. Specialistii in domeniu sunt de parere ca implicata este mutatia la nivelul unor gene. Dar nu se cunoaste daca aceste defecte genetice sunt congenitale sau apar cu timpul. Acestea ar putea fi cauzate de expunerea la anumite subtante chimice. In alte cazuri, tumorile spinale sunt asociate cu sindroame mostenite genetic precum neurofibromatoza de tip 2 sau boala Hippel-Lindau. Cele mai frecvente tumori ale coloanei vertebrale sunt secundare, metastaze.
Factori de risc
Tumorile spinale sunt mai frecvente la persoanele care au:
- Neurofibromatoza de tip 2. Aceasta este o afectiune genetica cauzata de tumorile benigne la ambele urechi sau la nervii acustici. Boala poate duce la pierderea progresiva a auzului la ambele urechi. Persoanele cu neurofibromatoza de tip 2 pot dezvolta tumora de canal spinal.
- Boala Von Hippel-Lindau este o afectiune rara, multisistemica, asociata cu tumorile vaselor (hemangioblastoamele) din creier, ale retinei sau ale maduvei spinarii sau cu diverse tumori la nivelul rinichilor sau glandelor suprarenale.
Complicatii
Tumorile spinale pot comprima nervii spinali, ceea ce duce la pierderea mobilitatii sau a sensibilitatii. Mai pot sa apara modificari in functia vezicii sau fecala. Lezarea nervilor poate fi permanenta. Totusi, depistarea timpurie si tratamentul instituit la timp pot preveni aceste complicatii.
Diagnosticul tumorilor spinale
Printre investigatiile recomandate in situatia in care medicul suspecteaza o tumora spinala astfel incat sa se stabileasca un diagnostic corect se pot regasi urmatoarele explorari imagistice:
- Examen RMN. Imagistica prin rezonanta magnetica spinala (IRM sau RMN) - foloseste campul magnetic puternic si unde de radiofrecventa pentru a obtine imagini ale maduvei spinarii, ale coloanei vertebrale si ale nervilor. De obicei, RMN-ul este testul indicat si preferat pentru diagnosticarea tumorilor spinale si ale tesuturilor inconjuratoare. Examinarea se poate face cu substanta de contrast. Nu sunt contraindicatii ale acestei investigatii, dar unele persoane pot avea claustrofobie, iar altele pot avea nevoie de anestezie.
- Tomografia computerizata (CT) foloseste un fascicul de raze X pentru a obtine imagini detaliate ale coloanei vertebrale. Uneori, se face cu substanta de contrast, pentru ca modificarile de la nivelul coloanei sa fie mai bine vizibile. Tomografia computerizata este folosita rar pentru a detecta tumorile spinale.
Singura modalitate prin care se poate stabili tipul exact de celule implicate in dezvoltarea tumorala este extragerea unei parti mici de tesut tumoral si examinarea anatomo-patologica a acestei portiuni. Obtinerea tesutului tumoral se face prin biopsie, dar uzual fragmentul tumoral va fi obtinut chiar in timpul interventiei chirurgicale de indepartare a tumorii, iar examinarea histopatologica a acestuia se va face dupa interventia chirugicala.
Tratamentul tumorilor spinale
Ideal este ca scopul tratamentului sa fie eliminarea completa a tumorii, insa acest obiectiv poate fi complicat de riscul lezarii permanente a maduvei spinarii si a nervilor inconjuratori. De asemenea, medicul trebuie sa ia in considerare varsta si starea generala de sanatate. In stabilirea planului de tratament, medicul mai tine cont si de tipul de tumora si de gradul ei de extindere.
Optiunile de tratament pentru majoritatea tumorilor spinale includ:
- Monitorizarea. Unele tumori spinale pot fi descoperite inainte de a cauza simptome – de obicei cand persoana este evaluata pentru alte probleme de sanatate. Daca tumorile mici nu cresc si nu pun presiune pe tesuturile inconjuratoare, poate sa fie nevoie doar de monitorizarea lor atenta. In timpul perioadei de observatie, medicul poate recomanda efectuarea la anumite intervale a unei tomografii computerizate sau a unui RMN.
- Interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii este adesea tratamentul ales pentru tumorile care pot fi indepartate cu un risc minim de lezare a maduvei spinarii sau a nervilor inconjuratori si este tratamentul de prima intentie cu scop curativ.
