Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Riscurile asociate folosirii cremelor de protecție solară

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată despre cremele de protecție solară (SPF) și cum acestea reprezintă un element esențial în orice rutină de îngrijire a pielii, mai ales în sezonul cald. Aceste produse sunt recomandate universal și promovate ca fiind vitale pentru prevenirea arsurilor solare, a îmbătrânirii pielii și a dezvoltării cancerului de piele. În pofida tuturor acestor beneficii esențiale pentru sănătate, există și potențiale riscuri asociate cu utilizarea lor, care, adesea, pot fi trecute cu vederea.

În cele ce urmează, vei putea explora posibilele riscuri asociate utilizării cremelor de protecție solară, având o perspectivă echilibrată asupra acestui subiect și luând decizii informate și asumate atunci când aplici aceste produse.

Importanța protecției solare (ce înseamnă SPF-ul și la ce se folosește)

Înainte de a discuta despre potențialele pericole asociate utilizării SPF-ului, este esențial să se evidențieze și importanța folosirii cremei cu factor de protecție solară (practic, ce este SPF-ul și care este importanța SPF-ului):

  1. Prevenirea arsurilor solare – o expunere excesivă la razele UV poate provoca o varietate de reacții adverse nedorite, de la arsurile temporare și până la deteriorarea ireversibilă a pielii;
  2. Reducerea riscului de cancer de piele – cel mai important efect benefic oferit de protecția solară este reducerea semnificativă a riscului de melanom și alte forme de cancer de piele;
  3. Prevenirea îmbătrânirii premature – pe termen lung, razele UV accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, ducând la apariția ridurilor și petelor pigmentare. 
  4. Un ultim aspect crucial de reținut este că toate aceste beneficii sunt obținute în urma aplicării unui SPF mineral sau chimic (cele două tipuri principale) și nicidecum a unei protecții solare naturale făcute în casă, întrucât filtrele trebuie testate și incluse într-un mod corect pentru a obține o protecție eficientă. 

👉 Pentru a afla mai multe informații despre beneficiile folosirii cremelor cu protecție solară, programează cât mai curând o consultatie cu medicul dermatolog

Posibile pericole ale utilizării cremelor de protecție solară (SPF)

Odată ce ai înțeles beneficiile utilizării SPF-ului, următorul pas este să afli exemplele de riscuri potențiale asociate:

Reacții alergice și iritații

Precum în cazul tuturor produselor cosmetice, unele persoane pot dezvolta reacții alergice la anumite ingrediente din cremele de protecție solară (cel mai adesea parfumuri, uleiuri esențiale, conservanți). Pentru a minimiza riscul, este recomandat să alegi produse hipoalergenice sau să apelezi la medicul dermatolog sau alergolog pentru a cunoaște exact produsele potrivite pielii tale.

O altă reacție adversă este dermatita de contact, caracterizată prin inflamație, tumefiere, roșeață și mâncărime a pielii. 

👉 Fie că deja știi că suferi de reacții alergice sau, pur și simplu, vrei să fii sigur că un produs cosmetic nou nu îți va provoca o reacție nedorită, este recomandat să efectuezi analize de alergologie, pentru a evalua răspunsul organismului tău. 

Efectele dăunătoare ale excipienților asupra sănătății

Anumite ingrediente din cremele de protecție solară, fiind absorbite prin piele, ajung în fluxul sanguin. Acest efect este documentat de autoritățile de reglementare, precum FDA și  EMA și se consideră că excipienții folosiți sunt siguri în concentrațiile utilizate în mod obișnuit.

Totuși, unele substanțe chimice ar putea avea efecte asupra sistemului endocrin. Nu uita, însă, faptul că beneficiile în prevenirea cancerului de piele sunt mai presus decât riscurile teoretice asociate cu posibilul efect dăunător al unor excipienți.

Deficit de vitamina D

Utilizarea frecventă și excesivă a cremelor de protecție solară poate împiedica sinteza naturală a vitaminei D în piele. Pentru a evita un deficit, poți considera expunerea moderată și în intervale orare cu indice UV scăzut, fără protecție, timp de câteva minute zilnic sau suplimentarea cu vitamina D.

Senzație de siguranță interpretată greșit

Multe persoane pot crede că aplicarea unei creme cu protecție solară este echivalentă cu o expunere sigură la soare oricând și oricât. Această senzație de siguranță poate duce la expuneri prelungite la soare, crescând riscul de arsuri și deteriorare a pielii.

Nu uita să folosești crema de protecție solară doar ca o resursă utilă și nu ca o formă sigură de expunere la soare.

Impact asupra mediului înconjurător

Unele ingrediente din cosmetice (printre care și cele din cremele de protecție solară) pot afecta mediul înconjurător. Substanțele chimice din cremele de protecție solară pot persista în mediu, afectând ecosistemele pe termen lung. Pentru a evita acest aspect nedorit, prioritizează, atunci când este posibil, produse etichetate ca fiind blânde cu mediul înconjurător.

Interacțiuni medicamentoase

Anumite tratamente medicamentoase cresc sensibilitatea la soare. De asemenea, în cazuri rare, cremele de protecție solară pot afecta eficacitatea unor medicamente cu aplicare locală. Înainte de a combina creme de protecție solară cu tratamente noi sau deja existente, consultă un medic (de preferat dermatolog), pentru a evita posibilele interacțiuni.

👉 Posibilele interacțiuni între medicamente și produse cosmetice sunt important de avut în vedere, astfel că ramura dermatologiei îți vine în ajutor și în acest caz, medicul dermatolog oferindu-ți toate informațiile necesare. 

Perturbarea barierei naturale a pielii

Utilizarea frecventă a produselor de îngrijire a pielii, printre care și cremele de protecție solară, poate afecta bariera naturală de protecție a pielii. Pentru a menține echilibrul microbiomului local, poți opta pentru produse îmbogățite cu probiotice sau etichetate ca fiind blânde cu bariera pielii. 

Cum să alegi și să folosești corect cremele de protecție solară (SPF)

Pentru a minimiza riscurile nedorite și a te bucura majoritar de beneficiile unei protecții solare, iată câteva sfaturi practice:

  1. Citește etichetele cu atenție - alege produse cu ingrediente active bine studiate și aprobate de autoritățile de reglementare; dacă ai alergii cunoscute, verifică lista de ingrediente pentru a evita potențialii alergeni.
  2. Alege factorul de protecție potrivit ocaziei - alege un SPF de cel puțin 30 (mai potrivit pentru iarnă, primăvară, toamnă) și ideal 50 (mai ales pentru vară), pentru o protecție adecvată împotriva razelor UVA și UVB;
  3. Aplică în mod corespunzător și suficient -  întinde pe 3 lungimi de degete cremă cu protecție solară și aplic-o uniform, pe toată fața, pe gât și pe urechi; reaplică la fiecare 2 ore sau după duș, înot sau transpirație excesivă;
  4. Combină cu alte metode de protecție – poartă pălărie, haine care acoperă pielea și ochelari de soare; atunci când este posibil, adăpostește-te la umbră; evită expunerea la soare între orele 10:00 și 16:00.

👉 Un SPF nu te poate proteja împotriva insolatiei, astfel că este necesar să ai o abordare cuprinzătoare atunci când este vorba despre protecția împotriva razelor UV. 

În concluzie, în timp ce cremele de protecție solară sunt produse esențiale pentru prevenirea arsurilor solare și a cancerului de piele, este important să fii mereu conștient de posibilele riscuri asociate cu utilizarea lor. Alegerea produselor potrivite și utilizarea lor corectă sunt măsuri ce te vor ajuta să te bucuri de vremea călduroasă în siguranță.