Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cat de sigur este sa recoltezi si sa stochezi celule stem in pandemie?

Banca de Celule Stem a Regina Maria raspunde in acest material unor intrebari frecvente adresate de viitorii parinti

Pandemia COVID-19 a schimbat modul in care ne traim viata de zi cu zi. Am inteles cat este de important sa facem acele schimbari care sa ne mentina in siguranta. Ce impact are insa COVID-19 asupra sarcinii si abilitatii bancilor de celule stem de a stoca in continuare in siguranta unitatile de celule stem ale copilului tau? Gasesti mai jos informatii relevante si actualizate (la data de 15 Mai 2021).

Inainte de pandemia COVID-19, stocarea unitatilor de celule stem in Banca de celule stem se facea in conditii de siguranta in ceea ce priveste contaminarea?

DA. Stocarea unitatilor de celule stem in banca de celule stem s-a facut inca dinainte de pandemie in conditii de maxima siguranta, tinand cont ca astfel de unitati sunt destinate transplantului/ terapiilor celulalre, iar in acest domeniu masurile au fost si sunt extrem de riguroase.. Unitatile sunt stocate in banca noasatra intr-un sistem complex de ambalare format din 3 ambalaje: o punga de stocare, o punga de protectie (over-wrap, care asigura dubla protectie) si o caseta metalica. Initial, unitatea de celule stem odata procesata si ambalata, este transferata intr-un tanc cu azolt lichid in stare de vapori, in carantina temporara, unde ramane pana la obtinerea tuturor rezultatelor analizelor bacteriologice si virusologice. Vaporii degajati mentin in container o temperatura de -196°C, asigurand conditii de criogenie. In functie de rezultatele testelelor efectuate pe sangele de cordon ombilical si pe sangele matern, unitatile se muta din tancul de carantina temporara in tanc de stocare definitiva sau in tanc de carantina permanenta, iar in rare cazuri se pot distruge... Cantitatea de azot din tancurile de stocare si temperatura sunt monitorizate permanent prin multiple sisteme de control, care semnaleaza imediat orice deviati ede functionare a echipamentelor.

Am deja stocat in Banca de celule stem sange si tesut din cordonul ombilical. Sunt in siguranta sa nu se contamineze cu virusul SARS-CoV-2 in timpul pandemiei COVID-19?

Daca  unitatile de sange din cordonul ombilical si de tesut din cordonul ombilical sunt deja stocate in Banca de celule stem, nu exista riscul de a fi contaminate cu virusul SARS-CoV-2 care determina boala COVID-19. Unitatile au fost colectate, prelucrate, testate si stocate prin crioprezervare in siguranta inainte de pandemia COVID-19.

celule stem
Serviciile Bancii de celule stem sunt disponibile in timpul pandemiei COVID-19?

Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria a fost si este deplin operationala in toata perioada pandemiei COVID-19. Specialistii nostri lucreaza 365 zile din an, pentru a prelucra si stoca sangele din cordonul ombilical si celulele stem din tesutul din cordonul ombilical. Banca de celule stem ofera servicii esentiale care continua sa functioneze, astfel incat sa permita parintilor sa nu rateze aceasta oportunitate unica in viata copilului lor.

Sangele din cordonul ombilical si tesutul din cordonul ombilical pot fi colectate in siguranta in timpul pandemiei COVID-19?

DA. Ca si si in perioada anterioara pandemiei, mamele sunt considerate eligibile pentru recoltarea de celule stem la nastere in urma completarii unui chestionar complex de evaluare a istoricului medical. Iar dupa recoltare si procesare, sunt realizate teste virale la mame care confera informatii importante in a considera o unitate de celule stem ca fiind conforma..

copil
Odata cu pandemia, chestionarul de screening a fost actualizat si cu intrebari strict legate de virusurl SARS-CoV-2 si boala COVID-19.

