Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Semne de alarma: hipotensiune arteriala

Tensiunea arteriala sub 90 mm Hg (milimetri coloana de mercur), in cazul numarului mai mare – tensiunea sistolica – si 60 mm Hg pentru cifra mica (tensiunea diastrolica) este considerata, in general, hipotensiune arteriala.

Semne de alarma

Este de dorit sa avem tensiune arteriala cu valori scazute – aceasta nu pune probleme pentru unele persoane. Totusi, pentru majoritatea, tensiunea arteriala anormal de mica poate provoca ameteala si lesin. In cazuri severe, tensiunea arteriala joasa este amenintatoare de viata. Specialistii sustin ca tensiunea arteriala are valori prea scazute doar atunci cand cauzeaza simptome.

Semne de alarma

Scaderea brusca a tensiunii arteriale este periculoasa. O modificare de doar 20 mm Hg (de exemplu, scaderea tensiunii arteriale sistolice de la 110 la 90) poate provoca semne si simptome precum:

  • Ameteala sau senzatie de “cap gol”
  • Lesin (sincopa)
  • Vedere incetosata
  • Greata
  • Dificultati de concentrare
  • Oboseala

Sangerarea necontrolata, infectiile sau reactiile alergice severe pot determina hipotensiune arteriala severa (soc), amenintatoare de viata. Solicita ajutor medical de urgenta daca ai urmatoarele simptome:

  • Confuzie, in special la varstnici
  • Piele rece, palida, lipicioasa si umeda
  • Respiratie rapida, superficiala
  • Puls slab sau puls accelerat

Cand sa mergi la doctor

  • Daca simptomele tale sugereaza evolutia catre o hipotensiune arteriala severa (soc) este important sa ceri ajutor medical de urgenta.
  • Daca ai frecvent tensiune arteriala mica, dar fara simptome, medicul te va monitoriza in timpul controalelor medicale de rutina.
  • Ameteala ocazionala si senzatia de “cap gol” nu sunt in mod necesar motive de ingrijorare – ar putea fi consecintele unele deshidratari usoara (de exemplu, sedere prelungita la soare sau in apa fierbinte). Totusi, este important sa mergi la medic daca prezinti simptomele hipotensiunii, deoarece acestea ar putea indica probleme mai serioase. Este util sa tii un jurnal al simptomelor, in ce conditii apar si ce faci tu in acel moment.

 

Cauze

Cauzele hipotensiunii pot fi numeroase, de la deshidratare la afectiuni serioase sau complicatii in urma unei interventii chirurgicale. Asadat, este important sa fie descoperita cauza pentru a fi tratata. Tensiunea arteriala poate sa scada in urmatoarele situatii:

Repaus prelungit in pat

Hipotensiunea determinata de ridicarea dupa un repaus prelungit in pat se mai numeste hipotensiune ortostatica sau posturala. Hipotensiunea ortostatica este definita ca scaderea tensiunii arteriale sistolice (prima cifra) cu ≥20 mmHg sau a tensiunii arteriale diastolice (a doua cifra) cu ≥10 mmHg dupa 3 minute de la trecerea din pozitia culcat in pozitie in in picioare. Se manifesta prin ameteala, senzatia de “cap gol”, uneori lesin. Acest tip de hipotensiune poate dura cateva minute si nu reprezinta motiv de ingrijorare, insa daca devine cronica, este semn al unei probleme de sanatate.

Citeste mai multe despre De ce ametim cand ne ridicam?

Hipotensiune mediata neuronal

Spre deosebire de hipotensiunea ortostatica, aceasta afectiune face ca tensiunea sa scada dupa ce o persoana sta in picioare pentru o lunga perioada de timp. Se manifesta prin ameteala, greata si lesin. Apare frecvent la tineri si copii si este provocata de o comunicare anormala intre inima si creier: inima transmite in mod fals creierului ca tensiunea arteriala este crescuta dupa ce persoana a stat in picioare un timp indelungat.

Sarcina

In primele 24 de saptamani de sarcina, se intampla frecvent ca tensiunea arteriala sa scada, de obicei cu 5-15 mmHg intr-o sarcina normala, si sa revina la valorile de dinainte de sarcina imediat dupa nastere. Hipotensiunea extrema devine insa motiv de ingrijorare, deoarece poate sa semnalizeze complicatii la inceputul sarcinii, precum sarcina ectopica.

Scaderea volumului sanguin

Pierderea masiva de sange in urma unui traumatism sau a hemoragiei interne severe, precum si deshidratarea importanta reduc volumul sangvin, determinand scaderea tensiunii arteriale.

Deshidratarea

Febra, varsaturile, diareea severa, abuzul de diuretice si exercitiile fizice epuizante provoaca deshidratare, o afectiune potential severa in care organismul pierde mai multa apa decat primeste. Uneori, si deshidratarea moderata (pierderea a 1-2% din greutatea corpului) poate sa dea simptome precum slabiciunea, ameteala si oboseala.

Anumite medicamente

Este cazul diureticelor, betablocantelor si al altor medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Hipotensiunea mai poate fi o consecinta a administrarii de medicamente pentru boala Parkinson, antidepresive triciclice, medicamente pentru disfunctia erectila, indeosebi in asociere cu nitroglicerina, narcotice si alcool. De asemenea, alte medicamente recomandate pe baza de reteta sau care pot fi cumparate direct de la farmacie (OTC-uri) pot provoca hipotensiune cand sunt administrare impreuna cu medicamentele pentru hipertensiune arteriala.

Afectiuni cardiace

In anumite situatii, inima nu are capacitatea sa pompeze suficient sange pentru a face fata nevoilor organismului Cauzele sunt: bradicardia (incetinire a batailor inimii sub 60 de pulsatii/minut), boli ale valvelor inimii, infarct de miocard si insuficienta cardiaca.

Afectiuni endocrine

Hipotensiunea este un simptom frecvent in hipotiroidism, afectiuni ale paratiroidei, insuficienta suprarenala (Boala Addison), hipoglicemie si, in anumite cazuri, diabet.

Septicemie (soc septic)

Septicemia apare cand bacteriile parasesc locul initial al infectiei (frecvent, in plamani, abdomen sau tract urinar) si intra in fluxul sangvin. Bacteriile produc ulterior toxine, care afecteaza vasele de sange, ducand la scaderea tensiunii arteriale, cu potential fatal.

Reactie alergica severa (anafilaxie)

Socul anafilactic este o reactie alergica severa care poate pune in pericol viata unei persoane. Aceasta poate sa apara in cateva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, cum ar fi penicilina, veninul de albine, consumul de alune. Tensiunea arteriala scade brusc, iar gatul se edematiaza (se umfla) cu ingustarea cailor respiratorii si in final decesul.

Deficit nutritional

Deficitul de vitamina B12 si acidul folic provoaca anemie, care are drept consecinta scaderea tensiunii arteriale.

 

Surse de informatie

  • www.heart.org
  • www.mayoclinic.org
  • www.healthline.com
  • www.medicinenet.com
  • www.cardioportal.ro