Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Extraordinar cum o intervenție ginecologică este șansa la o nouă viață

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Un diagnostic de cancer este o mare încercare. Sperie, pentru că în ciuda progresului semnificativ al tehnicilor și soluțiilor medicale, rămâne o suferință complexă. În plus, este o boală traumatizantă, atât ca urmare a tratamentului, care nu de puține ori are efecte secundare agresive, dar și pentru că este mereu nevoie de intervenții chirurgicale deseori invazive. Dar, atunci când este vorba despre localizări în zone, pe care oricare dintre noi le percepe ca fiind profund intime, totul devine cu atât mai complicat pentru pacient.

Maria, este una dintre pacientele care au trecut printr-o formă severă de boală, fiind  diagnosticată cu cancer vulvar în stadiu avansat. Printr-o conjunctură fericită, care a apărut atunci când nu mai avea nicio speranță, Maria a ajuns pacienta prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, medic chirurg obstetrică-ginecologie, și a primit toată îngrijirea și atenția la Ponderas Academic Hospital, dar și tot suportul de care avea cu disperare nevoie. Povestea ei este dovada că există mereu o cale, chiar și atunci când crezi că nu mai sunt soluții. 

Drumul de la deznădejde la speranță

La momentul redactării acestui material, Maria, în vârstă de 67 de ani, a trecut printr-o operație complicată, a terminat terapia adjuvantă postoperatorie și toate ședințele de radioterapie, care i-au fost recomandate și se află în convalescență cu maxime perspective pentru recuperare. 

Evoluția bolii a fost stopată, formațiunile tumorale îndepărtate, inclusiv metastazele ganglionare. Terapia complementară, necesară ca soluție de siguranță suplimentară, a eliminat riscul potențial ca celulele migrate din tumora principală să rămână viabile. Maria ne-a spus că se simte, pentru prima dată, după mult timp, în siguranță și că are curaj să se gândească la viitor, după suferința grea prin care a trecut. Investigațiile realizate la trei luni de la operație i-au arătat că are toate motivele să spere că boala teribilă a fost învinsă. 

Dar drumul până la binele de acum a fost lung, complicat și, după cum singură mărturisește Maria, foarte traumatizant. 

Maria: „Știu că am ajuns foarte târziu la medic. M-am dedicat familiei, copiilor și nepoților mei, dar mai ales soțului meu, care este și el bolnav de cancer și care trecuse printr-o operație dură. Mi-am dat seama că este ceva serios cu mine, dar când toți cei din jurul meu aveau nevoie de mine, problema mea nu a fost o prioritate. Am tăcut, nu am spus nimănui nimic și nici n-am făcut nimic. Dar, la începutul lunii decembrie anul trecut (n.n - 2023) nu am mai putut suporta durerea și i-am mărturisit problema fiicei mele. Ce a urmat a fost o experiență foarte tristă și foarte dură pentru mine”

Primul consult a fost la camera de gardă a unui spital din București. A fost văzută de un medic ginecolog, care a solicitat și opinia unui dermatolog. Niciunul dintre ei nu au luat în calcul o patologie malignă, în ciuda leziunilor majore. 

Maria: Era durere, teamă, jenă, eram complet debusolată. Medicii mi-au fotografiat rănile și mi-au spus că nu-și pot da seama ce este, dar că vor analiza imaginile în zilele următoare, cu alți colegi, și că îmi vor da telefon să-mi spună ce să fac mai departe. Nu am primit acel telefon promis, nici până în ziua de azi. Și sunt peste patru luni de zile de atunci. De data aceasta nu am mai așteptat și am mers la un alt medic, căruia eu îi mulțumesc pentru că a avut puterea să ne spună că presupune că ar fi un cancer vulvar, dar și pentru că m-a trimis la doctorul Gheorghe Peltecu. Doctorul Peltecu a fost salvarea mea!”. 

Două săptămâni mai târziu, Maria avea toate investigațiile făcute. Biopsia a confirmat malignitatea leziunilor și tipul cancerului vulvar, aflat în stadiu avansat. Pe parcursul acestei perioade, Maria a fost îngrijită de doctorul Gheorghe Peltecu, fiind pregătită pentru operație, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. 

Maria:Nu există nici cale, nici cuvinte ca să-i mulțumesc suficient domnului doctor. M-a ajutat atunci când nu mai aveam nicio soluție, m-a susținut moral, m-a făcut să nu mă simt vinovată pentru boala mea și nici pentru suferința pe care am provocat-o celor dragi și mai ales nu m-a judecat. Mi-a vorbit blând, calm și m-a înțeles. Mi-a spus că va fi greu, dar că în final îmi va fi mai bine. Și peste toate m-a înscris într-un program de suport, care să acopere costurile intervenției și ale tratamentului în Ponderas Academic Hospital, iar efortul actului medical în sine a fost pro bono. Sincer, eu nu mai credeam să existe vreo soluție pentru mine, până în momentul în care am devenit pacienta domnului doctor Gheorghe Peltecu. Dumnealui mi-a dat ceea ce nu mai speram: o șansă la viață”.
 

O patologie complicată

Cancerul vulvar este o boală rară, reprezentând circa 5% dintre toate neoplaziile genitale feminine. Incidența acestui tip de cancer este redusă, maximum de cazuri fiind diagnosticate la femeile cu vârsta între 65 și 75 de ani. 

Prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu: „Cancerul vulvar poate să apară la orice vârstă. Frecvența este însă mai mare în postmenopauză. Cauzele sunt parțial necunoscute, la femeile tinere poate să fie efectul infecției cu HPV, iar la femeile în vârstă lichenul scleros. Infecția cu HPV este responsabilă și pentru alte afecțiuni din sfera genitală, iar lichenul scleros, care este o afecțiune cutanată, localizată la nivelul vulvei, pe tegumente, în anumite condiții - predispoziție, un sistem imunitar slăbit, leziuni cutanate, poate evolua în cancer vulvar. 

Pacienta noastră era într-un stadiu avansat al bolii, astfel că intervenția și tratamentul au fost radicale și complexe. A fost necesară o vulvectomie, dar și excizia ganglionilor inghinali. Pentru a obține siguranța oncologică, intervenția a fost amplă și traumatizantă pentru pacientă. În acest caz procedura chirurgicală a fost foarte laborioasă pentru că a trebuit stabilită zona de siguranță oncologică, adică a eliminat toată tumora, dar și ganglionii afectați, precum și formațiunile care au evoluat din tumora principală. Operațiile de acest tip sunt extrem de complicate și pot fi grevate de multe complicații. Zona genitală și mediul specific poate favoriza infecțiile postoperatorii. În acest caz am avut satisfacția că nu au existat niciun fel de complicații. 

Practica îndelungată m-a învățat să consider o intervenție de acest tip ca fiind un succes, abia atunci când pacienta depășește zilele critice de după intervenție. Chirurgul trebuie să-și asume și riscurile de după intervenție, nu doar succesul operației, pentru că lucrurile nu evoluează mereu perfect”.

Acesta a mai spus că evoluția pacientei este încurajatoare și că a depășit atât trauma intervenției radicale, cât și terapia ulterioară.  

„Cancerul vulvar este profund traumatizant pentru femei și are nevoie de o abordare foarte riguroasă, pentru a elimina la maximum posibil riscul de recidivă. Înțeleg foarte bine prin ce trec acestea și cât de grea este recuperarea. Înțeleg și pudoarea, uneori greșit înțeleasă. Nu este primul caz pe care-l tratez, ba chiar din contră am avut multe paciente cu o astfel de patologie, unele incorect tratate, deși descoperiseră afecțiunea în stadiile primare. Este esențial să fie identificată starea ganglionilor inghinali și aplicat tratamentul adjuvant postoperator. Tocmai pentru că este un cancer rar, nu este mereu corect abordat”, a mai explicat profesor Gheorghe Peltecu.  
 

