Majoritatea femeilor, chiar si cele in forma, au celulita - grasime care provoaca „gropite” la nivelul pielii. Celulita este o afectiune a pielii foarte frecventa, inofensiva, care provoaca un aspect de coaja de portocala pe coapse, solduri, fese si abdomen. Multe femei incearca, cu succes variabil, sa-si imbunatateasca aspectul pielii prin slabire, exercitii fizice, masaj si creme comercializate ca fiind anticelulitice. Sunt disponibile si optiuni de tratament dovedite medical, desi rezultatele nu sunt imediate si nu dureaza mult.
Ce trebuie sa stii:
- 80 - 90% dintre femei vor avea probabil celulita de-a lungul vietii.
- De obicei celulita afecteaza fesele si coapsele, dar poate aparea si in alte zone.
- Datorita aspectului sugestiv, celulita este denumita popular piele cu aspect de coaja de portocala, branza de vaci sau saltea matlasata.
- Sunt numeroase tratamente disponibile, insa efectul este in mare parte temporar.
- O dieta saraca in grasimi, renuntarea la fumat si un stil de viata activ pot ajuta la reducerea aparitiei celulitei.
Simptome
Celulita arata ca o piele cu gropite sau denivelari. Uneori este descrisa ca avand un aspect de branza de vaci, saltea matlasata sau coaja de portocala. Ai o forma usoara de celulita cand aspectul caracteristic al pielii apare doar atunci cand iti ciupesti pielea intr-o zona in care ai celulita, cum ar fi coapsele. Celulita care este mai severa face ca pielea in repaus sa para zbarcita si denivelata cu zone de ridicaturi si denivelari.
Medicii dermatologi clasifica celulita in 4 grade:
- Gradul I: Celulita nu este vizibila, insa incep deja sa apara modificarile timpurii.
- Gradul II: Celulita nu este vizibila atunci cand pielea este in repaus, dar devine evidenta atunci cand pielea este stransa sau cand incordezi muschii.
- Gradul III: Celulita este vizibila cand pielea este in repaus.
- Gradul IV: Celulita este pronuntat vizibila cand pielea este in repaus.
Celulita este frecventa la nivelul coapselor si feselor, dar poate sa apara si pe sani, abdomenul inferior si partea superioara a bratelor.
Cand sa mergi la medic
Tratamentul nu este necesar. Daca esti ingrijorata de aspectul pielii tale, discuta cu medicul dermatolog sau de chirurgie plastica despre optiunile de tratament.
Cauze
Cauza exacta a celulitei este necunoscuta. Aspectul de celulita al pielii se datoreaza aranjamentului in hipoderm (stratul profund al pielii) al celulelor grase (adipocitelor) si fibrelor de tesut conjunctiv.
Sexul
Celulita poate afecta atat barbatii, cat si femeile, insa este mult mai frecventa la femei, datorita distributiilor diferite de grasime, tesut conjunctiv si muschi. 80-90% dintre femei se vor confrunta cu celulita la un moment dat in viata lor. < 2% dintre barbati au celulita.
In majoritatea cazurilor celulita este prezenta la femei deoarece la acestea „arhitectura“ cutanata este diferita de cea a barbatilor. La femei, grasimea si tesut conjunctiv din stratul profund al pielii sunt aranjate vertical. Atunci cand adipocitele (celulele grase) se acumuleaza sau se maresc, devin inghesuite in spatiile delimitate de membranele fibroase fine orientate perpendicular pe suprafata pielii si vor impinge in sus pielea, rezultand formarea unor noduli sau cupole. In locurile unde exista puntile de tesut fibros, pielea este trasa in jos, formandu-se depresiuni (denivelari) in jurul cupolelor, dand aspectul caracteristic descris ca de „coaja de portocala” sau „saltea matlasata”. Pe de alta parte, la barbati, tesutul conjunctiv este sub forma de membrane mult mai groase, care se intrepatrund, avand o directie oblica, fiind ancorate in profunzime, de muschi.
