Prezenta sangelui in urina este cunoscuta ca hematurie. Prezenta hematuriei poate fi cauzata de mai multe patologii, precum infectiile, calculii sau alte afectiuni renale, traumatismele. Aproximativ 30% din populatie se confrunta cel putin o data in viata cu hematuria.
Ce este hematuria?
Hematuria (sange in urina) este un semn care consta in prezenta hematiilor in urina. Acest semn se poate asocia mai multor patologii. In functie de coloratia urinei, hematuria se poate clasifica astfel:
- hematurie microscopica;
In cadrul hematuriei microscopice, sangele este prezent in urina, dar intr-o cantitate mica. Astfel, acesta nu va schimba coloratia urinei. Tocmai de aceea, este important a analiza urina la microscopul optic.
- hematurie macroscopica;
Hematuria macroscopica consta in prezenta sangelui in urina intr-o cantitate suficienta cat sa modifice coloratia urinei. Astfel, urina devine roz spre rosiatica.
Cauzele hematuriei
Hematuria poate fi determinata de o multitudine de patologii, dintre care cele mai frecvente sunt:
- infectiile tractului urinar;
In cadrul infectiilor tractului urinar, prezenta bacteriilor creeaza o stare de inflamatie. In urma acesteia, la nivelul mucoaselor si al vaselor de sange aferente acestora se produc leziuni. Aceste leziuni sunt insotite de sangerare, care va determina hematuria.
Cistita reprezinta inflamatia vezicii urinare. Aceasta afectiune poate fi de cauza infectioasa sau neinfectioasa. In ambele situatii, inflamatia de la nivelul vezicii produce leziuni ale vaselor de sange si astfel, apare hematuria.
- pielonefrita;
Sangele este prezent in urina ca urmare a reactiei inflamatorii specifice acestei patologii. Pielonefrita afecteaza rinichiul si poate fi una dintre complicatiile infectiilor de tract urinar netratate corespunzator.
- insuficienta renala;
Insuficienta renala este o patologie cronica care se manifesta prin scaderea functiei renale. Hematuria este un semn caracteristic daca apar leziuni ale structurii rinichiului.
- litiaza renala;
Particularitatea litiazei renale consta in prezenta calculilor. Acestia pot aparea din diferite cauze si pot avea structuri chimice diferite. Insa, indiferent de tipul acestora, calculii pot determina leziuni la nivelul ureterelor, uretrei, atunci cand sunt eliminati. Asadar, hematuria apare in urma traversarii tractului urinar a acestor formatiuni care au densitate si rugozitate crescuta si dimensiuni variabile.
- traumatismele;
In cadrul traumatismelor, pot fi afectate diferite etaje ale sistemului urinar.
Astfel, poate aparea sangele in urina.
- anemie falciforma;
Anemia falciforma este o patologie in care hematiile au forma de secera. Ca urmare, acestea pot agrega cu usurinta intre ele, formand microtrombi. In rinichi exista mai multi glomeruli, unitati specializate pentru formarea urinei.
Acestia sunt alcatuiti dintr-un ghem de capilare si din tubi care conflueaza, prin care urina formata este eliminata din rinichi. Prezenta microtrombilor in capilarele peritubulare, aflate in jurul tubilor glomerului, determina extravazarea sangelui la nivelul acestora. In acest mod, apare sangele in urina.
- procese neoplazice;
Aparitia neoplaziilor conduce la o multiplicare exagerata si necontrolata a celulor tumorale si adesea, la formarea de vase sanguine de neoformatie (noi), fragile. In urma acestor procese intense de multiplicare, tesuturile sanatoase sunt afectate si pot aparea chiar si hemoragii. Daca pierderile de sange sunt la nivelul tractului urinar, atunci apare hematuria.
- exercitii fizice intense;
Mecanismele prin care exercitiile fizice determina hematurie nu sunt pe deplin cunoscute. Insa, se estimeaza ca sangele in urina apare ca urmare a cresterii presiunii intraabdominale in timpul efortului. Astfel, vasele sanguine sufera leziuni. Un alt motiv ar putea fi reprezentat de modificarea concentratiei hormonale, care altereaza rezistenta peretele vasului.
- hipertrofie de prostata;
Hipertrofia de prostata este o afectiune intalnita la barbati, care se manifesta prin cresterea in volum a prostatei. Hematuria este destul de des intalnita in aceasta patologie. Aceasta apare ca urmare a formarii de noi vase de sange, care sa asigure nutritia tesutului prostatic suplimentar.
- unele medicamente;
Unele medicamente pot determina hematurie. Printre acestea se afla: aspirina, ciclofosfamidele, penicilina, anicoaguantele orale. Pentru a preveni hematuria este important a respecta indicatiile medicului cu privire la doze si la modul de administrare.
- idiopatic;
Pot exista situatii cand cauza hematuriei nu poate fi depistata. Hematuria idiopatica este transmisa ereditar si poarta numele de hematurie idiopatica familiala.
Factori de risc
Persoanele care au membri ai familiei cunoscuti cu afectiuni din sfera renala au un risc mai crescut de a prezenta hematurie. Alti factori de risc care predispun la sange in urina sunt:
- fumatul;
- expunere la agenti chimici, toxici;
- expunerea la radiatii;
- alergatul pe distante lungi;
- anumite medicamente;
- activitate sexuala intensa;
- deshidratare severa.
Cunoasterea acestor factori este importanta pentru a preveni hematuria. Pentru aceasta, este necesara reducerea sau indepartarea factorilor de risc.
Diagnosticul
Pentru a stabili prezenta de sange in urina este necesar a realiza anumite investigatii. Simpla observare a urinei nu este suficienta, deoarece poate omite o hematurie microscopica. Printre metodele de determinare ale hematuriei se afla:
- examinarea microscopica a urinei;
In cadrul examinarii la microscop, hematuria poate fi confirmata prin prezenta hematiilor. In plus, acestea pot fi cuantificate, determinand cu aproximatie proportia acestora. Aceasta este importanta pentru medic, ajutandu-l sa se orienteze asupra cauzei care a produs hematuria.
- testarea rapida prin intermediul benzilor reactive;
Benzile utilizate pentru a depista sange in urina sunt usor de folosit si ofera rezultatul intr-o perioada scurta de timp, de doar cateva minute.
Medicul poate recomanda si alte investigatii unui pacient care prezinta sange in urina. In acest mod, se cunosc mai multe informatii despre cauza prezentei hematiilor in urina si se poate stabili un diagnostic corect. Printre investigatiile indicate de catre medic se afla:
- sumarul de urina;
- urocultura;
- ecografia;
- tomografia computerizata (CT);
- rezonanta magnetica nucleara (RMN);
- cistoscopia;
- analize de sange.
Tratamentul
Tratamentul este stabilit de catre medic in functie de cauza care a condus la aparitia hematuriei. De aceea, este important a merge la medic inca de la primele simptome. Printre posibilele optiuni de tratament se afla:
- antibiotice;
Antibioticele sunt necesare in cazul infectiilor urinare.
- dializa;
Dializa este indicata pentru pacientii cu afectiuni renale severe, precum insuficienta renala.
- alfa-blocante sau inhibitori de 5-alfa reductaza;
Acestea sunt utile in cazul pacientilor cu hipertrofie de prostata.
- litotritia extracorporeala cu unde de soc;
Aceasta procedura este utila pentru a reduce dimensiunea calculilor si a favoriza eliminarea acestora.
- interventii chirurgicale;
Acestea sunt recomandate in cazul unor tumori ce pot fi extirpate. De asemenea, operatiile sunt indicate si in cazurile severe de litiaza renala.
In functie de starea de sanatate a pacientului, medicul poate recomanda si alte medicamente, pentru ameliorarea simptomatologiei.
Preventie
Hematuria poate fi evitata prin prevenirea cauzelor care determina pierderea de sange in urina. In acest sens, pot fi aplicate urmatoarele masuri:
consuma o cantitate optima de lichide;
- efectueaza igiena zonei inghinale in fiecare zi si dupa fiecare contact sexual;
- evita consumul exagerat de sare;
- renunta la fumat;
- evita expunerea la toxine, chimicale;
- respecta indicatiile medicului cu privire la tratamentele recomandate.
Prezenta de sange in urina sau hematuria este unul din simptomele des intalnite in cadrul afectiunilor urinare. Prezenta acestuia necesita consult de specialitate in cel mai scurt timp. In acest mod, se afla cauza, sunt eliminate complicatiile si se administreaza tratamentul potrivit. Astfel, daca prezinti hematurie, consulta cat mai repede medicul urolog.
Bibliografie:
www.niddk.nih.gov, https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/hematuria-blood-urin, accesat la data 21.11.2022;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/symptoms-causes/syc-20353432, accesat la data 21.11.2022;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15234-hematuria, accesat la data 21.11.2022;
www.kidney.org, https://www.kidney.org/atoz/content/hematuria-blood-urine, accesat la data 21.11.2022;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/rbc-in-urine#causes-of-rbcs-in-urine, accesat la data 21.11.2022;
www.urologyhealth.org, https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/h/hematuria, accesat la data 21.11.2022;
www.advancedgynecology.com, https://www.advancedgynecology.com/2021/exercise-induced-hematuria-what-is-it-and-should-you-be-worried/, accesat la data 21.11.2022;
www.urologyhealth.org, https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/b/benign-prostatic-hyperplasia-(bph), accesat la data 21.11.2022.