Terapia postoperatorie și convalescența

Maria a fost tratată la Ponderas Academic Hospital. A stat internată trei zile după operație și a plecat acasă în stare generală bună, fără complicații postoperatorii. Doctorul Gheorghe Peltecu i-a spus pacientei sale că acesta este primul semn bun, din cele care vor urma. 

Fiica Mariei i-a fost alături și a susținut-o în etapele ulterioare așa cum a primit indicații de la doctorul Gheorghe Peltecu. „Domnul doctor, în mod direct, sau colaboratori ai dumnealui, care s-au îngrijit de mama cât a fost în spital, m-au ținut la curent în fiecare etapă. M-au sunat și mi-au spus că mama intră în operație, apoi domnul doctor mi-a explicat tot ce s-a întâmplat în sala de operații. Pentru mine a fost un șoc uriaș boala mamei. Este o femeie activă, energică, gata să ne ajute, să ne fie de folos. De asta s-a abandonat pe sine. A îndurat cât a putut și boala a evoluat. Faptul că domnul doctor Peltecu a îngrijit-o pe mama a fost, pentru mine, o binefacere. Am fost liniștită, iar acum am încredere că se va recupera. Deși este foarte slăbită după terapie, este bine. Cel mai greu i-a fost la radioterapie. Chiar mai greu decât la operație. Dar le-a depășit pe toate, iar analizele la trei luni sunt bune și se va pune pe picioare”

Cancere genitale feminine

Dintre toate tipurile de cancere genitale feminine singurul care beneficiază de teste de screening este cel de col uterin. Testul pentru identificarea tulpinilor virusului HPV, cu potențial malign și testul de rutină Papanicolau pot depista acest tip de cancer ginecologic în stadiile asimptomatice, atunci când este curabil, sau chiar pot preveni boala. Vaccinul HPV oferă protecție și poate contribui chiar și la prevenirea unor tipuri de cancer vulvar. 

Ceea ce este cel mai important, pentru celelalte tipuri de cancere ginecologice (ovarian, uterin, vaginal și vulvar) este ca femeile să știe care sunt semnele acestor afecțiuni în stadiile lor incipiente, când pot fi tratate.  

Simptomele cancerului vulvar

Vulva este organul genital extern al femeii. Deși cancerul vulvar are o incidență redusă, numărul cazurilor de cancere vulvare are o tendință crescătoare. Acesta este motivul pentru care simptomele trebuie cunoscute.

Semnele incipiente ale cancerului vulvar sunt: 

  • mâncărime persistentă la nivelul vulvei;
  • durere și/sau sensibilitate la nivelul vulvei;
  • pete de piele și zone îngroșate pe labiile exterioare, care pot fi roșii, albe sau închise la culoare; 
  • o creștere asemănătoare unui neg pe labiile mari sau pe mucoasele labiilor mici;
  • sângerare sau scurgeri vaginale cu sânge între menstruații sau după menopauză;
  • răni la nivelul vulvei; 
  • durere arzătoare la micțiune; 
  • negi care cresc în dimensiune sau îți schimbă culoarea;
  • dificultăți/durere/ la micțiune și defecație.  

Sunt considerate categorii cu risc crescut femeile după vârsta de 50 de ani, persoanele cu antecedente de cancere genitale, cele cu imunitate slăbită pe fondul unor patologii cronice (infecția cu HIV), persoanele cu afecțiuni tiroidiene, infecția persistentă cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), afecțiuni ale pielii, care afectează vulva, cum ar fi lichenul scleros. 
  
Este important de știut că un simplu control ginecologic anual poate permite medicului ginecolog să identifice leziuni primare ale cancerului vulvar. 


Consultant: prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, medic chirurg obstetrică-ginecologie  la Ponderas Academic Hospital și Policlinica Nativia.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.