“Imi pare rau ca esti atat de tanara si ca, din nefericire, nu vei avea niciodata un copil. Ai cancer de col uterin in stadiul 1, nu se mai poate face nimic decat sa extragem tot” este vestea pe care Figan Ismail a primit-o la doar 24 de ani. Este de inteles cum, in acel moment, lumea ei s-a naruit.
“A fost un moment dificil, cel mai dificil moment din viata mea si asta pentru ca eu imi doream cel mai mult un copil. Provin dintr-o familie numeroasa, am multi nepoti, multe nepotele si crescand tot timpul in preajma lor cumva mi s-a insuflat si mie acest instinct. Mi-am dorit tot timpul sa fiu mamica”, isi aminteste Figan Ismail momentul in care a primit diagnosticul de cancer de col uterin. Se intampla in 2012. Din fericire, medicul sau ginecolog a fost si cea care i-a redat speranta. La scurt timp dupa comunicarea diagnosticului, i-a explicat ca exista un medic extrem de bun care o poate salva si o poate ajuta sa isi indeplineasca visul. La nici o zi distanta Figan s-a intalnit cu prof. univ. dr. Petre Bratila, medicul care a realizat in premiera in Romania tratamentul conservator al cancerului de col uterin, chirurg de excelenta in ginecologia minim-invaziva, acreditare oferita de SRC (Surgical Review Corpration) din SUA.
Prof. univ. dr. Petre Bratila i-a explicat ce inseamna tratamentul conservator al cancerului de col uterin si ce avantaje ofera comparativ cu tratamentul clasic, radical, fiind singura sansa la o viata normala de familie. Zis si facut, iar la 8 ani distanta de interventia chirurgicala care a eliminat celulele canceroase din organismul sau, Figan si-a vazut visul cu ochii: o fetita sanatoasa si puternica, nascuta la termen, la jumatatea lunii februarie 2020.
Tratamentul conservator al cancerului de col uterin - cea mai buna optiune pentru femeia care isi doreste copii
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai serioase si invalidante boli intalnite in randul femeilor. In mod normal, cancerul de col uterin, indiferent de stadiul bolii, este tratat prin chirurgie radicala, ceea ce inseamna ca odata cu tumora este indepartat intreg aparatul reproductiv, femeia ramanand fara orice posibilitate de reproducere ulterioara sau orice posibilitate de a avea o fiziologie normala. Datorita prof. univ. dr. Petre Bratila si echipei sale din Centrul de excelenta in ginecologia minim-invaziva din Spitalul Euroclinic, femeile depistate cu forme incipiente de cancer de col uterin pot beneficia de o interventie revolutionara, realizata prin tehnici minim-invazive, cu ajutorul careia tumora este indepartata, fara a afecta functia de reproducere sau integritatea corporala a acestora. Este vorba despre o interventie chirurgicala complexa, care combina tehnici laparoscopice si transvaginale, creata de profesorul francez Daniel Dargent din Lyon.
Pana in prezent, in intreaga lume au fost realizat 1.600 de operatii conservatoare pentru cancerul de col uterin, din care echipa condusa de prof.univ. dr. Petre Bratila a realizat cu succes 75 de interventii in Spitalul Euroclinic. “Cel mai interesant lucru este ca rata de recidiva sau de complicatii a acestei operatii este egala cu cea a operatiei radicale, ceea ce inseamna un lucru formidabil, este un pas inainte”, explica prof. Bratila.
Interventia se realizeaza in 2 timpi operatori
Tratamentul conservator al cancerului de col uterin se poate face in stadiile precoce ale bolii (stadii IA si IB), cand celulele canceroase sunt localizate strict la nivelul colului uterin. Tocmai de aceea, prima parte a interventiei consta in aprecierea raspandirii bolii si anume verificarea ganglionului sentinela, aflat de o parte si de alta a pelvisului. Acest lucru se realizeaza minim-invaziv, prin injectarea in tumora a unei substante colorate care permite depistarea ganglionului sentinela, eliminarea lui si trimiterea catre laboratorul de analize in timpul operatiei. Rezultatele, eliberate in aproximativ 20-30 de minute, arata daca acest ganglion este invadat sau nu de celulele canceroase.
