„Este normal ca din cand in cand sa fim ingrijorati din cauza situatiilor sau provocarilor cu care ne intalnim in viata de zi cu zi. Nu de putine ori, ingrijorarile ne motiveaza sa fim mai performanti sau mai perseverenti in urmarirea scopurilor noastre.” ne spune Dna. Psiholog Aurora Frunza, Presedinte al Asociatiei Psihologilor si Medicilor din Romania. „Dar daca ajungi sa te ingrijorezi fara motiv sau sa te simti mai tot timpul coplesit de situatii pe care nu le mai poti controla este un semn ca ai nevoie de ajutor specializat psihologic si /sau psihiatric, deoarece este posibil sa suferi de anxietate generalizata.” – a subliniat Dna. Psih. Frunza.
Anxietatea generalizata se refera la ingrijorari excesive si incontrolabile privind evenimente de viata cotidiene. Aceasta apare la 5-9% din populatie, iar incidenta este de doua ori mai mare la femei decat la barbati. Anxietatea generalizata debuteaza timpuriu, de regula in adolescenta sau la inceputul varstei adulte. Persoanele cu anxietate generalizata au provocari majore in toate segmentele vietii cotidiene, in indeplinirea sarcinilor de la locul de munca sau de acasa.
Ce simti:
- Nu iti poti controla ingrijorarea sau anxietatea. Odata ce ai inceput sa te ingrijorezi intampini dificultati in a te concentra pe alte sarcini. Ca atare, performanta ta la locul de munca, la scoală, la facultate etc., este mult diminuata
- Esti intr-o stare permanenta de agitatie si nerabdare
- Esti obosit tot timpul. Acest lucru se datoreaza consumului de energie ridicat care are loc atunci cand incerci sa gasesti raspuns la siruri lungi de intrebari de tipul: “Dar daca se intampla …asta?” sau “Si daca se intampla si … asta?”
- Somnul este perturbat
- Te concentrezi cu dificultate si nu poti fii atent
- Ai anumite tulburari somatice: nod in gat, tensiune musculara, migrene, simptome gastrointestinale
Diagnosticul de tulburare de anxietate generalizata poate fi pus doar atunci cand stresul cauzat de ingrijorarile constante afectează semnificativ activitatile zilnice, viata sociala si profesionala sau cand calitatea vietii este deteriorata semnificativ. In aproximativ 85% din cazuri anxietatea generalizata nu apare singura, ci este insotita si de alte probleme psihologice, dintre care cele mai frecvente sunt: depresia, alte tulburari de anxietate, abuzul de substante, probleme digestive, etc.
De ce apare anxietatea generalizata?
A. Factori generali de vulnerabilitate. Istoricul familial joaca un rol foarte important in dezvoltarea anxietatii generalizate. Persoanele ai caror parinti sau rude au aceasta tulburare, au o probabilitate de 5 ori mai mare de a dezvolta boala. Studiile genetice efectuate pe adulti tineri si de varsta mijlocie au aratat ca exista o legatura foarte puternica intre neuroticism si tulburarea de anxietate generalizata. Neuroticismul este o trasatura de personalitate manifestata prin tendinta unor persoane de a se ingrijora frecvent sau de a reactiona cu emotii negative in situatii stresante (se enerveaza, se sperie, plang usor).
De asemenea, anumiti factori de mediu pot predispune persoanele la tulburari de anxietate:
- Evenimentele negative din copilarie, precum neglijarea sau abuzul din partea parintilor
- Depresia mamei sau divortul, pot creste riscul de aparitie a tulburarii de anxietate generalizata la varsta adulta
B. Factori specifici. Ingrijorari frecvente si intense sau un nivel ridicat de intoleranta la incertitudine. Persoanele cu tulburare de anxietate generalizata se concentreaza doar asupra consecintelor incerte si / sau negative ceea ce ii determina sa se ingrijoreze mai mult.
C. Factori de mentinere/cronicizare. Un factor important il reprezintă atitudinile ambivalente, exagerate fata de propriile ingrijorari. Persoanele cu anxietate generalizata considera ca ingrijorarile sunt deosebit de daunatoare, dar pe de alta parte, se tem sau se simt vinovate daca renunta la ele: “Sunt sigur/a ca daca nu ma mai ingrijorez se va intampla ceva grav!”.
Cum se trateaza anxietatea generalizata?
In toate tulburarile de anxietate, exista doua tipuri de tratamente validate stiintific care se aplica independent sau in combinatie: psihoterapia si medicatia. Exista numeroase studii in literatura de specialitate care demonstreaza eficienta psihoterapiei cognitiv comportamentala in ceea ce priveste tulburarea de anxietate generalizata. Un studiu publicat in revista Behavior Therapy in 2010 arata ca terapia cognitiv-comportamentala reduce semnificativ simptomele tulburarii de anxietate generalizata, iar beneficiile terapiei se mentin si la 24 de luni dupa incheierea tratamentului.
De asemenea, psihoterapia cognitiv-comportamentala este recomandata de numeroase autoritati din domeniul sanatatii mentale. Psihoterapia cognitiv-comportamentala se bazeaza pe nenumarate studii clinice care arata ca problemele psihologice de tipul anxietatii si depresiei pot fi corectate prin modificarea modului in care oamenii gandesc si actioneaza.
Prin terapie acestia invata sa isi identifice gandurile care contribuie la anxietatea lor, invata sa isi gestioneze anxietatea si ingrijorarile si sa controleze anumite comportamente, in loc sa le evite.
Psih. Aurora Frunza, Doctor in Stiinte Medicale
Presedinte al Asociatiei Psihologilor si Medicilor din Romania
Presedinte al Institutului Roman de Psihologie clinica si Psihoterapii cognitiv –comportamentale
Presedinte al Filialei Bucuresti a Societatii Romane de Psihosomatica si Medicina Comportamentala
Coordonator al Departamentului de Psihosexologie al Societatii Romane de Psihosomatica si Medicina Comportamentala
Competente in:
- Psihoterapie cognitiv-comportamentala
- Psihoterapie integrativa, terapii scurte, colaborative, orientate pe solutie
- Consiliere psihologica si tehnici de sfatuire
- Hipnoza clinica
- Evaluarea persoanelor cu handicap
- Diagnosticul dementelor si abordarea lor terapeutica, psihosomatica aplicata