Alti factori de risc pentru celulita sunt:
Factori hormonali
Hormonii joaca probabil un rol important in dezvoltarea celulitei. Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina au rol in producerea celulitei. Se crede ca pe masura ce estrogenul scade in apropierea menopauzei, se reduce si fluxul de sange in tesutul conjunctiv din piele. Circulatia redusa inseamna mai putin oxigen in zona, rezultand o productie mai scazuta de colagen. Celulele adipoase se maresc, de asemenea, pe masura ce nivelul de estrogen scade.
Acesti factori se combina si fac ca depozitele de grasime sa devina mai vizibile. Pe masura ce celulele de grasime marite sunt impinse printre fibrele de tesut conjunctiv mai rigide, care si-a pierdut elasticitatea, rezulta efectul familiar de coaja de portocala.
De asemenea, inaintarea in varsta determina ca pielea sa devina mai putin elastica, mai subtire si mai probabil sa se lase. Acest lucru creste riscul de aparitie a celulitei.
Factori genetici
Genele determina structura si textura pielii si tipul de corp al unei femei. Factorii genetici sunt implicati in rata metabolismului unei persoane, distributia grasimii sub piele si circulatia la nivelul pielii.
De asemenea, celulita are tendinta de a aparea la membrii aceleasi familii.
Varsta
Celulita apare mai frecvent dupa varsta de 25 de ani, insa poate sa apara imediat dupa pubertate, la adolescente, cand grasimea este distribuita la nivelul coapselor, feselor si soldurilor - zone comune pentru celulita. De asemenea, celulita este mult mai frecventa odata cu inaintarea in varsta, cand pielea isi pierde elasticitatea.
Greutatea corporala
Celulita este mai frecventa la persoanele supraponderale si obeze, cand aspectul de coaja de portocala devine mai evident, insa si persoanele slabe si in forma pot avea celulita.
Alimentatia si stilul de viata
Celulita nu este cauzata de „toxine”, desi un stil de viata sanatos poate ajuta la reducerea riscului. Exercitiile fizice si dieta pot ajuta la reducerea aspectului neplacut al celulitei. Persoanele care mananca prea multe grasimi, carbohidrati si sare si prea putine fibre au un risc crescut. De asemenea, celulita este mai frecventa la fumatori, la cei care nu fac miscare si la cei care stau intr-o singura pozitie pentru perioade lungi de timp.
Tratament
Care femeie nu ar vrea sa nu mai aiba celulita! Dorinta de a scapa de – sau cel putin de a diminua – celulita a condus la multe optiuni de tratament. Insa cu atat de multe tratamente, poate fi greu de stiut ce functioneaza si ce nu functioneaza. Pentru a afla, dermatologii au efectuat studii. Acestea arata ca, din fericire, unele tratamente pot face celulita mai putin vizibila - cel putin pentru o anumita perioada de timp.
Recomandarile Academiei Americane de Dermatologie privind tratamentul celulitei sunt:
Tratamente care ofera rezultate bune dovedite stiintific
Terapia cu unde acustice a celulitei:
- Studiile arata ca poate reduce aspectul celulitei.
- Dispozitivul genereaza unde acustice cu o energie crescuta, care determina ruperea partiala a puntilor fibroase care cauzeaza aparitia aspectului de coaja de portocala, caracteristic celulitei. In plus, se produce activarea metabolismului celulelor adipoase (adipocite), diminuand dimensiunea acestora. Grasimea acumulata in adipocite se elimina natural in sistemul limfatic.
- Sunt necesare mai multe sesiuni de tratament pentru a observa o ameliorare.
Tratamentul cu laser al celulitei:
- Pentru tratarea celulitei se folosesc diferite tipuri de tratamente cu laser.
- Tratamentul minim invaziv cu laser prin tehnologia Cellulaze presupune realizarea unei incizii mici de 2-3 mm la nivelul pielii prin care o fibra laser minuscula este introdusa sub piele. Cand laserul este declansat, energia laserului distruge benzile dure de tesut fibros de sub piele. In plus, poate ingrosa pielea, contribuind la obtinerea unui aspect mai fin al pielii.
- De asemenea, se realizeaza topirea grasimii subcutanate (lipoliza subdermala), realizandu-se o uniformizare a stratului de grasime. Grasimea in exces se poate indeparta prin lipoaspiratie.
- Laserul stimuleaza si rejuvenarea (tonifierea) pielii.
- Rezultate pot dura 6 luni sau 1 an, in cazul tehnicii Cellulaze, sau chiar mai mult.
Subcizia:
- Tehnologia se numeste Cellfina si se bazeaza pe o procedura denumita subcizie.
- Subcizia poate, de asemenea, trata cicatricile si ridurile.
- In timpul procedurii, medicul dermatolog introduce sub piele un dispozitiv sub forma de ac pentru a distruge benzile fibroase dure subcutanate care determina celulita. Astfel, celulele adipoase au mai mult spatiu pentru a se raspandi, ceea ce reduce denivelarile.
- Unele studii raporteaza o satisfactie a femeilor de pana la 99%.
- Rezultate pot dura 2 ani sau mai mult.
Eliberarea tisulara precisa cu vacuum:
- Procedura presupune inserarea sub piele a unor lame mici avand ca scop taierea benzilor fibroase, ceea ce permite adipocitelor sa se deplaseze in sus si sa umple zonele cu goluri.
- Un studiu de mici dimensiuni a demonstrat rezultate care au durat pana la trei ani. Este nevoie de studii suplimentare pentru a stii cat timp pot persista rezultatele.
Proceduri care ar putea avea un rezultat bun
Carboxiterapia:
- In timpul acestei proceduri medicale, se infuzeaza sub piele gazul dioxid de carbon (CO2). CO2 difera de monoxidul de carbon, care poate fi mortal.
- Posibilele efecte secundare ale carboxiterapiei sunt disconfortul in timpul procedurii si vanatai temporare.
- Studiile timpurii arata ca celulita este diminuata.
Creme si lotiuni:
- Studiile au evidentiat ca unele creme si lotiuni pot avea un efect asupra celulitei.
- Pentru a evita o eruptie cutanata de la o crema sau lotiune anticelulitica, testeaz-o pe o zona mica. Daca nu ai o reactie a pielii in 48 de ore, poti utiliza produsul pe o zona mai extinsa.
- Cremele care contin cafeina pot deshidrata celulele adipoase, facand celulita mai putin evidenta. Pentru a mentine rezultatele, va trebui sa aplici produsul in fiecare zi.
- Cremele care contin 0,3% retinol pot avea, de asemenea, un anumit efect asupra celulitei. Retinolul determina ingrosarea pielii, ceea ce poate reduce cantitatea de celulita pe care o vezi. Inainte de a sti daca retinolul are un efect in cazul tau, va trebui sa aplici produsul timp de cel putin 6 luni.
Endermologia:
- Este un tratament Spa care foloseste un aparat care realizeaza un masaj sub presiune - vacuum - aparatul executa miscari de "du-te/vino" pe suprafata corpului, in timp ce aspira o portiune de piele intre doua role motorizate.
- Studiile au rezultate contradictorii. Unele studii au aratat ca nu exista nicio diferenta, in timp ce altele ca celulita este redusa vizibil, insa rezultatele au fost temporare. Tratamentul trebuie continuat pentru mentinerea rezultatelor. Altfel, celulita tinde sa revina in decurs de 1 luna de la intreruperea tratamentului.
Ionitermia:
- Este un tratament Spa care foloseste o masca termica de alge in combinatie cu o procedura electroterapeutica. Aria tratata este invelita in plastic pe durata tratamentului.
- Deoarece nu exista studii independente publicate, este dificil de stiut daca aceasta procedura functioneaza. Unele femei afirma ca pielea lor se simte mai tonifiata, dar inca observa celulita. Altele nu observa nicio diferenta. Daca exista rezultate, acestea vor dura doar aproximativ 12-18 ore.
Radiofrecventa:
- Consta in aplicarea undelor de radiofrecventa care au efect de incalzire care distruge celulele adipoase.
