Reconstructia sanului a devenit parte integranta a tratamentului cancerului mamar datorita depistarii precoce si dezvoltarii mijloacelor imagistice, dar si tratamentului chirurgical si chimioterapic modern.
Pierderea sanului sau uneori a ambilor sani pentru tratarea neoplasmului mamar lasa urme adanci in viata femeii care a suferit o operatie de mastectomie. Traumele psihice si fizice datorate cancerului, precumsi tratamentului radical - indepartarea sanului - ar putea fi vindecate atunci cand femeia isi recapata sanul.
Cand se poate face reconstructia sanului?
De la caz la caz, reconstructia sanului poate fi facuta simultan cu mastectomia, in cazurile incipiente de boala sau in etapa a doua, la un an de la incheierea tratamentului oncologic. Interventia este realizata intotdeauna dupa investigatiile imagistice si de laborator care confirma absenta oricarei recidive tumorale locale sau prezenta focarelor metastatice si dupa avizul pozitiv al medicului oncolog.
Cum se poate reconstrui sanul?
Implant mamar direct sau cu expander
Cea mai frecventa metoda reconstructiva este cea cu implant mamar direct sau cu expander, urmata de implant. Atunci cand exista tesuturi suficiente care sa acopere implantul, acesta este plasat sub muschiul mare pectoral, iar tegumentul este suturat direct. Cand exista tesuturi suficiente, dar exista si riscul expunerii implantului, se foloseste expanderul tisular, dupa care este inlocuit cu implantul permanent. Exista si varianta combinata expander/implant siliconic, introdus in buzunarul creat special sub muschiul mare pectoral siumplut treptat cu ser pana la volumul dorit.
Lambouri
Iradierea necesara in schema de tratament a cancerului mamar, pe langa efectele benefice curative, produce si o afectare ireversibila a tesuturilor, in special a pielii: scade elasticitatea, se subtiaza si apar modificari importanate ale troficitatii. In astfel de situatii, aportul de tesuturi sanatoase, bine vascularizate face ca noul san sa aiba forma, volum, proiectie si proza naturala similare sanului sanatos. Rezultate estetice superioare ale sanului reconstruit se obtin cu ajutorul lambourilor- zone de tesuturi proprii din care se creeaza un nou san.
Cele mai folosite lambouri pediculate, care au sursa proprie de vase de sange, sunt:
- lamboullatissimus dorsi, care foloseste o parte din pielea, grasimea si muschiul cu acelasi nume de pe spate
- amboul TRAM, care utilizeaza zona de grasime in exces de la nivelul abdomenului inferior
Pricipalul avantaj al reconstructiei cu tesuri proprii este acela ca in timp aspectul se imbunatateste progresiv.
Metode microchirurgicale
Metodele microchirugicale de creare a unui nou san constau in conectarea vaselor care hranesc lamboul cu vasele mamare interne, sub microscop operator. Astfel, sanul poate fi creat din mai multe zone unde exista exces de piele si grasime, cum ar fi: abdomenul inferior, fata interna a coapselor sau partea inferioara a feselor. Dezavantajul principal al metodei este durata de recuperare mult mai lunga, comparativ cu celelalte metode, fapt care ingreuneaza si reintergrarea socio-profesionala a femeii.
Cum alegem cea mai buna metoda reconstructiva?
Exista o paleta diversa de optiuni reconstructive din care putem alege procedura potrivita fiecarui femei in parte.
Fiecare caz in parte are cel putin o solutie terapeutica. Decizia depinde de mai multi factori, precum:
- Tipul mastectomiei
- Starea locala a tesuturilor
- Prezenta radioterapiei
- Resursele necesare lambourilor
- Stilul de viata
- Optiunea fiecarei paciente