Totusi, rezectia chirurgicala a tumorii, considerata a fi standardul de aur pentru tratamentul majoritatii tumorilor intramedulare, datorita dificultatii efectuarii sale, recunoscute in randul specialistilor, ar trebui efectuata in clinici unde echipa care intervine are experienta in managementul acestor cazuri.
In cadrul Departamentului de Neurochirurgie Spinala si Cerebrala din Ponderas Academic Hospital echipa de medici neurochirurgi utilizeaza cela mai noi tehnici si instrumente speciale care permit neurochirurgilor sa ajunga in locuri considerate pana acum inaccesibile. Microscoapele cu putere mare de amplificare a imaginii folosite in microchirurgie permit diferentierea mai usoara a tumorii fata de tesutul sanatos.
Medicii neurochirurgi din Ponderas Academic Hospital pot, de asemenea, sa monitorizeze functia maduvei spinarii sau a nervilor importanti in timpul operatiei, minimizand astfel riscurile ca acestia sa fie lezati.
Tratamentul chirurgical al tumorilor coloanei vertebrale si maduvei spinarii depinde foarte mult de gradul de delimitare a tumorii fata de tesuturile din jur, practic de posibilitatea obtinerii unui plan de disectie bun.
Interventiile chirurgicale pot sa fie urmate de radioterapie sau chimioterapie sau de ambele.
Recuperarea dupa operatia chirurgicala poate dura cateva saptamani sau mai mult, in functie de procedura. Pacientul poate experimenta o pierdere temporara a senzatiilor sau alte complicatii, de exemplu sangerarea si lezarea tesutului nervos.
Radioterapia poate fi folosita pentru a indeparta ramasitele tumorii aparute dupa operatia chirurgicala, pentru a trata tumorile inoperabile sau pentru a trata acele tumori care sunt considerate prea riscante pentru tratamentul chirurgical.
Pot fi prescrise medicamente pentru a tine sub control efectele secundare precum greata si varsaturile.
Uneori, doza de radiatii poate fi ajustata pentru a minimiza lezarea tesutului sanatos si pentru a creste eficienta terapiei. Modificarile pot varia de la simpla schimbare a dozei de radiatii pana la folosirea unor tehnici sofisticate precum radioterapia conformala 3D.
Chimioterapia. Tratament standard pentru multe tipuri de cancer, chimioterapia foloseste medicamente care sa distruga celulele canceroase sau pentru a opri inmultirea acestora. Medicul va decide care medicament ti se potriveste si daca va fi administrat ca unic tratament sau in combinatie cu radioterapia.
Printre efectele secundare ale chimioterapiei se numara oboseala, varsaturile, caderea parului si riscul crescut de infectii.
Alte medicamente. Pentru ca tratamentul chirurgical si radioterapia, la fel ca si tumora in sine cauzeaza inflamatie la nivelul maduvei spinarii, medicii prescriu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia, fie dupa operatie, fie in timpul radioterapiei.
Corticosteroizii sunt indicati doar pentru o scurta perioada, pentru a evita efectele adverse precum slabiciunea musculara, osteoporoza, hipertensiunea, diabetul si riscul de infectii.
Pacientii diagnosticati cu o tumora la nivelul coloanei vertebralei sunt evaluati initial in Ponderas Academic Hospital in cadrul unei comisii multidisciplinare (neurochirurg, chirurg toracic, chirurg generalist, radioterapeut, oncolog, urolog etc.) – tumorboard, pentru a stabili un plan terapeutic personalizat, plan teraputic care poate include sau nu chirurgia leziunii, radio- si/sau chimioterapie, sau o combinatie a acestor metode.
Surse:
Intramedullary spinal cord tumors: a review of current and future treatment strategies *Matthew K. Tobin, Joseph R. Geraghty, Herbert H. Engelhard, Andreas A. Linninger, Ankit I. Mehta, Neurosurg Focus 39 (2):E14, 2015. www.thejns.org
Intramedullary Spinal Cord Tumors, Alfred T Ogden, Thomas L Francavilla, Francisco Talavera, Ryszard M Pluta, Brian H Kopell, Duc Hoang Duong, Medscape, 2015
www.mayoclinic.org
www.aans.org