- In Statele Unite, FDA a aprobat pentru tratamentul celulitei doar un dispozitiv care combina radiofrecventa cu terapia cu laser, aspiratie si masaj.
- Studii recente sugereaza ca la unele femei celulita se diminueaza. Totusi, rezultatul este de scurta durata si sunt necesare mai multe tratamente pentru a vedea aceasta schimbare minora.
- Dupa tratament, vanataile sunt frecvente. Acestea se estompeaza cu timpul.
Prea devreme pentru a trage o concluzie
Liposuctia asistata de laser:
- Liposuctia este o procedura medicala invaziva care functioneaza bine in cazul eliminarii unor cantitati mici de grasime.
- Nu este recomandata in cazul celulitei deoarece poate determina ca denivelarile sa devina mai evidente. Totusi, adaugarea unui tratament cu laser la liposuctie poate ajuta la eliminarea celulitei.
- Este nevoie de studii suplimentare pentru a stabili daca liposuctia asistata cu laser este eficienta.
Liposculptura cu ultrasunete:
- Este o procedura non-invaziva care distruge grasimea.
- Nu exista dovezi ca doar ultrasunetele pot reduce celulita. Cu toate acestea, atunci cand sunt combinate cu un alt tratament al celulitei, ultrasunetele pot reduce aspectul celulitei. Este nevoie de studii suplimentare pentru a evalua eficacitatea acestei proceduri pentru tratamentul celulitei.
Tratamente care nu sunt recomandate:
- Criolipoliza - este procedura de inghetare a tesutului adipos subcunatat. Desi poate fi foarte eficienta pentru a distruge buzunare mici de grasime nedorita, in prezent nu sunt studii care sa arate ca poate trata celulita.
- Mezoterapia - presupune efectuarea unor microinjectii in aria cu celulita prin care se introduc o serie de substante (cafeina, hormoni, enzime si extracte din plante). Deoarece fiecare medic foloseste un amestec unic de ingrediente, nu exista nicio modalitate de a sti ce ingrediente - daca exista - sunt eficiente. Putine studii arata ca mezoterapia functioneaza. Efectele secundare sunt frecvente si includ roseata si umflaturi sensibile sub piele, infectie, reactie alergica si modificari la nivelul pielii.
- Suplimentele alimentare - desi unele suplimente alimentare care contin ingrediente precum cafeina, extractul din seminte de struguri sau gingko biloba sustin ca ar reduce celulita, nu exista dovezi stiintifice in acest sens.
Un medic specialist dermatolog te poate ajuta sa te decizi ce este potrivit pentru tine
Inainte de a incepe orice tip de tratament cosmetic (care nu este necesar din punct de vedere medical), este intotdeauna bine sa consultati un medic dermatolog care are experienta in tratamentul celulitei. Rezultatele in cazul tau depind de priceperea si experienta persoanei care efectueaza tratamentul.
Stil de viata sanatos
Sa ai grija de sanatatea ta poate ajuta si la imbunatatirea aspectului celulitei:
- Scaderea in greutate si tonifierea muschilor pot ajuta la imbunatatirea aspectului pielii cu celulita.
- Activitatea fizica. Activitatile fizice cum ar fi cum ar fi yoga, Pilates, inotul, mersul pe jos, ciclismul, urcatul scarilor si dansul tonifica muschii si ajuta circulatia si drenajul limfatic.
- Dieta de detoxifiere. Aceasta dieta presupune reducerea consumului de alcool, cafeina, alimente rafinate, carbohidrati si grasimi saturate si evitarea fumatului, pastilelor de slabit, somniferelor, laxativelor si diureticele cu scopul de a slabi. Incurajeaza o hidratare adecvata si dieta bazata pe legume si fructe proaspete, alimente din cereale integrale, alimente bogate in fibre si nutrienti esentiali si acizi grasi. Singura, aceasta dieta nu va vindeca celulita, insa ar putea ajuta.
Surse de informatie:
www.medicalnewstoday.com
www.mayoclinic.org
www.aad.org
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor