Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce pot face daca pielea mi se usuca atunci cand afara este frig si vant?

Ce pot face daca pielea mi se usuca atunci cand afara este frig si vant?

Pielea uscata nu reprezinta o ingrijorare medicala, insa cazurile severe pot duce la fisuri si crapaturi la nivelul pielii care sa favorizeze inflamatia si infectia.

Ce este pielea uscata?

  • Este o conditie medicala (nu neaparat o boala) in care pielea devine uscata, aspra, se descuameaza si prezinta mancarime (prurit),  care uneori poate fi intensa
  • Apartine unui grup de boli care include eczemele
  • Problema se inrautateste toamna si iarna
  • Pe masura ce imbatranim, pielea devine mai uscata 
  • Pielea uscata este mai frecventa la nivelul fetei, mainilor, bratelor si picioarelor

De ce apare pielea uscata?

Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, scade numarul de glande sebacee de la nivelul pielii. Acestea produc sebumul, o substanta grasa care lubrifiaza pielea, o protejeaza de umiditate si de uscaciune si ii intretine supletea. Astfel, se pierde abilitatea pielii de a se mentine hidratata.

Genele au de asemenea un rol: daca rudele tale sufera de piele uscata, ai o probabilitate mai mare sa dezvolti si tu aceasta conditie medicala. In cazuri extreme, pielea poate prezenta scuame uscate asemanatoare solzilor de peste, o dermatoza cu caracter familial care se numeste ihtioza.

Lunile cu vreme rece pot avea un impact negativ asupra pielii: afara, uscaciunea aerului si vantul usuca pielea, in timp ce in interior aceasta este afectata de incalzirea artificiala. In plus, utilizarea exagerata a sapunului si spalarea frecventa au de asemenea o mare influenta asupra uscarii pielii.

Ce pot face pentru a preveni sau trata pielea uscata?

Specialistii de la Harvard Medical School spun ca pentru a lupta impotriva pielii uscate este important sa fii vigilent. Hidratarea pielii si acoperirea zonelor expuse atunci cand esti afara sunt cele mai bune doua lucruri pe care le poti face.

Industria cosmeticelor a acordat o atentie sporita acestei probleme, existand zeci de creme pentru pielea uscata. Si totusi, care sunt ingredientele pe care trebuie sa le cauti atunci cand iti alegi cea mai potrivita crema hidratanta? Din pacate exista putine studii controlate privind acest aspect. Ce trebuie sa retii este faptul ca, in ciuda unei liste lungi de ingrediente mentionata pe eticheta, toate cremele hidratante ajuta pielea uscata pentru un motiv simplu de inteles: pe de o parte ele furnizeaza apa la nivelul pielii, iar pe de alta parte contin o substanta grasa care previne evaporarea ei.

Unul din motivele pentru care exista atat de multe creme hidratante este cercetarea continua pentru a gasi cel mai potrivit mix de ingrediente care sa mentina apa la nivelul pielii. Produsele care contin petroleum, o substanta grasa cunoscuta sub numele de vaselina, sunt foarte bune hidratante. Alte ingrediente care previn evaporarea apei sunt ceara de albine, untul de shea, uleiul de jojoba, dimeticon, lecitina si parafina. Indiferent ce vei alege, nu poti sa gresesti: aproape toate cremele hidratante vor avea un efect bun asupra pielii, astfel incat alegerea se reduce pur și simplu daca iti place mirosul si senzatia pe care crema o lasa pe piele. Efectul este accentuat daca vei aplica crema hidratanta dupa dus, pe pielea usor umeda.

Daca ai piele uscata, urmatoarele sfaturi ar putea sa-ti fie de folos:

  • Mentine in casa o temperatura scazuta, de aproximativ 18-21oC. Aerul cald este mai uscat decat aerul rece.
  • Foloseste un umidificator. Fixeaza umiditatea aerului intre 45-55%.
  • Evita apa fierbinte. Fa dus sau baie folosind apa calda si limiteaza durata la 5-15’.
  • Pentru spalatul mainilor, foloseste un sapun delicat care hidrateaza in timp ce curata.  Evita sapunurile dure, cum sunt cele anti-bacteriene.
  • Protejeaza buzele cu un balsam hidratant pe care sa-l aplici de cateva ori pe zi. Evita umezirea buzelor cu saliva, deoarece aceasta se evapora repede, ceea ce va accentua uscarea buzelor.
  • Poarta manusi, caciula si fular cand stai in aer rece. Asigura-te ca sunt fabricate din materiale care nu irita pielea, cum ar fi bumbacul sau matasea. Lana, desi este un material natural, poate irita chiar si  pielea normala.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager