Totusi, odata cu vara, pot sa apara si mai multe complicatii in cazul celor care consuma in mod constant alcool. De exemplu, alcoolul este un factor de risc in multe accidente de barca si inec, in plus fata de accidentele de masina. De asemenea, alcoolul este un diuretic si poate cauza deshidratare si poate agrava insolatia, o conditie medicala amenintatoare de viata care apare ca urmare a supraincalziri organismului
Alcoolul creste riscul de inec
Consumul de alcool poate afecta capacitatea de gandire si poate duce adesea la un comportament nesabuit. Acest lucru poate avea implicatii dezastruoase si adesea fatale atunci cand este vorba despre apa, fie ca este vorba de practicarea unor sporturi nautice sau inotul in mare sau piscine sau chiar de mers pe jos in apropierea raurilor si lacurilor.
Atunci cand este intoxicata cu alcool, dexteritatea unei persoane este afectata si, prin urmare, poate fi dificil sa inoate si chiar sa stea in pozitia de plutire, ceea ce poate duce la inec.
Alcoolul creste riscul de accidente cu barca
Alcoolul contribuie major la accidentele cu barca in timpul lunilor de vara.
Atat operatorii ambarcatiunilor, cat si pasagerii pot fi afectati de expunerea la zgomotul si vibratiile de la motor, caldura din mediu si reflectarea soarelui in apa, precum si de vant sau de miscarea barcii pe apa. Se stie ca expunerea la acesti factori produce „hipnoza navigatorului”, care se manifesta cu oboseala si simptome asemanatoare intoxicatiei cu alcool.
Combinarea mersului cu barca cu consumul de alcool, care se poate intampla in mod obisnuit in lunile de vara, in special in croazierele in care se serveste bautura, creste dramatic riscul de accidente. Studiile arata ca plimbarea cu barca in timp ce consumi alcool poate fi chiar mai periculoasa decat consumul de alcool si conducerea masinii, desi bineinteles ca niciuna dintre acestea nu este recomandata.
Alcoolul poate afecta echilibrul, care poate fi critic cand te afli pe o barca. Simpla cadere peste bord cu inecare reprezinta 1 din 4 decese cauzate de mersul cu barca. Atunci cand esti deja „ametit” de la bautura, platforma instabila si in miscare a barcii te poate face sa te dezechilibrezi usor si sa cazi peste bord.
De asemenea, alcoolul reduce capacitatea corpului de a te proteja impotriva apei reci si hipotermia (scaderea temperaturii corpului < 35oC) apare mult mai repede decat atunci cand nu ai consumat alcool.
In plus, consumul de alcool poate diminua functia motorie, poate distorsiona judecata si poate interfera cu capacitatea de luare a deciziilor. In cateva minute, este posibil sa nu mai poti chema pe cineva in ajutor si sa nu mai poti sa inoti pentru a ajunge in siguranta in barca. Unele studii au aratat ca intoxicatia cu alcool afecteaza controlul urechii interne in orientare, ceea ce determina ca unele persoane baute sa inoate in jos, in loc de in sus, spre suprafata apei, crescand astfel riscul de deces sau ranire grava.
Mituri despre consumul de alcool
Mit: Berea este mai putin periculoasa decat vinul sau lichiorul distilat.
Realitate: 350 ml bere obisnuita (5%), echivalent cu o cutie de bere, contine aceeasi cantitate de alcool (14-16 grame de alcool pur) cu 150 ml de vin (12%), echivalent cu un pahar de vin sau 40 de ml de bauturi spirtoase 40%.
Mit: Diluarea alcoolului incetineste rata de absorbtie.
Realitate: Diluarea unei bauturi alcoolice cu apa sau suc de fructe incetineste absorbtia. Amestecarea alcoolului cu o bautura carbogazoasa creste absorbtia si te intoxica mai repede.
Mit: Un dus rece, o cafea, practicarea unei activitati fizice sau aerul proaspat te vor calma.
Realitate: Dusurile reci si cafeaua vor produce doar o persoana intoxicata cu alcool curata si mai „treaza”. Doar ficatul poate metaboliza alcoolul. Pentru fiecare bautura pe care o consumi, este nevoie de aproximativ 1 ora pentru a te „trezi”.
Mit: Alcoolul este un stimulent.
Realitate: Alcoolul este un deprimant. Intoxicatia acuta cu alcool (starea de ebrietate sau betie) se coreleaza cu alcoolemia. Evident, cu cat alcoolemia este mai mare, cu atat te vei simti mai beat.
O persoana sanatoasa va experimenta efectele alcoolului in general in decurs de 15 - 45 de minute de la consumul unei bauturi alcoolice. Odata ce alcoolul este absorbit si ajunge in circulatie, va fi distribuit in apa din organism, astfel incat majoritatea tesuturilor, cum ar fi creierul, inima si muschii, sunt expuse la aceeasi concentratie de alcool care se gaseste in sange.
La inceput, s-ar putea sa te simti mult mai relaxat si binedispus. Comportamentul tau devine dezinhibat si usor exagerat, euforic (vorbesti mai tare, gesticulezi mai mult). Cresterea in continuare a consumului de alcool duce la o stare de intoxicatie. Apare incetinirea functiilor sistemului nervos central cu deficit al vorbirii, vederii, coordonarii si timpilor de reactie. Ulterior, persoana devine iritata si agresiva. Apare vederea dubla, pierderea coordonarii si a echilibrului si disforie (anxietate sau neliniste), pentru ca la alcoolemii foarte mari (>/=400 mg/100 ml) sa apara decesul.
Sfaturi pentru a fi in siguranta in aceasta vara
- Hidratateaza-te adecvat - incearca sa bei apa indiferent daca ti-e sete sau nu, daca stii ca vei fi sta la soare sau intr-un mediu cald. Cantitatea de apa pe care o consumi este probabil adecvata daca nu ai senzatia de sete si urina produsa este deschisa la culoare, galben-pai (care este culoarea normala a urinei). Cand nu bei suficiente lichide, urina devine mai concentrata si culoarea este mai inchisa, portocalie. Deshidratarea severa poate determina ca urina sa aiba culoarea chihlimbarului.
- Bea alcool numai daca nu ai senzatia de sete.
- Bea o bautura nealcoolica (de preferinta apa) dupa fiecare bautura alcoolica. Daca decizi sa bei alcool, asigura-te ca ramai hidratat alternand bautura alcoolica cu apa sau o bautura pentru sport. De asemenea, poti pune apa carbogazoasa in vin (sprit).
- Evita bauturile care contin cafeina si limiteaza alcoolul cu zahar adaugat.
- Limiteaza consumul de alcool in orele de seara, cand nu este atat de cald.
- Autoevalueaza-te - uneori poate fi usor sa pierzi socoteala bauturilor consumate, mai ales vara. Acest lucru poate duce la intoxicatie mult mai repede decat te-ai astepta si, de asemenea, poate duce la insolatie. Prin urmare, fii atent cat de rapid bei si ce cantitatea de bautura consumi.
- Fii constient de limitele tale - daca trebuie sa faci vreo activitate in timpul sau dupa consumul de alcool, fii constient de limitele tale. Alcoolul iti poate afecta judecata si te poate face sa devii mai neglijent si nesabuit. Nu conduce niciodata masina sau barca dupa ce ai baut si fii foarte vigilent atunci cand faci orice activitate, mai ales cand este implicata apa.
- Ia masuri de preventie - daca sti ca vei fi expus la soare sau ca vei sta intr-un mediu cald in timp ce bei alcool, o serie de masuri de preventie pot fi de folos. Daca faci activitati acvatice sau te afli pe o barca, poarta o vesta de salvare, ramai hidratat si mananca in mod regulat. Asigura-te ca aplici pe piele in mod constant o crema cu protectie solara cu factor SPF de 50, cel putin la fiecare 2 ore si ramai la umbra ori de cate ori este posibil.
Surse de informatie:
- www.boatus.org
- www.drinkaware.co.uk
- www.healthline.com
- www.taborgroup.ie
- www.niaaa.nih.gov