Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Centella asiatica: un ingredient popular de ingrijire a pielii mai putin cunoscut

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Centella asiatica este o planta medicinala care a fost folosita in medicina traditionala de mii de ani. Oamenii pot beneficia de compusii din Centella asiatica deoarece cercetarile sugereaza ca acestia pot stimula productia de colagen si au proprietati hidratante, antiinflamatorii, anti-imbatranire, antioxidante si anticelulitice. Drept urmare, aceste calitati fac din planta un ingredient popular si potential util in produsele de ingrijire a pielii.

Centella asiatica este eficienta pentru a trata rani minore, cicatrici hipertrofice si arsuri si este un ingredient comun al cosmeticelor topice care se aplica pe pielea fotoimbatranita, cu celulita sau vergeturi. De asemenea, unele cercetari indica faptul ca poate fi utilizata in tratamentul psoriazisului si al sclerodermiei. Este folosita in preparate cosmetice sub forma de creme, lotiuni si seruri. 

Ce este Centella asiatica?

Centella asiatica (C. asiatica) este o planta erbacee din zonele temperate si tropicale mlastinoase din multe regiuni ale lumii. Creste in Asia, in principal in India, Pakistan, Madagascar, in Africa ecuatoriala, America Centrala si in regiunea tropicala a Oceaniei. 

Centella asiatica este cunoscuta sub diverse denumiri in regiunile sale de raspandire, ca de exemplu, Gotu Kola, Cica, Centura indiana sau Brahmi. De asemenea, se mai numeste si Tiger Grass („Iarba tigrului), deoarece legenda spune ca tigrii se rostogolesc in ea cand sunt raniti. 
 
Planta Centella asiatica a fost folosita ca „panaceu” (medicament despre care se credea in trecut ca vindeca orice boala) incepand cu 3000 de ani in urma in China, India, Africa, Filipine, Sri Lanka si Madagascar. In China, Centella Asiatica este cunoscuta drept „elixirul miraculos al vietii”. Este denumita si „planta longevitatii”. 

Planta este comestibila si este un ingredient principal al multor preparate din diverse bucatarii. Poate fi consumata in salate de legume, ca garnitura si in diverse feluri de mancare. De asemenea, din frunzele de Centella se prepara bauturi si ceaiuri.   

In medicina traditionala chineza, africana si ayurvedica, planta C. asiatica a fost folosita in special in afectiuni dermatologice, pentru a trata ranile minore, arsurile, cicatricile hipertrofice si ca agent antiinflamator, in special in eczeme. De asemenea, este recomandata ca medicament antipiretic (pentru scaderea febrei), diuretic, reumatic, antibacterian, antiviral, in tratamentul insuficientei venoase si pentru imbunatatirea functiilor cognitive, ameliorarea anxietatii si ca agent anticancerigen. 

In secolul al XIX-lea, C. asiatica si extractul de C. asiatica au fost incluse in Farmacopeea Indiana. Datorita proprietatilor medicinale ale plantei a fost incorporata treptat in alte Farmacopei: Farmacopeea Britanica de Ierburi, Farmacopeea Chineza, Farmacopeea Olandeza, Farmacopeea Germana, Farmacopeea Europeana Martindale, Farmacopeea Franceza, Farmacopee Italiana si Farmacopeea Poloneza. Farmacopeea este un tratat care cuprinde datele oficiale privind descrierea si formulele de preparare ale medicamentelor, precum si modul lor de conservare si de utilizare.
 

Compozitia chimica a plantei Centella asiatica

Cei mai importanti constituenti izolati din C. asiatica sunt saponinele triterpenoide cunoscute sub numele de centelloizi care pot reprezenta 1% pana la 8% din toti constituentii C. asiatica. Cei mai importanti compusi datorita activitatii lor farmacologice sunt:

  • Asiaticozidul
  • Madecassozidul
  • Acidul asiatic 
  • Acidul madecassic 

Centella mai contine si alte componente, inclusiv uleiuri volatile (0,1%), flavonoide, taninuri, fitosteroli, aminoacizi si zaharuri.
 

Beneficiile Centella asiatica in ingrijirea pielii

Ajuta la vindecarea ranilor si a arsurilor

Centella asiatica este eficienta in tratarea ranilor, chiar si in ranile infectate, precum si a arsurilor si a cicatricilor hipertrofice postoperatorii. Acidul asiatic, acidul madecasic, asiaticozidul si madecassozidul sunt componentele principale ale C. asiatica responsabile de vindecarea ranilor, deoarece determina o crestere semnificativa a sintezei de colagen si o scadere a inflamatiei.

