Apa este esenţială pentru sănătate: putem trăi fără alimente o lună, însă doar o săptămână fără apă. 60% din corpul nostru este format din apă, aceasta fiind vitală pentru multe din funcţiile organismului.
Şi totuşi, cât de multă apă trebuie să bem într-o zi?
Este o întrebare simplă, însă fără un răspuns uşor. Studiile au prezentat recomandări variate de-a lungul timpului, însă cert este că nevoia de apă este diferită de la o persoană la alta şi depinde de mulţi factori, cum ar fi dieta, starea de sănătate, tipul de activitate şi clima.
Deoarece corpul nu poate tolera perderi mari de apă, consumul ar trebui să fie pe măsura pierderilor: cu alte cuvinte, dacă facem sport şi transpirăm mult, ar trebui să bem apă mai frecvent, atât înainte, în timpul, cât şi după activitatea fizică.
Pentru activităţile de rutină din timpul zilei, într-o climă temperată ca în România, dacă bei suficient astfel încât să nu ai senzaţia de sete şi să produci urină deschisă la culoare, galben-pai, atunci cantitatea de lichide pe care o consumi este probabil adecvată.
Institutul American de Nutriţie recomandă un consum de lichide de aproximativ 3 litri pentru bărbaţi, respectiv 2.2 litri pentru femei. Această cantitate corespunde cu aproximativ 1.31 ml/kcal pentru bărbaţi, respectiv 1.2 ml/kcal pentru femei.
Din cantitatea totală de apă pe care o consumăm, 70-80% este obţinută din lichide, iar restul de 20-30% provine din ceea ce mâncăm: de exemplu supa sau alimente care au un conţinut ridicat (85-90%) în apă, cum ar fi ţelina, roşiile, portocalele şi pepenii. Laptele şi sucurile sunt compuse în mare parte din apă. Chiar şi berea, vinul şi băuturile cofeinizate - cafeaua, ceaiul şi cola ar putea contribui, însă nu ar trebui să fie o proporţie importantă din cantitatea totală de lichide zilnice.
Apa este cea mai bună alegere, deoarece nu are calorii, este ieftină şi uşor accesibilă.
Dacă crezi că nu bei suficientă apă în fiecare zi, următoarele sfaturi te pot ajuta:
- Ţine la îndemână tot timpul cu tine o sticlă cu apă pentru a avea astfel acces mai uşor
- Alege apa în locul băuturilor îndulcite. Te va ajuta să-ţi menţi greutatea.
- Adaugă puţină lămâie. Lămâia îi va îmbunătăţi gustul şi este posibil să bei mai multă apă decât de obicei.
- Fă-ţi un obicei din a bea apă, mai ales dacă este dificil să-ţi aduci aminte să bei. De exemplu, bea apă după ce te-ai sculat, la micul dejun, la prânz şi la cină şi când te pregăteşti de culcare. Sau bea câte puţin la fiecare o oră.
- Bea apă când ai senzaţia de foame. Deseori senzaţia de sete se confundă cu aceea pentru alimente. Foamea adevarată nu va fi potolită cu apă.
Te-ar putea interesa 10 metode prin care puteti creste consumul de lichide.