“In istoria naturala a cancerului de col uterin, celulele pornesc de la nivelul tumorii pe doua cai, care se numesc parametre si care duc celulele canceroase in ganglionii pelvici. Asta inseamna ca deja s-a depasit o bariera locala, iar boala nu mai poate fi tratata concervator. In cadrul ganglionilor pelvici exista de fiecare parte cate un singur ganglion sentinela, care este primul care primeste celulele canceroase. Daca acest ganglion nu este afectat, ceilalti ganglioni nu pot fi afectati, pentru ca totul trebuie sa treaca prin el”, explica prof. univ. dr. Petre Bratila.
Odata stabilit ca ganglionul sentinela nu este afectat de celulele canceroase, se poate trece la realizarea tratamentului conservator. Se scoate o portiune din colul uterin, cu cele doua cai de difuzare, care ar putea contine celule in tranzit si se elimina inclusiv o portiune din peretele vaginal. Ulterior, se reconstruieste vaginul si colul uterin, iar in aproximativ un an de zile pacienta poate ramane insarcinata.
Din cele 75 de femei tratate conservator pentru cancerul de col uterin de echipa condusa de prof. univ. dr. Petre Bratila, 14 au ramas insarcinate, au dus sarcina pana la termen si au nascut copii sanatosi. “Ma simt extraordinar cand and vad ca pot sa-i redau pacientei bucuria de a deveni mama”, ne-a marturisit prof.univ.dr. Petre Bratila.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit
Cancerul de col uterin poate fi prevenit atat prin realizarea testelor si investigatiilor necesare, cum este testul Babes-Papanicolau, precum si prin vaccinarea impotriva virusului papiloma uman (HPV).
“Colul uterin este cel mai vizibil organ intern, deci poate fi vizualizat atat cu ochiul liber, cat si cu aparate precum colposcopul si poate fi examinat citologic prin frotiul Babes-Papanicolau. Daca femeia este monitorizata, riscul de a surprinde un cancer intr-o faza tardiva este foarte mic. Pe aceasta se bazeaza toata strategia de reducere a riscului aparitiei acestei boli, dar si pe anularea factorului patogenic principal, care este infectia cu HPV, deci vaccinarea fetelor intre 11 si 18 ani ar trebui sa fie obligatorie. In acest fel, Australia a reusit sa nu mai aiba niciun caz de cancer de col uterin”, explica prof.univ.dr. Petre Bratila.
De obicei, cancerul de col uterin apare intr-o anumita perioada a vietii, care ce suprapune cu perioada reproductiva. In opinia prof. Bratila, se depisteaza din ce in ce mai mult forme de cancer de col uterin in stadii avansate la femei tinere pana in 35 de ani, cand de cele mai multe ori boala este extrem de agresiva, iar tratamentul conservator nu poate fi o optiune.
Prof. univ. dr. Petre Bratila a efectuat in 2007 in premiera in Romania procedura de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente - trachelectomie radicala vaginala cu limfadenectomie pelvica laparoscopica. De atunci si pana in prezent au fost realizate 75 de astfel de proceduri in Spitalul Euroclinic. In anul 2015, prof. Bratila a realizat o noua premiera pentru tara noastra: a operat prima femeie insarcinata diagnosticata cu cancer de col uterin in sarcina, ceea ce a permis nasterea unui copil perfect sanatos. Acesta este primul caz din Romania si al doilea caz in lume!
Consultant: Prof.univ.dr. Petre Bratila, chirurg de excelenta in ginecologia minim-invaziva, distinctie acordata de Surgical Review Corporation (SRC) din SUA