Unele studii au arata ca extractele de apa din plante de Centella asiatica prezinta, de asemenea, activitate anti-psoriazica si exercita un efect benefic in tratarea sclerodermiei.

Incetineste imbatranirea pielii

Ca preparat cosmetic, C. asiatica a fost folosita ca agent anti-foto-imbatranire eficient, in principal datorita imbunatatirii sintezei de colagen, a carui cantitate in piele scade oricum odata cu inaintarea in varsta (imbatranirea cronologica). Fotoimbatranirea inseamna deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la radiatiile solare ultraviolete (UV). Responsabila pentru 90% din modificarile vizibile ale pielii, fotoimbatranirea este un rezultat direct al daunelor solare cumulative la care ai fost expus de-a lungul vietii. Centella asiatica contine substante fitochimice antioxidante care sunt importante pentru reducerea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi produsi de radiatiile UV asupra celulelor care alcatuiesc pielea.

Folosirea cremelor care contin Centella asiatica determina o imbunatatire semnificativa a fermitatii, elasticitatii si hidratarii pielii. Aceste efecte s-ar datora madecassozidului, un cunoscut inductor al expresiei colagenului. In plus, daca se combina C. asiatica cu vitamina C, doi compusi activi caracterizati prin mecanisme diferite de activitate, se obtine un efect aditiv sau sinergic care determina remodelarea stratului superficial al dermului.

Amelioreaza aspectul inestetic de „coaja de portocala” din celulita

Centella asiatica este un ingredient comun al produselor cosmetice utilizate in celulita. Celulita, cunoscuta sub denumirea de liposcleroza sau popular „pielea in coaja de portocala”, este o modificare non-inflamatoare in tesutul adipos subcutanat. 

Aspectul de celulita al pielii se datoreaza aranjamentului in hipoderm (stratul profund al pielii) al celulelor grase (adipocitelor) si fibrelor de tesut conjunctiv. Celulita este o afectiune care afecteaza multe persoane, cel mai frecvent femei (80-90%), in special cand se asociaza cu obezitatea si cu un stil de viata sedentar, dar poate fi intalnita si la femeile slabe si mai rar la barbati si chiar si la copii. 

In tratamentul celulitei se aplica preparate care afecteaza tesutul adipos, tesutul conjunctiv si care imbunatatesc microcirculatia. Extractul de C. asiatica normalizeaza metabolismul care apare in celulele tesutului conjunctiv, prezinta activitate antiinflamatoare si drenanta si regleaza microcirculatia.

Cum sa folosesti Centella asiatica in rutina ta zilnica

Centella asiatica se gaseste sub forma unor variate produse cosmetice: demachiante, tonere, seruri si creme. Produsele cosmetice care contin Centella au adesea nuante de verde care ajuta la contracararea rosetii tenului inflamat. 

Efecte secundare

Centella asiatica aplicata in dozele recomandate nu este toxica si posibilele efecte secundare sunt rare. C. asiatica poate provoca reactii alergice locale si arsuri.

Asemanator oricarui ingredient de ingrijire a pielii, cel mai bine este sa discuti cu un medic dermatolog inainte de a face orice ajustari semnificative in rutina de ingrijire a pielii. De asemenea, asigura-te ca testezi orice produs care contine Centella asiatica (care ar putea fi etichetat ca cica, iarba de tigru sau gotu kola) inainte de a-l folosi pe fata.

Cum sa folosesti Centella asiatica in rutina ta zilnica

Centella asiatica se gaseste sub forma unor variate produse cosmetice: demachiante, tonere, seruri si creme. Produsele cosmetice care contin Centella au adesea nuante de verde care ajuta la contracararea rosetii tenului inflamat. 

Efecte secundare

Centella asiatica aplicata in dozele recomandate nu este toxica si posibilele efecte secundare sunt rare. C. asiatica poate provoca reactii alergice locale si arsuri.

Asemanator oricarui ingredient de ingrijire a pielii, cel mai bine este sa discuti cu un medic dermatolog inainte de a face orice ajustari semnificative in rutina de ingrijire a pielii. De asemenea, asigura-te ca testezi orice produs care contine Centella asiatica (care ar putea fi etichetat ca cica, iarba de tigru sau gotu kola) inainte de a-l folosi pe fata.
 

Surse de informatie:

  • www.health.clevelandclinic.org
  • www.ncbi.nlm.nih.gov 
  • www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • www.medicalnewstoday.com 
  • www.health.com