In plus, toate maternitatile REGINA MARIA testeaza toate femeile insarcinate inaintea nasterii pentru detectarea virusului SARS-CoV-2.

REGINA MARIA Banca Centrala de Celule Stem nu recomanda in prezent recoltarea de celule stem la nastere, daca mama are virusul SARS-CoV-2 pozitiv in timpul nasterii.

Pentru persoanele care se intreaba ce implicatii ar putea avea vaccinul anti-COVID19, este de remarcat faptul ca FDA (Food and Drog Adiministration, autoritate competenta in SUA) a declarat, ca pe baza informatiilor actuale, mamele vaccinate impotriva COVID-19 cu vaccinuri care contin virusuri inactivate(care nu se replica) sau cu vaccinuri pe baza de ARN, nu sunt excluse de la donarea si stocarea celulelor stem din cordonul ombilical.
 

SARS-CoV- 2 poate fi transmis de la mama la fat in timpul sarcinii?

In majoritatea cazurilor, placenta blocheaza transmiterea anumitor infectii de la mama la copil in timp ce acestea se afla in uter. Studiile au evidentiat ca virusul gripal nu se transmite trans-placentar de la mama la copil. In cazul COVID-19, studiile initiale din China au sugerat ca noul coronavirus poate fi uneori transmis de la mama la copil, dar ca sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Un amplu studiu a fost efectuat pe 2059 de femei insarcinate care au facut COVID-19 in timpul sarcinii. Concluzia este ca transmiterea verticala poate fi posibila, desi exista inca un numar limitat de cazuri raportate cu probe intrapartum. In acest grup au existat 2015 nasteri de nou-nascuti vii, 42 avorturi si 21 de nou-nascuti morti. In 23% din sarcini, nasterea a fost prematura. 6% (123) femei au necesitat internarea intr-o sectie de Terapie Intensiva si 28 au decedat. Au existat, de asemenea, 10 decese neonatale. In 163 de cazuri, lichidul amniotic, placenta si/sau sangele din cordonul ombilical au fost analizate pentru existenta virusului SARS-CoV-2 si 10 (6%) au fost pozitive (8/67 placente, 1/54 lichid amniotic si 1/42 proba de sange din cordonul ombilical). 61 nou-nascuti au avut la nastere un test pozitiv pentru SARS-CoV-2 si 4/92 probe examinate din laptele matern au fost pozitive pentru SARS-CoV-2.

Tocmai pentru ca studiile nu sunt deocamdata suficiente, banca noastra a ales sa nu stocheze in prezent unitati de la mamici pozitive pentru SARS-CoV-2 in timpul nasterii, pentru ca nu avem certitudinea ca astfel de unitati ar fi acceptate la un transplant/ terapie celulara.

sala nastere
 
Sangele din cordonul ombilical ar putea avea un rol in tratamentul bolii COVID-19?

Poate fi o posibilitate, insa in prezent nu exista un raspuns clar la aceasta intrebare. Sangele din cordonul ombilical si tesutul din cordonul ombilical si din placenta sunt studiate pentru a stabili daca pot fi utilizate in obtinerea unor terapii celulare pentru tratamentul formelor severe de COVID-19.

De exemplu, studii preliminare au evidentiat ca un tip special de celule din aceste tesuturi, denumite celule stem mezenchimale, ar putea ajuta pacientii critici cu sindrom de detresa respiratorie acuta (ARDS), o complicatie frecvent fatala a COVID-19. Datele preliminare sunt incurajatoare, iar studiile clinice au luat amploare inca din anul 2020 sunt in desfasurare in multe tari din Europa, Asia si Statele Unite.

Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii (15 mai 2021). Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:
Answers to Questions about the Coronavirus Pandemic and the Banking of Cord Blood and Birthing Tissues www.cord.memberclicks.net
Pregnancy and Breastfeeding During COVID-19 Pandemic: A Systematic Review of Published Pregnancy Cases www.ncbi.nlm.nih.gov

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer